fbpx

Startsignal i träningen

I träningen vill vi att hunden ska hålla fokus i uppgiften. Att låta hunden ge sin startsignal innan vi sätter igång en övning kan vara en viktig nyckel! Att ge hunden en chans att hitta sin balans – både mentalt och fysiskt – och berätta att hen är klar, ger mycket bättre förutsättningar att hitta just fokus. Är hunden “redo” blir övningen bättre!

“Är du klar?” “Jepp!”

Att jobba med startsignaler ger hunden mer kontroll i träningen, det blir mer av en kommunikation mellan hund och förare. Det är vanligt att vi jobbar med startsignaler i hanteringsträning och när vi jobbar med att vänja hunden vid ljud och/eller rörelse, men jag tror verkligen att vi har nytta av att dra det lite längre ändå – att låta hunden ge startsignal när den är redo att börja vilken övning som helst!

Väldigt ofta ser jag följande:
Hund och förare är i ett träningspass. Hunden har fått klick och belöning, och innan hunden hunnit äta upp och hitta tillbaka till fokus påbörjar föraren nästa repetition. Ingen STOR skada skedd, ett litet glapp i starten innan hunden “kommer igång” bara.

Enkelt att missa, speciellt om hunden är kvick i övrigt. Men det där lilla glappet leder ibland till större missar! Miss i position eftersom hunden inte hann hitta sin balans. Miss i precision, eftersom hunden fick lägga lite tid på att hitta sin koncentration igen. Pyttelite stress i själva belöningen, eftersom hunden behöver skynda sig att bli klar.

Om vi istället väntar in att hunden blir klar och berättar det, så är vi båda i ett mycket bättre läge redan från början!

“Morsan, jag är redo att lyfta min delikata ända från golvet och röra mig mot nästa skylt vid din sida.”

Startsignaler kan se olika ut, både för olika hundar och i olika moment. I följsamhet kanske hunden tar ögonkontakt och förbereder kroppen på första steget. I en apportering kanske hunden låser fokus på apporten. I hantering kanske hunden sätter tassen mot handen. I trickträning kanske hunden lägger sig spontant för att få signalen “rulla runt”. Huvudsaken är att hunden får berätta “yes, jag är redo. Nu kör vi”!

För att upprätthålla starka och tydliga startsignaler kan de antingen leda till klick och belöning direkt, eller till att övningen startar. Båda varianterna bör upplevas belönande för hunden.

Totoro är en perfekt hund att ha som exempel. I filmen nedan är han VÄLDIGT tydlig! Han jobbar på superfint genom hela banan, men skillnaden i hans fokus när han får lov att själv ge startsignal efter belöning innan Ulrika fortsätter är verkligen tydlig. (Det är inte Ulrika som klickar i filmen, det är andra ekipage i hallen samtidigt.)

En liten detalj. Men det är ofta i de små detaljerna som stora förändringar händer.

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.