fbpx

Legobitar för freestyle

Det är ingen hemlighet att vi gillar grundträning. En riktigt bra grund gör det så mycket enklare och roligare att träna mer avancerade saker! En del av grundträningen handlar om “legobitar”: grundfärdigheter som vi använder för att bygga kedjor och sekvenser!

Grundträning är inte bara för valpar! Den följer med hela hundens liv. Även en bra grund behöver underhållas!

Freestyle

Jag har alltid haft ganska lätt att se grundfärdigheterna i sporter som lydnad och rallylydnad, där det är fasta moment. Sitt. Ligg. Ingång på vänster sida. Grip apport. Spring mot förare. Legobitarna återkommer gång på gång i olika konstillationer.

Däremot har jag haft svårare att se grundfärdigheter i freestyle – eftersom freestyle är så fritt! Men ju mer jag tränar och bygger små program desto tydligare ser jag vilka legobitar JAG vill jobba med – givetvis lägger vi till efterhand, men en bra grund är en bra grund! Just nu är det här MINA grundfärdigheter som Rocket jobbar med, och som vi sätter ihop på olika sätt:

 • Fotposition, höger och vänster sida (stående eller följa)
 • Mellanposition (stående eller följa)
 • Cirkla runt mig, till höger och vänster
 • Snurra, till höger och vänster
 • Cirkla runt föremål, till höger och vänster
 • Bakdelskontroll på pall, till höger och vänster
 • Backa
 • Följ nos mot näsa, håll front oavsett hur jag rör mig
 • Tasstarget
 • Nostarget
 • Buga
 • Hopp över
 • Sitt
 • Ligg
 • Lyft framtass, höger och vänster
 • Gripa, hålla och avlämna föremål (egentligen tre olika legobitar, men tränas ofta ihop)
 • Genom (genom mina ben)

En del börjar vi få hyfsat flyt på, annat är nyligen påbörjat eller är helt enkelt svårt. “Sitt” är ett av de svåraste medans “cirkla föremål” är ett av de enklaste för Rocket. Varför? Ingen aning!

“Jag vet givetvis varför: att sitta är stilla (tråkigt), att cirkla runt något är rörelse (kul)!”

Flyt

Jag vill att legobitarna, förlåt grundfärdigheterna, ska vara väldigt väl inlärda – de ska vara i FLYT! Alltså att hunden kan utföra beteendet med säkerhet och precision, utan hjälper som jag inte vill använda. När beteendet ser ut ungefär som jag vill sätter jag på signal, när hunden säkert och utan att tveka gör rätt sak på rätt ord sätter jag ihop till olika lite längre trick.

Givetvis behöver jag inte vänta tills allt är perfekt innan jag börjar träna små kedjor och till och med korta program, tvärt om: helhet och uthållighet vill jag börja träna ganska tidigt även om inte grundfärdigheterna är helt färdiga. Då accepterar jag ett sämre utförande med fler hjälper helt enkelt. Så länge jag inte förväntar mig att hunden ska kunna mer än den faktiskt kan är det inga problem.

Inget av tricken nedan har vi testat innan idag, men han kan grundfärdigheterna hyfsat. Inte med så bra flyt som jag vill ha så småningom – då hade jag inte behövt lika många handhjälper – men fullt tillräckligt bra för att börja leka lite!

Så vilka legobitar är var?

Trick 1: cirkla förare (även om det bara är benet), hitta mellan.

Trick 2: cirkla förare, växelvis ett ben och två ben.

Trick 3: Cirkla förare när jag sitter ner (en helt annan sak än när jag står!).

Trick 4: Cirkla föremål när jag går runt.

Trick 5: Cirkla förare när jag går runt föremål.

Samma samma, men lite annorlunda för varje trick!

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.