fbpx

Det enklaste tricket

Tänk rätt. Enkelt va?

Men jag är faktiskt allvarlig, det enklaste, kraftfullaste tricket för ett bra hundliv – för alla parter – är att vi håller ett öga på våra tankar. De har en tendens att springa snett då och då… Det här kommer inte att bli någon djupdykning i psykologi eller något sådant, vi har redan pratat en hel del här på bloggen om tex vikten av rätt motivation för träning och tävling men den här gången blir det mer en liten enkel checklista.

Det handlar inte om mig

Om jag vill lära min hund något så måste jag tänka hund, inte människa. Det är lätt hänt att vi bara antar att saker kommer att fungera på ett visst sätt, för det ser helt naturligt ut från vår synvinkel. Men för en hund är situationen helt annorlunda. En hund kan inte nödvändigtvis bära något i munnen för att jag kan bära det i händerna, det kanske sticks, smakar illa, är för stort, tungt, otympligt, eller något annat. En hund kan inte se på andra sidan ett täckt hinder bara för att jag kan det, mina ögon sitter betydligt högre upp – för hunden ser världen bokstavligen helt annorlunda ut. En hund har ingen aning om våra långsiktiga mål, bara för att jag vet vad vi ska använda den här träningen till sedan betyder det inte att hunden siktar på samma sak – han har ingen aning om vad jag tänkt mig. Kort sagt: mentalisering behövs med hundar också.

Hallå? Du vet att jag och du inte är samma person va?

Är det här värt det?

Ja nu är jag igång med motivation igen – men det är viktigt, för i gröne! Varför gör du som du gör, vad skulle hända om du slutade eller gjorde något annat? Tjänar du på det tänkta resultatet eller är det egentligen inte viktigt? Varför ska det vara viktigt för hunden att göra det här, vad tjänar han på det? Både i stunden – använd effektiva förstärkare i träning – och långsiktigt, vill han tex tävla på VM eller umgås med grannens hemska panoodle? (Om din hund vantrivs in i själen i stökiga miljöer kanske det är bättre att lägga om era mål till något som inte kommer att vara ett straff för en av er att uppnå. Om din hund avskyr eller är livrädd för en annan hund kan det vara jättebra att hjälpa honom att komma över den känslan, men därifrån till att de ska bli vänner och leka obehindrat tillsammans kanske är att ta i lite?)

Vi måste väldigt lite i hundträningen. Ändå gör vi massor av saker för att vi “borde”, där varken jag eller hunden tycker det är roligt. Du måste inte lära din hund gå fot om du inte vill. Du måste inte tävla. Du måste inte gå till hundparken. Du måste ta hand om din hund och uppfylla hans behov, och du måste se till att världen är säker för honom och han är säker för världen, men det är allt. Och hur ni kommer dit behöver inte se ut på samma sätt som hur någon annan gör det.

Det här är katastrofal allmänlydnad har jag hört, vad är det? Nåja, jag är i alla fall bäst på det, så det så.

Det är värst för en av oss – och det är inte för mig

Allvarligt. Om något är jobbigt, frustrerande, förbryllande eller hemskt, för hunden är det värre. Han vet mindre än jag, han har mindre kontroll över vad som händer än jag, han förstår mindre av kontexten än jag och han är mer utsatt. Hunden gör inte saker jag upplever som jobbiga för att göra det jobbigt för mig. Vare sig vi pratar om drag i koppel, vakt av huset, snett sättande, harjakt eller utfall mot mötande. Det är kanske jobbigt för mig, det är kanske något vi måste fixa, men det är inte riktat mot mig. Och för hunden är situationen värre.

Visst blir jag irriterad ibland när något går snett helt – som det känns för mig – i onödan. Visst händer det att jag tycker att hunden borde ta hänsyn till att jag faktiskt har ont i huvudet och kan han inte bara ta och samarbeta för en gångs skull!? Visst händer det att jag glömmer. Men jag brukar försöka se till att ha en tanke väldigt närvarande i mitt huvud: jag måste inte be om tillåtelse att gå på toaletten. För det är hundens liv i ett nötskal: utan min tillåtelse och hjälp kan han inte göra nästan någonting alls. Att han kommer och ber om en promenad, en lekstund eller bara lite uppmärksamhet är inte han som är jobbig och stör mig i mitt spel/telefonsamtal/skrivande. Det är en påminnelse om hur utsatt han är för mina nycker, hur beroende av min goda vilja. Det är en påminnelse om att jag äger honom.

Även om jag måste gå ut när det regnar.

Vad är du så arg för, har du inte fått någon mat?

Så onödigt

Det kan verka lite fånigt allt det här. Varför fundera så mycket? Men hur och vad du tänker påverkar allt som händer därefter, om dina tankar är vilse kommer dina handlingar att föra dig än mer vilse. Och hunden kan bara hänga med. Tänk rätt, helt enkelt.

Vill du att jag ska visa?

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.