fbpx

Vad lönar sig?

De senaste månaderna har vi med jämna mellanrum fått förmånen att låna andras hundar att träna med. Ibland för en filminspelning, ibland för att visa en övning. Det är lika intressant och roligt varje gång!

Kommunikation över gränserna.

Först och främst: TACK alla hundägare som gett oss förtroendet! Det är inte självklart att få låna någon annans kompis. Det känns awesome att ni litar på oss!

Vad lönar sig?

Det jag har reflekterat över är hur både jag och Ulrika har kunnat bonda med varje individ och fått igång en kommunikation. Det är faktiskt väldigt coolt att hund efter hund liksom bara accepterar oss som träningskompisar!

Förutsättningen för att kunna träna en individ, vilken som helst, är att individen är TRYGG. Därför lägger vi initialt lite tid på att skapa en relation. Lite gratis belöningar, lite lek, lite klapp och kli. Samtidigt blir det en utvärdering – vilket godis funkar, är leksaken rolig, behöver valpen vara nära sin förare, gör det något om jag är högljudd? Vi testar och ser vad som ger rätt svar, alltså en glad och trygg hund som är nyfiken på mera. Vad lönar sig att erbjuda den här hunden?

Ibland tar det några minuter, för det mesta går det fort. Hundar upptäcker för det mesta snabbt att vi har kul grejer att bjuda på! Och då blir det hunden som ställer frågan “Vad lönar sig att göra med den här människan?”.

Så båda parter försöker räkna ut vad som lönar sig. Vår lön är att hunden är engagerad och hittar rätt beteende. Hundens lön är belöningar i olika former.

Skynda långsamt

Hundar gör det de tror kommer att löna sig mest. Deras analys om vilket beteende som borde vara mest lönsamt baseras på tidigare erfarenheter. Detta har vi med oss, och lägger upp övningarna på ett sätt där hunden knappt kan misslyckas i början!

Att lägga en bra grund tar lite tid. Det är en vana som ska byggas hos hunden, en förståelse för hur övningen fungerar. De tror att de tränar oss, vi tror att vi tränar dem. Ett ständigt utbyte av “Vad lönar sig nu?” från båda håll.

Att skynda långsamt ger fler erfarenheter av korrekt beteende när hunden funderar över vad som lönar sig nu. Efterhand blir det svårare, när vi redan har många repetitioner av RÄTT beteende och helst knappt någon repetition av fel beteende. Chansen att hunden väljer det jag hade tänkt mig ökar givetvis ju mer erfarenhet den har av att välja just det.

Jag vet med mig att jag har haft för bråttom i min träning av Midori. Inte egentligen tagit för stora steg, men inte stannat länge nog på varje steg för att få en riktigt befäst vana! Det är nackdelen när man har en hund som älskar att träna och lär sig snabbt – man överskattar lätt hur stabil grunden egentligen är, och då faller den sönder när det blir svårare.

Vadå “vara stilla och titta in i kameran”? Been there, done that. Nu är det lekdags!

Lita på processen

En anledning till att vi igår filmade inte mindre än två helt nya övningar med en valp är att vi kan våra övningar. Vi vet hur de fungerar, ATT de fungerar. För så är det, när vi baserar övningarna på att hunden får fråga “Vad lönar sig?” och vi hittar balansen mellan att göra det lätt att göra rätt och att utmana, då lär sig hunden SNABBT!

Så egentligen är hundträning – och människoträning – enkelt:

  1. Hitta trygghet och nyfikenhet i relationen
  2. Tänk igenom målet
  3. Gör det lätt att välja rätt
  4. Se till att rätt beteende lönar sig
  5. Hitta balansen mellan enkelt och utmanande

Det är faktiskt inte komplicerat. Det kräver lite tankeverksamhet. Det kräver att du är motiverad att faktiskt testa och träna. Och vad det framför allt kräver är att du låter din hund bli en jämställd träningskompis genom att fråga din hund: “Vad lönar sig?”! Men att det inte är komplicerat betyder inte nödvändigtvis att det är lätt som en plätt att komma igång – vill du ha lite stöd?

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.