fbpx

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och utmanande: att bygga program i freestyle.

Det var det som stoppade mig från att tävla i så många år – jag fastnade i programmet. Det blev fel, konstigt, och var det kanske bättre att göra så här? Jag velade, ändrade, och det i sin tur gjorde mig till en dålig tränare eftersom jag inte visste vad vi egentligen höll på med.

Det som till slut hjälpte mig att komma över låsningen var slängprogram.

Slängprogram är precis som det låter – program som jag skapar och slänger. Ibland tränar vi igenom dem, ibland filmar jag dem, sedan slänger jag dem. De är sällan mer än 90 sekunder, vilket motsvarar klass 1. Vi är i klass 3 så det är betydligt kortare än de 3-4 minuter som våra tävlingsprogram är.

Syftet med slängprogram är flera, men framför allt är det ett sätt för mig att öva på just programbygge och musiktolkning. För det är en skill, precis som allt annat i hundträning! Det är inget som vissa “bara kan” och andra inte, det är något man övar på och blir bättre på!

I slängprogrammen kan jag fokusera på olika delar att utveckla:

  • Välja ett långsamt program om jag vanligtvis kör snabbt, eller tvärt om.
  • Välja en låt som inte är min vanliga stil (ännu hellre få en låt tilldelas).
  • Bestämma mig för en känsla att försöka förmedla.
  • Jobba med ett speciellt trick eller sekvens.
  • Jobba med en viss aspekt av musiken, kanske fokus på en ramp eller accenter som jag vill framhäva.
  • Testa ny rekvisita.

Eftersom det är ett program som ändå ska slängas spelar det ingen roll om det blir perfekt – funkar det inte gör jag ett nytt! Precis som när jag vill lära min hund ett trick – funkar inte ett sätt testar jag ett annat, och vi har lärt oss något nytt på vägen.

Ett exempel på hur både jag och Ulrika använder slängprogram är när vi tävlar mot varandra. En av oss väljer musik, båda skapar sitt program, vi lägger upp och låter våra följare rösta. Vi jobbar i några veckor med programmet, filmar, och… slänger. Vidare till nästa!

Här är vårt halloweenprogram som är just ett sådant program, intränat på två veckor och kommer aldrig att återanvändas. Jag ville få till en känsla av fara i början (“de är överallt…”) och jobba med timingen till musiken, tricken i sig är inte så avancerade vilket gör att Rocket fick känna sig väldigt duktig – också en vinst!

Jag skapar också korta (ca en minut), enkla program till våra Hundflixare varje månad, och här jobbar jag oftast bara med programmet över dagen. Det är i sig en intressant utmaning, att bara använda sådant vi redan kan tillräckligt bra för att sätta ihop på ett nytt sätt.

Jag vet att just programbiten är något som många fastnar på. Är du en av dem? Gör ett 30 sekunders slängprogram till en låt du gillar. Gör ett till. Och ett till. Träna på att skapa program helt enkelt – man blir bättre på sådant man tränar på!

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Vad är syftet med träningspasset?

Vad är syftet med träningspasset?

Det är många saker som behöver byggas för att få en både hållbar och högpresterande tävlingshund. Att klämma in ALLT i...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.