fbpx

Kan hunden beteendet flytande?

Något som jag lägger en hel del tid på, främst med valpar men också båda mina äldre hundar, är att träna på att de ska kunna de beteenden jag vill bygga vidare på flytande. Jag vill att de ska kunna beteendena så väl att de är (nästan) automatiserade, att hunden inte behöver tänka på tekniken utan det går utan ansträngning, och att de blivit belönade så många gånger att de är förknippade med en massa glädje.

“Två tassar mot? Jepp! Jag KAN detta!”

Vad är flyt?

Jag jobbade ett år i Frankrike när jag slutade gymnasiet, i ett stall där bara en enda person pratade engelska. Jag hade högsta betyg i skolfranskan först från högstadiet, sedan gymnasiet. Hjälpte det? Nope! Jag kunde förstå när mina jobbkompisar pratade sakta och tydligt, och jag kunde med mycket tankeverksamhet göra mig förstådd. Orden fanns där (tillräckligt många iallafall) och jag kunde grammatiken, men jag var tvungen att tänka och processa mig igenom varenda mening.

Efterhand som jag tvingades att fortsätta försöka kommunicera fick jag efterhand bättre och bättre flyt. Jag började känna igen fraser, och kunde svara utan att behöva fundera. Jag kunde börja småprata om enkla saker. Jag tittade på (odubbad) TV, läste böcker, och lyssnade på musiktexter. Skaffade vänner och en pojkvän, och pratade mer och om fler ämnen. Sakta började jag kunna använda min skolfranska utan att behöva FUNDERA så mycket. Jag började kunna en pytteliten del av språket hyfsat flytande.

Det är dit jag vill komma när jag tränar flyt med hunden. Det finns ett antal grundbeteenden som jag vill att hunden inte ska behöva fundera över. Signal – beteende. Utan att behöva fundera på vad signalen betyder eller hur beteendet ska utföras. Signaler är både ord och kropp – följ mig när jag går, sök korrekt position (om det är viktigt), följ mitt handlingsystem. Signalerna behöver inte ens komma från mig, det kan vara miljösignaler – ta kontakt när du ser något du vill ha (självkontroll), kom till mig när vi har ett visst avstånd mellan oss (inkallning/följsamhet), ställ dig på en plattform (target), lägg dig på en filt (target).

Varför är det viktigt?

Säg att du vill lära hunden att apportera. Apporteringen i startklass består av en mängd små grundbeteenden: sitt, håll position, spring mot apport, grip apport, håll apport, spring med apport i munnen, spring mot föraren, bakdelskontroll/ingång vid sidan, bakdelskontroll med apport i munnen, håll apporten stilla i utgångsposition, släpp i handen.

Alla de här delarna är som mina franska glosor. Först och främst behöver hunden kunna betydelsen av alla “ord” – med precision och utan att behöva fundera. Det ska kännas enkelt för hunden, och ha en belöningshistorik (som jag bloggade om förra veckan).

När jag pratade franska behövde jag upprepa varje ord många gånger i olika kontexter, dels för att verkligen förstå vad det betydde och när det användes, för att få uttalet rätt (min svenska brytning var tydligen “charmig”, men jag vet inte jag…), och framför allt för att jag inte skulle behöva fundera över vilket ord jag ville använda när. Det behövde liksom bara dyka upp i huvudet för att mina meningar skulle få flyt. När jag tappade ett ord så blev meningen stakande och konstig. Likadant för hunden – om något grundbeteende i den ganska långa kedjan “apportering” inte fungerar, då blir momentet tvekande eller till och med felaktigt. Varje grundbeteende behöver fungera innan momentet sätts ihop. Kanske inte perfekt, men det behöver vara tillförlitligt och så exakt som du vill ha det.

När jag sedan TRODDE att jag hade hyfsat flyt, men helt plötsligt befann mig i en situation där jag blev lite stressad – lång kö bakom mig på McDonalds, min chef ifrågasatte vad jag hade gjort med någon av hästarna, en kund var irriterad – då föll språket bort igen. Det flytet jag trodde jag hade liksom bara försvann, och det enda språket som fanns i huvudet var svenska. Inte vidare hjälpsamt kan jag tipsa om… Likadant för våra hundar. Tävlingssituation, instruktören tittar på, BÄSTA KOMPISEN kommer förbi – flytet är betydligt sämre. Tjuvstart, tugg på apporten, sned ingång. Så klart, eftersom det inte är tränat tillräckligt mycket, och inte i situationer med högre stress.

Vad är receptet för det? Försöka träna MER i en situation där jag inte kan tänka ordentligt? NOPE! Lösningen var att plugga mera i LUGN miljö. Med vänner. Där jag kunde tänka, och bygga flytet starkare. Sedan GRADVIS utsätta mitt språk för svårare och svårare situationer. Och återigen – detsamma gäller för våra hundar. Flyt behöver tränas i LUGNA situationer där hunden är mottaglig för inlärning. Efterhand gör vi det gradvis svårare, med störningar och högre stressnivå (om beteendet ska klara sådant).

Vad är lugnare än hemma?

Efter ett år pratade jag faktiskt helt OK franska, med de flesta personer i de flesta situationer. (Så länge ingen krävde korrekt grammatik 100% av tiden förstås. Men fransmän är ganska toleranta mot en ung kvinna som uppenbarligen gör sitt bästa.) Hit vill jag komma med mina hundar – att de har bra flyt på sina grundbeteenden i de flesta situationer med de flesta störningar. Då kan de bygga meningar (kedjor), då kan vi få moment som inte faller sönder på tävling, då får vi fungerande skvaller på vilt och inkallning i skogen, då får vi bra följsamhet som gör koppelpromenader enklare.

Flyt hjälper hunden i svåra lägen

Genom att hunden verkligen har fått träna upp flytet så kan den utföra beteenden utan att behöva fundera. Det tar ingen energi eller tankeverksamhet, det är repeterat SÅ MÅNGA GÅNGER och har en SÅ LÅNG BELÖNINGSHISTORIK att det liksom bara händer.

Fåniga tävlingsmoment är ju en sak, men detta är ännu viktigare att hålla i huvudet när det handlar om “svåra lägen”. Både för hunden som älskar ALLT och som inte kan koncentrera sig på något annat än att dra mot sin helt nya bästa kompis (alltså människan som råkar gå på andra sidan trottoaren) och för hunden som vill skrämma bort den där personen eftersom den är LÄSKIG (jisses, hon har en hatt på sig! Klart hon är en hundätare från yttre rymden…).

Har du en sådan hund? Det har de flesta, vid vissa tillfällen och till viss grad. Ju bättre flyt hunden har på det du VILL att hunden ska göra – ju bättre löser ni situationen.

Om hunden pratar “kontakt och följsamhet” flytande hemma i trädgården, på lugna gatan utanför, på klubben när den är tom, i skogen, på stranden, så är chansen mycket större att den klarar att få fram några enkla meningar även i svåra lägen. Och kan du dessutom se till att de där svåra lägen blir enklare, genom att till exempel utnyttja avstånd, då ökar chansen ännu mer att hunden kan hitta tillbaka till sitt flyt och få ett bra träningspass som leder er framåt istället för bakåt.

I klartext: träna på de beteenden du vill att hunden ska klara i pressade situationer. Men gör det i ENKLA situationer! Hjälp hunden att “prata flytande” innan ni gör det svårare med kedjor och/eller störningar. Många repetitioner, lång belöningshistorik, bygg en vana som är mer eller mindre automatisk. Då har hunden en mycket bättre utgångspunkt – och du med!

“Flyt på följsamhet? Check!”

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.