fbpx

Med hunden som kollega

Våra hundar är våra bästa vänner, och de är också våra kollegor. De har vissa arbetsuppgifter som vi inte kan göra, och de gör ännu fler mycket enklare. Plus att de dagligen tränar oss i att bli bättre hundtränare – en nödvändighet i vårt yrke! Ju fler problem jag själv har stött på och löst, desto enklare blir det att hjälpa andra med samma sak.

Ny hund, nya erfarenheter! Rocket lär mig massor.

Kort presentation

Valle är äldst i gänget med sina 11 år, en chill working kelpie som älskar allt nosarbete.

Därefter kommer Midori på 9 år, en australien kelpiePrinsessa som INTE ser vitsen med nosarbete. Däremot gillar hon rallylydnad, hoopers och heelwork to music, och har också kört en del tävlingslydnad. Lite ängslig emellanåt, väldigt träningsglad, och vill att alla ska vara glada.

Totoro är Ulrikas ständiga följeslagare, en snygg grå cane corso på snart fyra år. Totoro har utstrålning så det bubblar över, bilar stannar bokstavligen på gatan för att beundra honom. Han är en född clown som anser att världen är hans nöjesfält. Han tränar det mesta med goda resultat – så länge han själv vill. Så det är väl tur att han är just hos Ulrika som jobbar med honom och inte mot honom!

Och så gängets minsting, Rocket som fyller åtta månader! Tredje kelpien i Åsas familj, och Totoros allra bästa vän. Han tycker att det mesta är roligt, blir förbannad när han inte får som han vill, och har en rejäl dos “Will to please myself”. Framtiden för utvisa vad han kommer att pyssla med, får Åsa bestämma blir det freestyle.

Arbetsuppgifter

Först och främst: alla våra hundar jobbar helt frivilligt och för bra lön. Om någon är obekväm med en uppgift slipper den. En del i VÅRT jobb är att säkra att våra hundar älskar SITT jobb. Alltid när man jobbar med sin hund måste man ha hundens önskningar och behov i första rummet. ALLTID.

Så, vilka uppgifter har våra hundar då?

Fotomodeller

Våra hundar är en lika stor del av vårt varumärke som vi själva är. De fotograferas ofta och mycket, i studio och utomhus. I vardagen. Med rekvisita. I olika poser. Vi lägger lite tid på att få dem att älska kameran.

Filmstjärnor

Varje månad släpper vi en ny onlinekurs. För det allra mesta är det våra egna hundar som visar alla övningar. Det betyder ganska många timmars träning, och att man når vissa mål (och får dem på film)! Därför är våra hundar mångsysslare, de kan lite av varje, och den som har spets i ett speciellt område visar mer avancerade övningar.

Kurshundar

I vissa kurser är det enklare att visa vissa övningar med hund. Då gäller det att hunden kan visa rätt sak vid rätt tillfälle, och med folk som tittar på! Dessutom med en matte som har halva sin uppmärksamhet på kursdeltagarna…

Oftast går det som tänkt. Ibland inte. Då skrattar vi och förklarar bäst vi kan utifrån det vi får. Hundar är levande varelser med känslor och egen vilja – ibland vill Midori BARA lägga sig, trots att jag tänkte visa inlärning av ställande…😆

Läromästare

Speciellt när vi har jobb på skolor får våra hundar ibland vara läromästare till elever. Midori är den som är enklast att låna ut, hon är van att jobba med andra sedan hon var valp. Valle kan bli lite mattebunden, Totoro kräver galler emellan för säkerhet, och Rocket är bara för de som kan hantera både hoppande och bitande utan att bli vare sig rädda eller irriterade.

Det händer också på kurser att deltagare vars hundar blir sjuka eller tar slut istället tränar en glad kelpie för att lära sig övningen.

Försökskaniner

Alla övningar som vi lär ut är testade på flera av våra hundar. Eftersom de är väldigt olika ger det oss en bra bild av hur övningen fungerar och vid behov kan anpassas. Och säger våra hundar nej – då är det inte en övning vi använder! Det är en kvalitetssäkring som vi tycker är viktig. Vi lär bara ut sådant som vi själva kan väl, och som våra hundar har godkänt.

Reklampelare

Vi behöver visa att vi vet vad vi snackar om när vi lär ut. Ulrika har nosen som specialintresse, och Totoro är en grymt vältränad sökhund. Åsa har kurser i de sporter som hon själv tävlat mycket i och har resultat att visa. Vi blir igenkända när vi är ute och tävlar (vilket är kul, kom gärna fram och säg hej! Men vänta tills efter vi varit inne – då är det större chans att vi har tid.).

Det betyder inte att vi lägger någon press på vare sig oss själva eller våra hundar att prestera resultat! Däremot betyder det att vi är medvetna om vad vi gör när vi är ute. Vi visar den träning vi lär ut. Vi har den attityd mot våra hundar som vi vill att våra elever ska ha.

Går det bra så skryter vi. Går det dåligt så skrattar vi. Oavsett resultat ska våra hundar känna sig som världsmästare.

Jag är BÄST!

Men MÅSTE man ha sin hund som kollega när man driver hundskola?

Nix, det behöver man inte. Men det gör livet enklare! Om Midori är kurshund en kväll får hon ett litet träningspass som Åsa inte haft tid med annars. När vi filmar något av Totoros upptåg blir han extra glad och bjuder på ännu mer. Vi visar tydligt vilken relation vi förespråkar att man eftersträvar, och vilket träningssätt vi står för.

Vi gillar olika!

Våra hundar har väldigt olika personligheter, och vi försöker lyfta fram deras olika styrkor. Och svagheterna! Att bara visa det som är perfekt ger en skev bild av verkligheten. Vi älskar ALLA sidor hos våra hundar – de enkla och de mer utmanande. Det är ju både och som skapar just den individen! Därför delar vi med oss av sådant som går bra och sådant som går…mindre bra. Sådant som fungerar och sådant vi jobbar med. Vi försöker verkligen låta bli att censurera och tillrättalägga, utan visa en sann bild med både med och motgångar.

För så är det ju att jobba med hunden som kollega! Den måste först och främst få vara hund, och älskas fullt ut för det fantastiska väsen den är – inte det jobb den gör.

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.