Ability Lekfjant

Att leka med sin hund är roligt och bygger gemenskap och samarbete, men det är inte så enkelt eller självklart med alla hundar. Att vara en äkta Lekfjant innebär att du lyssnar på hunden du har framför dig och anpassar din lekstil så att det passar just er. Målet är engagerad aktivitet som båda uppskattar!

Reglerna för titeln är enkla:
visa att du kan leka med din hund på tio olika sätt.

Det är allt. Tio lekar som hunden uppskattar – tio filmklipp. Enkelt – men inte helt lätt!

Det är tillåtet att leka med eller utan föremål, med eller utan godis, och givetvis att vara så fjantig man bara kan! Du kan filma allt i ett svep, eller dela upp på tio olika tillfällen. Utnyttja med fördel de möjligheter som ges på olika platser och i olika miljöer!

Känns tio sätt lite överväldigande? Starta med vår träningstitel, Lektönt!

Samma regler som Lekfjant, men det räcker att ni visar fem olika lekar. Perfekt att börja med för att upptäcka lekens underbara värld!

Observera att det verkligen ska vara tio OLIKA sätt att leka på, och det ska finnas en komponent av just LEK.

  • Vanliga godisbelöningar (bara ge godis i munnen) räknas inte. Det går utmärkt att leka med godis, men det ska vara tydligt att det är en aktivitet som engagerar båda.
  • Att leka på samma sätt med olika leksaker räknas som EN lek. Däremot kan samma leksaker användas i flera olika lekar.
  • Hunden måste uppskatta aktiviteten. Det ska synas att den har kul. Givetvis ser det olika ut på olika hundar, vi har som riktlinje att hunden söker upp leken och frivilligt engagerar sig. Om den till exempel försöker få igång mer lek när föraren blir passiv så är det ett väldigt tydligt JA från hunden, om den försöker ta sig ur situationen eller blir stressad är det ett NEJ.

Exempel på lekar för dig som behöver kickstarta fantasin:

UTAN LEKSAK kan du jaga hunden, låta hunden jaga dig, springa tillsammans, hunden får hoppa mot dig, ni kan brottas, hunden får studsa på dig när du är på golvet, eller kanske slicka dig i hela ansiktet medans du (nästan) försöker komma undan.

MED LEKSAK finns det kamplek, jaktlek där du drar leksaken längst marken som en liten sork, vänta-vänta-ta den, fånga i luften, springa ärevarv, jaga flirtpole, leka byta-lek med två leksaker.

MED GODIS kan hunden söka godis i gräset tillsammans med dig, jaga godis som kastas fram och tillbaka en bit i taget, jaga godis i handen, vänta-varsågod, ni kan springa till skål tillsammans, gömma godis inuti något och öppna tillsammans, leka “vem tar den först”, leta upp godis i tex en snusdosa tillsammans, lägga spår med grisöra i snöre.

Det finns MÄNGDER med andra lekar. Du och din hund kommer inte att gilla alla ovansående, men det kan vara en hjälp för att få igång kreativiteten och börja testa och utveckla. Var uppmärksam på din hund – vad får igång den, vad gör att den backar undan? Filma gärna så ser du från en annan vinkel.

Behöver du en ny leksak? Vi har ett gäng väl beprövade och godkända av våra hundar i butiken!

“Boll ska det vara. Gärna så stor att man nästan inte få in den i munnen – mer utmaning då.”

Ansök om en titel så här:

1. Fyll i ansökningsformuläret som du hittar längst ner på sidan.
2. Varje ansökan kostar 250:- som du betalar HÄR. Blir ni godkända får du ditt diplom och en personlig prisrosett med hundens namn och vilken titel det gäller hemskickad. Blir ni inte godkända är det bara att ta till er av den feedback ni fått, fortsätta träna, och ansöka igen!

Ability Lektönt/Lekfjant
Så som du vill att det står på diplomet
Hit skickar vi rosett och diplom till dig som blivit godkänd
Använd Youtube, Vimeo eller annan liknande tjänst.
Vi sparar dina uppgifter, men lämnar aldrig ut till tredje part utan ditt godkännande. Vill du att vi stryker dig ur registret är det bara att kontakta oss.