fbpx

Rocket review: 12 månader senare

Det är sant! Imorgon 22/11 2022 har Rocket bott hos mig i 12 månader. Förutom en del avlastning och hundpassning av Ulrika har han hängt med mig i stort sett dygnet runt – i direkt anslutning eller vilande i bilen.

Totoro och hans nya bästa kompis Rocket!

Dags för en 12 månaders review med andra ord!

Fullständigt produktnamn: Ooo B Rocking Like Skydancer Pony (Rocket)

Tillverkare: Kennel Ooo

Antal exemplar: 1 (Aint no thing like me, except me!)

Personlighet

Rocket är en fantastiskt rolig hund. Han är påhittig, nyfiken, självständig, samarbetsvillig och har ett gott självförtroende. Han är väldigt kelig och mysig när han vill, och älskar att vara med och att vara nära. Värt att notera är att känslorna tenderar att vara starka, gäller såväl glädje och entusiasm som ilska. Rocket är även levererad med en stor portion resursförsvar som behöver extra tillsyn. Han har också vassa tänder och en stark önskan att använda dem i lek. Betyg för personlighet är högt, men med en varning för att det är MYCKET personlighet.

Träningsbarhet

Mycket god! De egenskaper som kan upplevas problematiska i vardagen är tvärt om till god nytta när de kanaliseras i uppgifter. Uthållig, påhittig, ger aldrig upp och mycket energisk. Blir förbannad och försöker hårdare vid motstånd. Väldigt lättbelönad, föredrar kampleksaker med lite tyngd som går att slå både sig själv och sin omgivning med. Verkar föredra freestyle framför rallylydnad. Högsta betyg för träningsbarhet!

Toppbetyg för träning!

Ensam

Timmarna Rocket han har varit själv hemma (med sina två “syskon”) går att räkna på fingrarna. Själv med husse har han inte varit alls. Han har inget emot att vara utan mig, men jag är rädd om mitt äktenskap och mitt hem!

Mitt hem är anpassat för att två tvåbeningar och tre fyrbeningar ska kunna leva ihop på lika villkor, det är hundtillåtet överallt. Midori sover ofta middag på köksbordet, det finns gott om korgar och liggplatser och de har en hundlucka ut till den inhägnade naturtomten som är vår trädgård. Rocket har visat sig utnyttja det här till max. Jag har en övervakningskamera kopplad till mobilen för att kunna se honom de få tillfällen han är utan mig, och han ligger inte och slappar som de andra två. Han pysslar med grejer! Tar ut alla sulor ur alla skor och staplar vid dörren. Får tag på och tömmer återvinningskärlen. Drar runt soffkuddar större än honom själv, och sprider innehållet i hela huset. Har toapapperskrig med Valle. Betyg på att vara själv hemma är alltså väldigt lågt – inte för att han har något emot det, utan för att världen i övrigt har något emot det.

Medtagbarhet

Det betyder att min bil numera har ett baksäte till hundra procent inrett för en Rocket, med extra filtar, tuggisar och vattenskål. Han föredrar baksätet framför buren, möjligheten att sträcka sig fram till mig och lägga nosen på min axel när han känner för lite sällskap skattas högt. (Han kommer inte hela vägen fram, det är avspärrat.)

Rocket ÄLSKAR att få följa med! Han gör en glädjedans varje gång vi åker någonstans och han tillbringar gärna tid i bilen. Där sover han dessutom betydligt bättre än hemma i huset. Betyg på enkelhet att ta med: full pott så länge han kan vara i bilen eller får vara aktiv. Ska han däremot vara passiv och tyst i koppel är betyget väldigt lågt, varning utfärdas.

Förmåga att reglera känslor

Rocket har mycket och starka känslor, som syns och märks. Det gäller så klart hela registret: han blir JÄTTEglad, JÄTTEexalterad, JÄTTEförväntansfull. Och JÄTTEenvis, JÄTTEfrustrerad och också JÄTTEarg ibland. Tack och lov nästan aldrig rädd, och det verkar dessutom vara den känslan som är “minst”. Han är också ganska lätt att bryta, även om han blir förbannad så släpper han känslan ganska snabbt när han får hjälp att hantera den. Han har inte heller – hittills – omriktat mot mig, så jag har helt enkelt kunnat avlägsna honom från situationen genom att lugnt lyfta bort honom om han inte gått att bryta. Betyg på känsloreglering: lågt, men gradvis stigande. Var medveten om att hjälp utifrån behövs.

Tonårsperiod

Han blev stadigt bättre och bättre på att själv reglera sina känslor fram till tonåren slog till, just nu är han väldigt fram och tillbaka. Periodvis värre än en grävling, periodvis hur chill som helst. Jag märker hur andra stressymptom som jaga svans, överdrivet skällande och vaktande, och svårt att varva ner hänger ihop med perioderna då han vill spöa sin omgivning, och vet när jag ska vara extra på min vakt när han till exempel leker med Totoro. Rockets tonår är betydligt mer märkbara än jag märkt på andra exemplar av samma sort (Midori, Valle) som jag umgås med.

Jag som alltid är snäll och söt! Typ!

Slutbetyg och allmänt omdöme

Rocket är helt rätt hund i helt rätt hem. De delar som varit problem i många andra hem är relativt enkla att hålla på ett minimum hos mig tack vare hur jag lever, bor och jobbar, och de stora fördelarna och den starka personligheten uppväger allt! Rocket är oerhört älskad och uppskattad för precis den hund han är. Det har varit ett roligt, spännande och händelserikt första år, och jag har anledning att tro att resten av hans liv blir i samma stil.

Grattis Rocket, till ett år hos mig! Och grattis till mig som fått ett år med världens finaste tvättbjörnskelpie 😁

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.