fbpx

Att leva med en reaktiv hund

Det är inte lätt. Det kan kännas hopplöst, överväldigande och ensamt. Vad du än gör verkar problemen bara växa, ibland går saker bättre men så knuffar något ner er igen… Alla andra vet minsann hur enkelt det där vore att fixa, om du bara – och så kommer “de goda råden”. Du är omgiven av människor som känner din hund bättre än du, vet mer än du om vad som behöver göras hur, och gärna demonstrerar om de får chansen. Locka med en godisbit! Ryck i kopplet och vält hunden upp och ner! Gå och ställ er mitt på centralen och ignorera de dåliga beteendena! Isolera hunden från alla intryck! Du kan säkert fylla i med många fler utmärkta, geniala och garanterade lösningar här…

Gör inget av det där. Det kommer inte att hjälpa och åtminstone vissa av dem kommer att göra situationen värre. Den här bloggen har jag inte tänkt ska handla om problemlösningsdelen egentligen, men jag inser att jag kan inte säga allt det här och sedan inte ge några bättre alternativ. Så, i ännu ett fall av “det är enkelt men inte lätt”: ni behöver grundträning i första hand. Kontakt, fokus, samarbete, motbetingning och alternativa beteenden. På goda grunder innehåller allt detta, om ni behöver lite stöd. Vill ni jobba lite mer specifikt med hundmötesproblematiken har vi dessutom Trygga hundmöten!

Blev det inte rätt från början? Det är aldrig för sent att fixa grunden.

Men. Vad ni också behöver – och jag menar verkligen BEHÖVER – är att ha kul. Och det är det jag egentligen tänkte snacka om idag.

Konsten att ha kul!

Det där ständiga mörkret som pressar in mot dig när du har en reaktiv hund, det bryter ner! Det bryter ner dig, det bryter ner din hund, det bryter ner era möjligheter. Och det växer. Ju mer du fokuserar på problemen över allt annat, desto mer växer mörkret. Även när framstegen kommer, det känns inte som framsteg. Eller hur?

Ni har för lite kul.

Vare nån som sa kuuuuuul?!

Det är jätteviktigt att fixa allvarliga problem. Det är det absolut. Men om det får bli hela livet, då kommer det att gå på tok. Åsa och jag har jobbat med så kallade problemhundar i ett antal år nu och en sak som blivit allt tydligare för varje ny situation vi kliver in i är att det som verkligen saknas för att förbättra livskvaliteten för alla inblandade (och lösa upp problemknutarna, men det det ska vi inte fokusera på nu) är lite mer lattjo. Eller mycket mer lattjo. På riktigt! Det är verkligen det som behövs.

Med en reaktiv hund sitter du fast. Det är en enorm press från omgivningen och från en själv. Du måste jobba på probleeeeeeeeeemen! Fullt fokus, inga distraktioner, det här är allvarliga grejer! Och ja, det är det ju. Men det blir inte nödvändigtvis bättre för att man tar det på så stort allvar.

Det du måste ta på allvar är säkerhet. Din hund ska vara säker, du ska vara säker, er omgivning ska vara säker.

Resten? Det görs bäst med fjanterier och en partyhatt på huvudet! Du är en bättre tränare om du är glad, eller hur? Din hund lär sig bättre om den har roligt, eller hur? Så varför är allt så förbaskat allvarligt hela tiden!? Ja, jag vet. Ni har problem, och problemen är allvarliga. Många gånger känns det inte bara som liv och död, det handlar faktiskt om liv och död. Hunden kanske inte kan få leva vidare om ni inte kommer över problemen, risken att den skadar eller dödar någon annan kanske är för stor. Det är allvarliga saker, jag säger verkligen inte att vi ska ta lätt på det!

Men ni måste ändå ha roligt – så tråkig är jag. ?

… r o l i g t, noterat, det låter som allvarliga studier framför mig nu…

Nytta och nöje

Att ha roligt – och göra fullständigt onödiga, oviktiga saker tillsammans – är otroligt värdefullt. Till att börja med är det väl därför du har hund? För att göra livet bättre och ha kul ihop? Din hund vill garanterat detsamma. Men det är också viktigt för att orka. Ingen orkar bara kämpa hela tiden, det är inte viljestyrka och uthållighet som krävs för träning. Det är glädjen i att göra roliga saker tillsammans som driver er utveckling – även i de allvarligare bitarna.

