fbpx

Fokusområden januari

Rocket är mitt i en ganska intensiv utvecklingsperiod, det händer mycket i kropp och knopp. Vissa dagar är han vara stor och tuff. Andra dagar blir han rädd för en stol som rör sig på fel sätt. Vissa dagar är han speedad till tusen, och hoppar och kampar med min kläder. Andra dagar har han tröttmössa från att han vaknar tills han somnar. Vissa dagar är han mogen och vuxen. Andra dagar beter han sig som en fyra månaders valp. Med andra ord: SUPERENKELT att lägga någon sorts träningsplan! Not…

Måste ju hålla matte på tårna! Jag har många mellannamn, men “enkel” är inte ett av dem.

Så prio ett är alltid att försöka träna hunden jag har framför mig, med de utmaningar som finns just idag. Det är nog det jag tycker är svårast, att hela tiden försöka se min hund – som jag spenderar typ 100% av min tid med – med “nya” ögon. Inte fastna i “men igår så…” eller “förra månaden…”. Och ABSOLUT inte i “det BORDE funka!” – det är ett snabbspår till ett katastrofpass!

Men förutom den detaljen har jag så klart en massa grejer jag vill jobba med.

Jag pratar ibland om färdigheter och förmågor, och det är lite så jag tänker med Rocket också.
Färdigheter är de beteenden jag lär honom, VAD han gör. Trick. Kedjor och sekvenser. Precision.
Förmågor är HUR han utför de beteenden han kan. Aktivitetsnivå, störningstålighet, uthållighet. Förmågor har mer med känslor och associationer att göra, och är mer övergripande.
Båda behövs.

Hålla en spindel: färdighet. Hålla en spindel med fokus och attityd trots att han har en kamera och två blixtar i nyllet: förmåga.

Jag gillar att lära min hund beteenden. Om du gör x när y händer får du din belöning. Därför fastnar jag lätt där, och “glömmer” att träna de förmågor han behöver utveckla för att de där beteendena ska fungera till exempel i nya miljöer. Eller med vissa störningar. Eller i en längre kedja. Eller utan att han säger “SVÅÅÅÅÅRT” när han ska växla ner i tempo.

Rocket är en hund som gillar att träna och som gillar att träna mycket – men även han har en gräns. Det går helt enkelt inte att träna allt jag vill och tycker att vi behöver varje dag! Därför försöker jag fokusera på några områden i taget, och under 2023 tänker jag lägga upp “månadsprojekt” för mig själv. Alltså att jag har några fokusområden varje månad som jag lägger lite extra tid på. Både färdigheter och förmågor.

I januari jobbar vi med följande:

  • Trick med mig närmare marken: hoppa upp på min rygg, slalom mellan mina armar, krypa under mig.
  • Burträning. Jag har en teori om att Rocket hade gillat att ha en bur med på tävling, för att kunna skärma av sig lite. Få se om jag har rätt. Oavsett är burträning kul att jobba med!
  • Störningsträning med Totoro. Det här är en typisk jag-grej, något är lite svårt så jag väljer bort det. Det ÄR svårare för oss att träna samtidigt som Ulrika tränar Tot, så vi har turats om istället (vilket också gör det enklare att hjälpa varandra). Givetvis ska vi fortsätta med det MEN åtminstone varannan dag vill jag ha ett kort pass då i tränar samtidigt. Hur ska vi kunna bli bättre på att träna ihop med andra hundar om vi undviker det helt liksom?
  • Växla aktivitetsnivå i positionsarbete. Jag har haft ganska stora problem med att Rocket blir övertaggad och biter mig när jag ber honom samla ihop sig, så i januari lägger vi fokus på att kunna växla tempo – ffa växla NER. Det är en fysisk förmåga likaväl som en mental, det kommer inte av sig självt!
  • Programträning. Vi tävlar både i januari och februari, och jag fokuserar just nu på att bygga starka sekvenser och övergångar och få in en säkerhet i alla trick. Vi kommer inte att ha ett helt färdigt program i januari, men vi bygger en grund som jag hoppas betalar av sig under året.

I slutet av januari blir det en utvärdering, för att se vilka områden jag vill jobba med en månad till och vilka jag vill byta ut eller förändra.

“Jag är glad oavsett vad vi hittar på, så länge jag får busa och äta godis och lära mig kul grejer!”

Jag har ett mål, där framme i fjärran. Ett steg (åt rätt håll) i taget, så kommer vi lite närmare varje dag.

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.