fbpx

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror jag är: det beror på hur man ser på tävlingar.

“Du och jag matte, som pysslar med det vi tycker är allra roligast. Det är tävling för mig.” /Rocket

Vi har noll respekt för tävlingar. Det är en lek, inget annat.

Det är dessutom en lek som är svår att träna alla aspekter av utanför tävlingssituationen! Därför tävlar vi båda som en planerad del av vår träning, utan någon större tanke på resultat eller poäng. Därför tävlar vi båda också gärna med hundar som absolut inte är “färdigtränade” – och då anpassar vi vad som händer på tävlingen så att det alltid är en rolig upplevelse för hunden.

För två månader sedan fick jag för mig att jag ville börja tävla nosework med Rocket. Han var lite tränat på sök, speciellt Kong, men inget strukturerat och han hade knappt känt lukten av hydrolat på ett år. Han fixade sina doftprov i eukalyptus och lagerblad inom tre veckor efter att vi startat upp träningen, och nu i januari har vi hunnit tävla TEM inomhus, TEM behållare och TSM – och vi har ett TEM inomhus kvar. Var Rocket “tävlingsklar”? ICKE! Han hade knappt sökt på andra ställen än hemmavid och aldrig sökt utomhus på vintern.

Nosework är en tacksam sport att tävla i eftersom man dels får belöna sin hund och dels får veta var gömman finns så att man kan hjälpa hunden att lyckas. Jag är lat och tycker att det är meckigt att fixa sökområden, plus att jag som alla människor faller in i mönster för hur jag gömmer. Tack och lov har jag Ulrika som har betydligt bättre koll och kan lägga upp övningar som hjälper Rocket att öva på det han behöver bli bättre på (och mig med för den delen). Men att träna på själva situationen, med väntplatser och gömmor av folk som tänker olika och helt nya sökområden, det är guld även träningsmässigt! Vi får båda öva på helt nya situationer och samlar erfarenheter vi inte hade fått annars. Feedback från domarna får man dessutom. Bara win!

Han är fortfarande inte tävlingsklar – om jag hade siktat på att han ska ta diplom. Det gör jag inte. Just nu har vi helt andra mål med tävlandet, inte minst att träna på att tävla! Alltså miljön runtomkring. Det är något som han behöver bli bättre på också till freestylen, där det ofta är ganska stökigt utanför ringen. Noseworken är betydligt lugnare, vilket gör uppgiften “att hantera tävlingsmiljön utan att stressa upp sig” mycket enklare, vilket i sin tur ger rätt erfarenheter.

Jag ser det som en “Kurs i att tävla nosework” och märker hur Rocket växer för varje gång. Han får med sig en stor mängd roliga och utvecklande erfarenheter från just tävling, och jag är extra lycklig varje gång han faktiskt hittar och markerar en gömma! För det gör han det med, ganska ofta till och med.

“Den här snygga nosen är inte bara en prydnad! Är jag på rätt humör har jag stenkoll på den där eukalyptusen.”

Du kanske också gillar…

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

Vad är syftet med träningspasset?

Vad är syftet med träningspasset?

Det är många saker som behöver byggas för att få en både hållbar och högpresterande tävlingshund. Att klämma in ALLT i...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.