fbpx

Leva med flera hundar

De senaste tjugo åren har jag haft minst två hundar, oftast tre. Det är inte jättemånga, men så fort man har fler än en finns det aspekter i relationen mellan hundarna att ta hänsyn till. Det är intressant, oftast väldigt givande för hundarna, men det medför ett gäng potentiella problem.

Förutom mina egna kelpies ingår det dessutom ganska ofta en viss cane corso (med tillhörande matte) i min utökade familj, vilket gör det ännu roligare! Och ibland mer komplicerat.

Rockets brother from another mother

Vi har spelat in ett studiosnack där vi pratar om sunda hundrelationer, som till viss del utgår ifrån Rocket och Totoro – bästa vänner trots alla sina olikheter. Studiosnacken är exklusivt endast tillgängliga för alla Hundflixare, och i just detta Studiosnacket visar Tot och Rock upp sig framför kameran och leker och busar och stojar medans vi pratar. En extra dimension i innehållet alltså!

Vardagen med kelparna

Den mesta tiden i min vardag är det jag och kelparna. Hur hanterar vi olika scenarion?

Promenader

Jag bor i skogen och går alltså 99% av mina promenader där. Från 15 augusti har jag hundarna lösa (ja, jag har utmärkt inkallning), under koppelperioden går de i koppel.

För enkelhetens skull har varje hund sin plats. Valle går längst till vänster, Midori och Rocket längre fram med Mi till vänster och Rock till höger. Visst byter de platser sinsemellan ibland, men det är skönt att varje hund vet var hen ska vara när det behöver vara lite städat en stund – till exempel på vägen eller när vi passerar joggare.

Vid behov kortar jag in Rocket så att Mi är fredad längst fram. Han blir ofta lite väl intensiv när han blir uppjagad, och då behöver jag styra upp så att inte Mi behöver bli sur på allvar.

Matdags

Mat brukar vara viktigt för många hundar, och just att vänta på maten, få maten och äta maten kan bädda för konflikt.

Mina hundar får alltid mat i samma ordning och på samma platser, och jag stannar och kollar så att alla får matro och ingen blir stressad. Om man har någon hund som vaktar sin mat och tycker att det är jobbigt att hens familj är nära när hen äter, är det en utmärkt idé att låta hundarna äta med en barriär mellan sig eller i olika rum.

Tuggisar

Mina hundar får tuggisar på kvällarna, och här kommer ofta Rockets mindre trevliga resursförsvar fram – alla tuggisar borde vara hans. Därför är jag noga med att varje hund har en fredad plats där hen trivs. Valle ligger under köksbordet, Mi i soffan, och Rocket i soffan med Mi men på andra sidan mig. Om Rocket är extra uppe i varv (vilket gör att resursförsvaret ökar) har jag honom i koppel, så att jag har hundra procent kontroll över var han är och vad han gör.

Att han försvarar sina grejer är helt OK, men han får inte lov att mobba en annan hund tills den släpper sin grej och han får inte fortsätta kräva att den andra hunden går bort när den redan har respekterat hans space. Jag vill också ha koll på att ingen hund blir trängd.

När tuggstunden är slut plockar jag bort alla rester och skickar ut hundarna att pausa ute, miljöombytet minskar risken att Rocket börjar vakta platsen där tuggisen nyss fanns.

Träningen

Jag tränar alla mina hundar samtidigt. Varje hund har sin station, en hund i taget tränar aktivt och övriga hundar träna på att stanna kvar på sin station. Väldigt bra träning för alla parter!

Tricket för att få det att fungera är att under inträningen ha fokus på hunden som är på station, inte den som är uppe och tränar! Det är hunden som väntar som oftast gör det svåraste jobbet – hunden som tränar är mest störning för hunden som väntar. Efterhand som hundarna blir bättre på att vänta kan jag flytta fokus till hunden som tränar aktivt.

Att lära hundarna bra och säkra stationsbeteenden gör livet med flera hundar som alla är i träning så mycket enklare!

Käbbel

Hundar får lov att ha känslor och de får lov att käbbla lite ibland. Det är som barn som bråkar. Men precis som med barn får det inte gå överstyr!

Jag tränar alla mina hundar att kunna lyssna på vissa viktiga ord och gester även om de är i hög stress eller aktivitetsnivå. Jag vill kunna stoppa vad de gör och skicka respektive hund till sin egen plats, jag vill kunna kalla till mig varje hund med dess namn, och jag vill att de förstår turtagning – alltså att en hund i taget får något.

Midori och Valle är båda vuxna hundar som trivs bra ihop och inte hittar på bus även om de är ensamma hemma – jag vet det med säkerhet eftersom jag har en övervakningskamera på dem. Rocket däremot hittar GÄRNA på bus! Därför är han så gott som alltid med mig. Jag vill helt enkelt inte riskera att det blir spänt läge när jag inte är där och tar hand om problemet!

Slagsmål

Tack och lov har jag varit förskonad från slagsmål i hemmet under många år nu, men visst finns risken!

När det gäller slagsmål är det givetvis alltid bäst att förekomma, och lyckas man inte så avbryt så absolut fort som möjligt. Låt INTE, jag repeterar INTE hundar “göra upp”! Det kan dels sluta väldigt illa med skador, och det gör ingenting bättre – tvärt om. Det enda det leder till är stress och osäkerhet.

Lek och mys

Det här finns det däremot i överflöd i min familj! Kelparna umgås ofta och gärna, både med och utan min inblandning. De leker ofta, de ligger gärna och myser (speciellt Rocket och Midori, men Valle är med ibland) och de har helt enkelt väldigt stort utbyte av varandra.

Två chokladpraliner. Alltid tillsammans!

Vinsterna

Det händer att hundar helt enkelt inte trivs ihop. Vissa hundar är ensamhundar, andra hundar förstår helt enkelt inte varandra. Det kan vara alltför olika kroppsspråk eller personlighet, eller att de helt enkelt inte gillar varandra.

Men.

För det allra, allra mesta gör rätt hundkompis underverk med en ensamhunds livskvalitet!

Min änglahund Mårran började sitt liv ihop med jack russel terriern Popsy. De trivdes inte ihop, och jag var för oerfaren för att förstå hur stressande det var för båda. När Valle flyttade in adopterade Mårran honom som sin egen, och hennes livskvalitet blev enormt mycket bättre – hon, som varit spänd och morrat för minsta lilla ihop med Popsy, var helt avslappnad och visade inte en enda tand en enda gång mot Valle oavsett vad han gjorde. Vi ser en liknande utveckling med Totoro, som accepterar allt som Rocket hittar på utan att komma på tanken att sätta någon sorts gräns (vilket gör att vi har en stor roll i att faktiskt skydda stora Totoro från lille Rocket, Rock är en liten demon ibland!).

Det är ganska fantastiskt att få se lyckan hos två hundar som verkligen gillar varandra. Det är värt VÄLDIGT mycket extrajobb och stök att kunna ge sin bästa kompis en egen bästa kompis!

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.