fbpx

Hitta sin nisch

Hund Helt Enkelt är ett företag, men det är också två specifika personer. Åsa och Ulrika är Hund Helt Enkelt – vi är inte anonyma, vi är inte utbytbara, vi är inte i bakgrunden. Tvärtom, vi har från första början sett till att sticka ut, att inte bara låta företaget synas utan även visa vilka vi är.

Det finns en anledning till det.

Är det för att ingen av er kan hålla tyst i mer än två minuter?

OK, det finns flera anledningar till det. Men det jag tänkte prata om idag är den medvetna, strategiska anledningen till att vi blandat in så mycket av våra personligheter i vårt företag: vi vill att det ska bli rätt. Rätt för oss, rätt för våra kunder, rätt för alla hundar.

Hundträning är något väldigt personligt, våra hundar är så viktiga, relationen till dem är så värdefull – en hundtränare är i grund och botten någon som kommer och lägger sig i något som faktiskt är ganska känsligt. Förhoppningsvis leder det till något bra, det sker en utveckling som gör allting bättre, men det betyder inte att det inte kan kännas lite skavigt under processen ändå. Om tränaren då dessutom är någon man inte klickar med, inte förstår sig på och inte känner sig bekväm med… Då är det svårt att det blir riktigt bra.

Vi har nog alla varit med om att hamna på en kurs eller privatlektion som lät bra på papperet men när man väl var där kändes det bara helt fel. Det vill vi, så långt det bara går, undvika. Vi är glada, engagerade, hundgalna, rosahåriga (för det mesta, men det finns fler färger som är roliga också), ibland intensiva, detaljpetiga, opretentiösa, ambitiösa, avslappnade, och så vidare – och vi har allt det väldigt synligt i alla våra kanaler. Den som inte trivs med den typen av personligheter får en chans att hitta någon som passar dem bättre utan att behöva testa först för att se vilka vi är.

Jag tycker Matte 1 och Matte 2 verkar helt normala?

Hund Helt Enkelt är vi, vi trivs med vilka vi är och vi vill att de som kommer till oss också ska trivas med det.

En del av bilden

Vi får frågan ibland (särskilt relevant i vår instruktörsutbildning) om det inte är hemskt jobbigt att synas så mycket, att leva så exponerat? Att visa upp filmer från “misslyckade” träningspass (ett träningspass är inte misslyckat – så länge ingen förlorat humöret i alla fall – det är bara ett tillfälle när man fick lite nya insikter och sedan kunde komma vidare), berätta om misstag vi gjort med våra hundar, synas på tävlingar utan att topprestera, är det inte läskigt?

Jag skrattar så jag gråter åt den här filmen, varför inte unna andra att göra detsamma?

Och det enkla svaret på det är nej, inte ett dugg. Sociala medier skapar lätt en bild av perfektion, många väljer att bara visa upp sina bästa 1% – vilket ju ser ut som 100% om det är det enda man visar. Den press och förväntan det skapar vill vi inte vara en del av, vi gillar att göra misstag! Det är ju där utvecklingen sker, och det är den som är riktigt rolig.

Prata för dig själv! Jag är 100% perfekt.

Det vi väljer att visa är såklart inte hela bilden dock. Jag skulle inte vilja leva med kameror på mig dygnet runt, jag vill kunna rapa och klia mig i örat ifred tack! Men vi försöker vara öppna och tydliga med de bitar som är relevanta för den som söker en hundtränare, för att alla ska få chansen att hamna rätt. Vi är alltid ärliga, det vi skriver och visar är inte något konstruerat för att skapa en osann bild av oss (det vore väldigt kontraproduktivt dessutom), men det är bara en del av vilka vi är.

I början av min karriär ville jag hitta kunder, punkt. Vilken kund? Alla såklart! Jag ville hjälpa alla hundar, jag ville (smått desperat) skrapa ihop några kronor, och jag ville att alla skulle lyssna på mig. Suck… Vilken eländig föreställning.

Ingen är för alla.

Jag har hög kompetens som hundtränare, det är jag inte blyg för att säga. Jag är jäkligt bra på mitt jobb! Men jag kan vara burdus, högljudd och alltför ivrig ibland – i alla fall för en del. Jag är inte villig att kompromissa med att hunden kommer först i alla lägen. Och jag är inte här för att predika och övertala någon som inte är intresserad, jag har bättre saker att lägga min tid på. Den som söker en lågmäld och försiktig hundtränare som gärna lirkar och drar, den kommer inte att trivas med mig. (Där kan Åsa kanske vara rätt person istället dock!) Den som vill nå sina mål oavsett vad hunden tycker om det kan spara både pengar och tid på att vända sig till någon annan direkt. Och den som inte tror på belöningsbaserad träning… Varför slösa tid?

Genom att Hund Helt Enkelt så tydligt är vi, och vi så öppet visar vilka vi är och var vi står, får alla en chans att hitta rätt från början. För en del är det rätt att inte välja oss, det är inte ett problem.

Rosa enhörningar och glitter

Förutom att vi är opretentiösa tränare som skrattar mycket lär många också ha lagt märke till att vi har med enhörningar både här och där, rosa är en färg som syns överallt hos oss, och har vi inget annat att göra kan vi säkert hitta något att slänga glitter på! Vi fick frågan en gång varför vi höll på så, vad var tanken bakom, och det gjorde mig helt ställd… Varför? Det gör dagen bättre, helt enkelt!

I’m fabulous!

Vår förtjusning i “fåniga” saker är bara hur det är – vi gillar allt det här. Jag färgar håret för att muntra upp mig själv, köper en fluffig enhörning (som Totoro mördar fem minuter senare…) bara för att den fanns, och har en bergfast övertygelse om att allting blir bättre med glitter. (Inte paljetter dock! Paljetter är av djävulen.) Det som hände när vi började jobba ihop var att vi upptäckte att det är något vi har gemensamt, till vår stora förtjusning. Rosa fjäderboor, knalligt hår och regnbågsglitter blev en del av Hund Helt Enkelt av den enkla anledningen att vi tycker att det är fantastiskt!

Om det dessutom skulle skrämma bort någon är det nog lika bra. Vi hade inte trivts ihop ändå.

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.