fbpx

Små stunder i vardagen

Vi tränar mycket hund, jag och Ulrika. Det är både vårt jobb och vår hobby, vårt största intresse helt enkelt. Vi träffas i stort sett dagligen och tränar ihop ett par timmar. Hjälper varandra, gläds med den andras framgångar, klurar på problem ihop.

Ibland bara leker vi, kan vi avslöja…

Regelbunden träning ihop med träningskompisen, ett par timmar åt gången, är naturligtvis ett bra sätt att komma framåt. Men – jag skulle faktiskt säga att det ibland är lite överskattat! Dels är det lätt att det inte blir av när det helt plötsligt blir ett stort projekt som tar flera timmar från en redan fullspäckad dag. Dels blir det lätt väldigt stor press på att “nu ska det minsann fixas saker!”. Inget fel i det, men det kan leda till att man missar vad hunden faktiskt behöver där och då – nu ska vi ju göra en massa grejer!

Istället vill jag slå ett slag för “några minuter här och där i vardagen”-träning. Snurrar medans potatisen kokar. Lägganden i reklampauserna. Vänstersvängar under promenaden. Inte så många repetitioner åt gången, men återkommande under dagen. Då tränar ni dessutom på att snabbt komma i träningsläge, det blir lite olika platser, naturliga störningar, och ingen risk att “överträna”. Oftast dessutom med mindre prestige, du passar ju bara på medans ni gör något annat.

En leksak i fickan på promenaden ger några enkla apporteringar.

Jag har den stora glädjen att få träna en lånehund, collien Pinja, i HtM. Vi tränar 1-2 gånger i veckan. Uppstyrda planerade pass för att få ut bästa möjliga träning av tiden, och visst ger det resultat! Pinja är en smart, trevlig och hungrig hund – tre egenskaper som gör henne rolig och ganska enkel att träna.

Och jag märker verkligen hur jag behöver kompensera för den där vardagsträningen som av naturliga skäl inte blir av ihop med mig. Vissa saker behöver helt enkelt nötas, lite men ofta. Det är en intressant utmaning, och utan den hade jag antagligen aldrig märkt riktigt hur viktig den där “då och då”-träningen faktiskt är!

Så här ser det ut efter ett tiotal träffar när vi börjar testa en variant av ett program. Jag är VÄLDIGT nöjd, missförstå mig inte! Jag bara inser hur mycket jag saknar vardagsstunderna, och det gör att jag värdesätter dem lite extra med mina egna kelpar.

Tips på tillfällen i vardagen som är perfekta för minipass:

  • Innan matdags. Ta lite av maten och träna några repetitioner, avsluta med en jackpot med hela skålen. Eller träna upp all mat, det går utmärkt!
  • I samband med promenad. Jag föredrar efter ungefär halva promenaden, då har mina hundar fått nosa av sig, gå på toa, och springa av den värsta överskottsenergin.
  • Precis när vi kommer hem. Fem repetitioner innan de får göra sin egen grej.
  • Reklampauser. Jag är lat och gillar därför soffträning, och reklampauser är ändå tråkiga.
  • Som en jobbpaus när jag sitter vid datorn. Jag sätter en timer på 50 minuter – då är det dags att resa på sig och träna hund i tio minuter. Bra paus för mitt huvud, bra pass för min hund!

Det handlar inte om långa pass, tvärt om. Men de blir många!

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.