fbpx

Vad händer om hunden får bestämma?

Ulrika bloggade för några veckor sedan om Konsten att ta ansvar där hon tog upp maktobalansen som finns i vårt förhållande till våra hundar, och att det är något vi bör vara medvetna om och fundera lite över. Men vad händer egentligen om vi låter hunden bestämma?

Inte om allt så klart. Vissa saker handlar om säkerhet (kort koppel på bilvallande kelpies när vi går vid vägen) eller hälsa (det finns inget stopp i Kelpans mage, hon bara fortsätter äta…). Men det finns gott om tillfällen i vardagen där hunden faktiskt kan få vara med och bestämma. Vad händer då?

“Jodå, jag hör dig kalla. Men det är väldigt varmt. Jag vill hellre vara här uppe, där det fläktar?”

Sovplats

Var vill din hund sova? Inte bara på natten, utan under dagen? Mina hundar byter ofta plats. Ibland vill de vara med familjen och ibland själva. Temperaturen påverkar om en varm filt eller ett svalt golv är skönast. Är de bara lite skönt halvslöa så är det toppen med en upphöjd sovplats, för att hålla lite koll samtidigt. Om de däremot är trötta på riktigt, då är det tvättkorgen med rejäla kanter eller en egengjord lya av soffkuddar som gäller.

Hundlucka

Jag har turen att bo på landet med en liten trädgård som är väl inhägnad. Så för två år sedan installerade vi hundlucka. speciellt Valle njuter av att kunna gå ut – och in – precis när han vill. Ibland hör jag honom gå ut vid två på natten, och komma in en timme senare. Vad har han pysslat med? Bara Valle vet!

Hundluckan gör också att de fritt kan gå på toa, även om Kelpan föredrar att hålla sig tills det är promenaddags. Men det har hon bestämt, inte jag.

Matdags

Maten är en sådan sak som jag faktiskt bestämmer över – jag litar inte på mina hundars goda omdöme gällande nyttig mat i lagom mängd. Hade Valle fått bestämma hade det bara varit skräpmat, och hade Midori fått äta allt hon ville hade hon rullat fram. Men de får ofta smaka valda bitar från våra tallrikar – grönsaker ratas för det mesta.

“Husse säger att jag är precis lagom tjock, så det så. Och så ger han mig glass. Jag gillar husse.”

På promenaden

Det här är verkligen ett område där hunden kan få bestämma massor! När vi ska gå ut (inom rimliga gränser, tre på morgonen är INTE uppskattat), vart vi ska gå, hur länge vi ska nosa på fläckar, etc.

Testa! Nästa gång du är på promenad med din hund – låt hunden välja vägen (så långt det är möjligt). Låt den ta täten, och häng med. Vill den nosa på en fläck i femton minuter, sätt dig vid sidan och vänta på att den blir klar. Eller undersök fläcken du med. Undantagen är så klart om hunden väljer att gå på olämpliga platser eller vill hälsa på individer som kan bli skrämda, men det är verkligen intressant att låta hunden få välja väg och tempo helt själv. Plus att det höjer självförtroendet – “Min tvåbening tycker att jag tar bra beslut!”.

Vad ska ni träna?

Jag skaffade Valle för att tävla lydnad. Valle vill inte tävla lydnad, så han har sluppit. Inte rallylydnad heller. Däremot vill han tävla nosework! Jag är glad att vi har hittat ett gemensamt intresse, och uppskattar egentiden med en glad hund mer än jag bryr mig om resultaten.

Jag träffar ofta på förare som har en idé om vilken sport de vill träna, där hunden faktiskt har en annan idé om vilken sport som är roligast. Genom att låta hunden vara med och bestämma så lovar jag att ni BÅDA får det roligare.

Hur ska ni träna?

Att träna för tävling är roligt och stimulerande. Men risken är att man fokuserar så hårt på sin tävlingssport att man glömmer bort allt annat som också är roligt och stimulerande att träna! Risken är också att man blir lite irriterad på sin hund om den vill “vara hund” under träningspasset – nosa på intressanta lukter, kolla på en fjäril, hälsa på en kompis.

Jag har mer och mer glidit över till tanken “vad gör min vilja viktigare än min hunds vilja” även i träningen. Givetvis jobbar jag för att min hund verkligen ska tycka att mina idéer är bra och roliga, men mer och mer har jag börjat låta min hund bestämma även i träningspasset. Vill du nosa i gräset? Ge mig en övning som jag vill göra, så får du nosa i gräset tills du är klar efter det. Är idag en dålig dag att träna uthållighet? Då kör vi grundträning eller detaljer istället. Föredrar du köttbullar framför tennisboll idag? Tennisbollen läggs tillbaka i träningsväskan, idag är en godisdag.

Träningen blir inte lika tidseffektiv. Så är det. När vi turas om att välja vad vi ska göra så lägger vi en del tid på sådant som jag kanske tycker är lite onödigt. Å andra sidan upplever jag att träningen har betydligt högre kvalitet, kanske just för att min hund känner sig mer delaktig i vad vi gör? Framför allt är det väldigt intressant att se vad hunden hittar på när den börjar förstå att jag tycker att den har bra idéer! Helt plötsligt dyker det upp beteenden som jag inte visste fanns på repertoaren…

Filmen nedan är från igår, vi började testa en ny plattform och Midori började bjuda på en massa kul grejer! Jag ville från början bara se om hon kunde balansera på den, men började sedan fånga en massa kul grejer som hon testade spontant!

Efter det här passet tränade vi på det som jag EGENTLIGEN ville träna på: stadga i sitt och stå när jag går runt henne. Det har aldrig gått så bra, det var precis som att attityden följde med från detta passet in i nästa. (Och så hjälpte det så klart att jag fått en ny övning av Ulrika – en som verkligen fungerar för henne.)

Vad händer då, om hunden får bestämma?

Att kunna bestämma över (delar av) sitt eget liv är livskvalitet.

Det som händer när vi ger våra hundar mer kontroll är alltså att vi ger dem ett bättre liv. Vi lär dessutom känna dem som individer på ett annat sätt än om vi bestämmer “allt”, och genom att försöka dela deras intressen istället för att försöka få dem att dela våra intressen så öppnas en lite annorlunda – och rolig – värld.

Vad kan du låta din hund bestämma över?

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.