fbpx

Förebereda inför tävling

Om knappt en vecka debuterar vi i både HtM och Freestyle, Midori och jag. För en gångs skull har jag faktiskt haft en plan för förberedande träning månaden innan som jag har följt, och nu är vi inne på sista veckan och jag jobbar hårt för att hålla mig själv i styr…

Tur jag har fler hundar att träna, Rocket rycker in!

Jag vill nämligen träna. Träna, träna, träna! Fixa alla smådetaljer så de blir ännu bättre, gå igenom hela programmet måååånga gånger, på med musik och bara köra! Och det kan jag väl få göra – men utan Midori.

Midori har framför sig fyra starter per dag i två dagar, på ny plats, bo i husbil, och jag kommer att vara upptagen som fotograf när jag inte tävlar. Hon behöver vara utvilad, peppig, och träningssugen. Hon behöver ha självförtroendet på topp och veta att hon är världsbäst. Kort sagt: att traggla problem och långa program är det sista hon behöver!

Midori är nio år nu, och vi startade första tävlingen när hon var tio månader. Vi har en del erfarenhet tillsammans alltså. Under åren har jag testat olika strategier för att formtoppa henne rätt. Jag gissar – med ganska stor säkerhet – att hon kommer att prestera bäst och framför allt vara gladast om vi fokuserar på enbart självförtroende sista veckan.

Tidigare under månaden har vi tränat igenom hela programmet ett antal gånger, med och utan musik. Vi har tränat tävlingsmässiga starter och avslut. Programmet känns kanske inte helt lätt, men vi känner båda igen varje del och kan alla övergångar och har koll på vad som kommer härnäst. Jag vet att uthålligheten sitter, även om hon är lite trött, och vi kan rädda upp om något skiter sig.

Under sista dagarna innan det gäller vill jag att det ska kännas enkelt, lättsamt, och väldigt roligt. Jag vill ladda varje del med glädje! Hon får träna de detaljer i programmet hon tycker är svårast med rejält med belöningar, vi lägger extra fokus på start och avslut, och hon får glänsa i sina favoritövningar.

“Jag har packat alla de viktigaste grejerna, matte!”

Alla hundar är olika, så ett visst experimenterande behövs! Hundar ändrar sig dessutom med tiden, och det gör skillnad vilken sport det gäller, så ett “framgångsrecept” är aldrig hugget i sten. Som alltid gäller det att lyssna på hunden och göra medvetna val, inte “göra som alla andra” eller ännu värre ingenting alls och sedan bli sur (det är helt OK att göra ingenting alls om man INTE blir sur om det inte går som förväntat dock!).

Det jag lägger min nervösa energi på istället för att traggla med Midori, är att traggla mig själv. Jag torrgår till musiken, gör varenda rörelse, upprepar hur jag ska röra min kropp och vad jag behöver tänka på i varje del. Var behöver hon extra pepp och stöd? Var behöver jag andas ut och sänka axlarna? Exakt vilka delar av musiken hör ihop med vilken övning, och hur länge? Ju bättre jag kan MINA uppgifter, desto enklare blir det för mig att verkligen lägga fokus på min hund och vara ett stöd för henne.

Jag jobbar också med min egen målsättning – det är lätt att glida in i ett resultattänk som inte hjälper mig. Jag går istället igenom scenarior i huvudet – vad gör jag om x händer? Hur ser jag till att Mis minnesbild av sina första starter i en ny sport blir så bra som möjligt?

Allt runtomkring gör att jag – redan innan vi ens har startat – känner att vi har fått med oss mängder av bra träning från tävlingen. Mitt mål när vi startade träna mot tävlingen var att få ihop två fungerande program, och det har vi överträffat. Själva minuterna inne på planen är egentligen underordnade, men det ska verkligen bli roligt att se vad som flyger och vad som faller!

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.