Du HAR väl hund för att göra varandras liv bättre?

Och när du tränar fjanterier med din hund utvecklar du även din egen timing, din kriteriesättning och dina belöningar. I saker där det inte spelar någon roll om det inte blir perfekt, så det är ingen press. Men de färdigheterna tar du med dig när du tränar på sådant som kanske känns viktigare… Medan din hund lär sig mer om att fokusera på samarbetet med dig, våga testa nya beteenden utan risk att det blir fel, och att det är roligt att lösa klurigheter.

I min erfarenhet är det också en stor sorg i att ha en hund med problembeteenden. Andra får inte se vilken fantastisk individ det egentligen är! Hur smart, duktig, rolig, trevlig, påhittig, mysig, osv han är… Saker som vi gör hemma kan vi inte visa i andra miljöer. Om andra bara kunde se de där sidorna av honom också, skulle de nog ha större tålamod och mer empati! Eller hur? Men det går ju inte, för det som fungerar hemma fungerar inte ute. Och ni är kanske inte ens välkomna i många andra miljöer, som tex tävlingar eller rentav kurser.

Alla kan göra det här. Men inte alla kan göra det, HÄR. Varför ska det sistnämnda få avgöra om det går att göra alls?

Det ni behöver är tricks, nonsens och kul. Det ni har i överflöd och ständigt får mer av är allvar. Vi måste fixa det!

Ability

Det här är tankar som blivit alltmer tydliga för oss de senaste åren, att det riktigt stora behovet – även för att rent konkret komma någon vart med problemen – är att ha mer kul. Nonsens. Lattjo. Fånerier! Det ger så otroligt mycket, i stort och i smått, och det är så utvecklande. Ju mer kul ni har ihop, desto mer orkar ni. Desto lättare blir det att studsa tillbaka från motgångar. Desto mer optimistiskt ser ni på nya upplevelser och utmaningar. Ju mer nonsenskul ni har, desto mer “normala” blir era liv.

Normal kan du vara själv, tråkmåns! JAG är en LEKFJANT!

Så vi har snickrat på ett praktiskt och roligt sätt för att kunna erbjuda just detta, och vi har kallat det Ability. Här kan alla vara med, på allt – och det är kul. Jättekul! Det är lika mycket för den som bara vill testa något nytt som det är för den vars hund inte kan lämna hemmet utan att gå på tårna av spänning. Det är för dig med en så ljudrädd hund att ni inte kan åka på tävling för applåder skulle vara tortyr för er. För dig med en hund som är perfekt hemma i trädgården men inte går att släppa lös på andra platser för då sticker han direkt. Det här är för dig med en riktigt, riktigt farlig hund. Ability är för alla – alla som vill ha kul!

Nu kom coronakrisen smått överraskande, så vi har lanserat Ability lite tidigare än det var planerat. Ability är även för dig som inte kan lämna hemmet för du är i karantän, vilket var en överraskande grupp… Vi börjar helt enkelt med det som var klart och rullar på med resterande grenar allt eftersom de blir färdiga. Det finns redan några saker att starta med alltså, och fler kommer inom kort.

Var med från början!

Allt går att göra på det sätt och i den miljö som fungerar för just er, alla deltar på sina villkor men tränar mot samma mål. I vissa av grenarna kommer vi att lägga till tävlingar online också, lite längre fram! Ability ger struktur och mål, utan pressen att det måste-måste-måste bli perfekt. Det ger dig chansen att visa andra att jo, din hund är fantastisk. Och det är såklart superkul!

Kul? Man kan väl inte hålla på och ha KUL heller? Det finns väl viktigare saker här i livet? … Eller?

Namnet betyder färdighet/förmåga. Det är nämligen nyttigt och utvecklande också. Men det pratar vi inte högt om, för det är inte där vi vill att fokus ska ligga. Istället får nyttigheten ligga och puttra i bakgrunden och löna sig när den kokat klart, som en liten bonus i förbifarten.

Det skadar ju inte att lösa problem också nämligen! Så länge de inte får uppta hela livet och stänga ner allt det roliga, alltså…

Och vill du ha ability och allt möjligt annat? Prenumerera!

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.