fbpx

Stå – en underskattad grundfärdighet

Kan din hund stå? Klart den kan. Men KAN den verkligen det – alltså som en övning och inte en slump? Ett medvetet, välbalanserat stå med god stadga, oavsett var i förhållande till föraren hunden är? Eller blir det tasstramp, att hunden flyttar sig snett, lägger mer vikt på någon tass, eller att hunden sätter sig?

“Stå? Check. Du sa inget om vilken riktning jag skulle titta i…”

En av de första sakerna en valp vanligtvis lär sig är att sitt lönar sig. Sitt är suveränt! Sitt när du ska få mat. Sitt innan du går ut genom dörren. Sitt och stanna kvar. Gillar vi att träna hund är det dessutom väldigt ofta “sitt vid min vänstra sida” som lönar sig – i tävlingslydnad kallas det för “utgångsställning” och alla moment startar och slutar där. Dessutom ska hunden sätta sig automatiskt när vi stannar.

“Men det är väl bra? Sitt är praktiskt!”

Ja! Det är jättebra att träna sitt. Problemet blir när vi tränar sitt lite för ensidigt, och sitt blir “svaret på allt” för hunden. Låt mig ge tre exempel som jag stöter på ganska ofta:

  • Momentet “ställande under gång” och skylten “stå, föraren ett varv runt” innebär båda att hunden ska stå stilla medans föraren rör sig runt den. Väldigt många hundar antingen sätter sig vid minsta chans de får, eller rör runt tassarna. Det beror ofta både på en väldigt stor belöningshistorik för att sitta, och att hunden aldrig tränat på att bara stå stilla i balans mer än ett par sekunder i taget (det tar betydligt fler sekunder att gå runt hunden).
  • Positionsträning för olika varianter av fotgående görs med fördel med stående hund även i halterna. När hunden ska lära sig att hitta en balanserad position vid din sida i starter, svängar, sidosteg och backande så är det mycket enklare för den om den redan står i balans. Sittandet kan du lägga till i efterhand – om du vill.
  • Vänstersvängar, speciellt för en liten hund som redan tittar upp på oss och lägger vikten bak, får lätt in små “smygsitt” om hunden inte har ett värde för att stå. Likadant sakta marsch.
Ett stå med hög förväntan! Rocket har satt bak sina bakben, han tänker inte riskera att råka sätta sig när han inte ska.

Ståträning är dessutom utmärkt fysträning, som tränar hundens kärnmuskler och stabiliseringsmuskler. Att stå på tex en trädstam eller en plattform och hålla balansen tar rejält på musklerna! Bygg upp sakta och genomtänkt.

Vill du ha lite tips på hur du kan starta? Jag hittade ett pass från 2013, när Midori är 5 månader och vi tränar för Maria Brandel. Passet är inte så långt, men det blir en fin progression med hjälp och råd från Maria!

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.