fbpx

Hur hanterar din hund värmen? Våra bästa tips!

För en gångs skull har vi haft fantastiskt sommarväder på midsommar. Jätteskönt – för oss. Men för hundarna? Här kan det behövas lite hjälp att svalka sig!

Varm. Varmare. Varmast.

Som du vet svettas inte hundar, utan reglerar sin kroppstemperatur genom att hässja. Problemet är att det inte alltid räcker! Hundar med kort nos har ett mindre effektivt “kylsystem” eftersom det är mindre plats för luftväxlingen av varmare och kallare luft, och om den omgivande luften är för varm strejkar systemet totalt.

Så hur kan vi hjälpa våra Pälsklingar och vilka risker behöver vi känna till?

Blommor hjälper inte. Ro hit köttbullen!

Tecken på att hunden är för varm

Var vaksam om hunden uppvisar något av följande. Det behöver inte betyda att hunden är för varm, men det är varningstecken.

*Hässjar kraftigt

*dreglar

*orolig

*söker svalka

*hög puls

*klarröda slemhinnor i munnen

*svag och vinglig

*faller ihop eller orkar inte resa på sig

*andningssvårigheter

*kräkningar och diarré

Vad gör man?

Text från Firstvet.se

“Om en hund visar symptom på värmeslag är det viktigt att agera snabbt. Vid allvarliga fall av värmeslag krävs snabb vård hos veterinär. Gör vad du kan för att kyla ned hunden på väg dit, exempelvis genom att svepa in hunden i en blöt handduk under bilfärden samt erbjuda kallt vatten att dricka, men hunden måste så snabbt som möjligt få veterinärvård – varje minut är dyrbar. Ring alltid veterinären för att förvarna om att du är på väg samt för att få råd om vad du kan göra under färden dit.

Vid lindriga former av värmeslag kan djurägaren ibland själv behandla för att få ned kroppstemperaturen innan veterinär uppsöks. Kontakta alltid veterinär för att få bekräftat att det verkligen rör sig om en lättare form av värmeslag, samtidigt som du flyttar hunden till en sval och skuggig plats och påbörjar nedkylning. Erbjud kallt vatten och håll hunden i stillhet. Duscha hunden med ljummet vatten (det får absolut inte vara iskallt) eller lägg våta handdukar med ljummet vatten på hunden. Handdukarna bör bytas ofta och läggas så att de når ljumskar, armhålor, trampdynor och huvud. Hunden får inte kylas ned för snabbt, temperatursänkningen måste ske successivt.

Kontrollera kroppstemperaturen var 5:e minut, med en termometer i analöppningen. Fortsätt nedkylningen tills temperaturen har kommit ned till ungefär 39,5 ˚C. Mer än så bör hunden inte kylas ned, annars kan konsekvensen bli att hunden istället får för låg kroppstemperatur eftersom kroppen fortsätter att kylas ned även efter att behandlingen avslutats. Även efter lättare former av värmeslag måste veterinär uppsökas, oavsett hur hunden mår.

Ge aldrig febernedsättande mediciner vid värmeslag! Värmeslag är inte samma sak som feber och dessa mediciner kan ytterligare förvärra hundens tillstånd.”

Tät vegetation och skugga ger svalka.

Den livsfarliga bilen

Jag vet att ni vet, men så länge hundar fortsätter dö i bilar fortsätter jag tjata. Lämna inte hunden i en stängd bil i solen.

Behöver du lämna hunden i bilen gäller följande: bakluckan och minst två fönster bör vara öppna för att skapa lite luftgenomströmning. Det i sin tur betyder att du behöver hundbur eller grindar. Komplettera med en silvershadeduk som reflekterar bort solens strålar och skapar skugga i bilen. Vatten till hunden, givetvis. En batteridriven fläkt, gärna med en kyldel, gör det behagligare.

En termometer med displayen läslig från utsidan och en lapp med ditt namn och telefonnummer gör att du slipper att oroliga förbipasserande krossar rutan eller ringer polisen i onödan.

Kylprodukter

Kyldynor, kylvästar och kylhalsband finns i olika varianter och funkar enligt min erfarenhet ganska bra. Kyldyna som hunden ligger på kyler hundens mage och ljumskar, både kylvästar och halsband funkar genom att de blöts ner och kyler hunden när vattnet avdunstar. En blöt handduk ger samma effekt men sitter inte kvar lika bra när hunden rör sig.

Flytta hunden till svalka

De flesta hundar har vett att söka svalka när de är varma, men långt ifrån alla! Håll ett öga på din hund, se till att den lägger sig i skuggan och ta in den om det är svalare inomhus.

Aktivera hunden fysiskt innan det blir riktigt varmt eller efter att den börjar svalna på kvällen. Undvik promenader i strålande sol!

Plaskdammar och vattenspridare är en favorit för många hundar och svalkar bra.

Glöm inte tassarna! Många underlag, till exempel asfalt, blir stekheta i solen. Testa att själv stå barfota någon minut. För varmt för dina fötter? Då är det för varmt för hundens tassar!

Svalka inifrån

Fri tillgång till vatten har ju din hund redan. Du kan också ge hunden hundglass, eller göra in egen “hundisglass” genom att blanda hundens foder med vatten och frysa i isformar. Fylld Kong som varit ett par timmar i frysen är också smaskens.

Undvik vanlig glass eftersom hundar inte tål laktos, laktosfri går däremot bra i mindre mängder. Vanilj brukar uppskattas. Inte choklad, det är farligt för hundar. Hundglass, alltså glass som är tillverkad för hundar, finns i olika märken och smaker. Ganska dyrt och våra hundar har hittills fnyst och gått, men jag känner flera andra hundar som älskar det!

Bada och simma

Vissa hundar är badankor, andra badkrukor, men de flesta kan iallafall uppskatta att plaska lite i kanten.

Stressa inte ner hunden i vattnet, umgås med hunden i vattnet och låt den känna sig bekväm och ta saker i sitt eget tempo. En flytväst kan hjälpa hunden att bli modigare och få igång simmandet, och inte minst hjälpa den till en bättre simteknik.

I sjöar kan det bli giftiga alger, håll koll!

Vatten är kuuul!

Njut av sommaren, och lagom mycket värme, så blir både tvåbenta och fyrbenta nöjda!

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.