fbpx

Att jobba som hundtränare

Min mamma frågar fortfarande med försiktig, förbryllad röst: “Men vad jobbar hen med då?” när jag pratar om kollegor. För hundtränare är ju inte ett jobb, det är något folk gör. Ungefär som att någon joggar. (Hon frågar inte vad jag jobbar med när jag pratar om mitt eget jobb, hon har resignerat till att jag är arbetslös men har en väldigt aktiv hobby…)

Hundtränare är mitt yrke, jag tar det på allvar för det är allvarligt. Det finns en dryg miljon (registrerade) hundar i Sverige, de finns från norr till söder och i alla samhällsklasser. Långt ifrån alla har, eller ens tycker om, hundar, men de är en mycket stor del av vårt samhälle. Många ser hundarna som sina familjemedlemmar och vill verkligen deras bästa.

Det är där jag kommer in.

Kärlek är mosade näsor!

En hund lever ett märkligt liv i vår värld, det är inte alltid så lätt. En del utvecklar problembeteenden som måste lösas, andra har bara tvåbeningar som vill aktivera mer, hitta på roliga saker tillsammans, kanske börja med någon sport. Då kommer de till mig. Som hundtränare finns jag här för att göra livet roligare, för att reda ut trassel som uppstår, för att visa enkla vägar framåt, för att låta hund och människa prova nya saker med guidning, för utveckling.

Rollen

Många blir hundtränare för att de gillar hundar – förståeligt, jag älskar hundar och det är en del i varför jag har det här jobbet. Men att träna hund är inte vad vi gör hela dagarna. På kurser och privatlektioner händer det absolut att jag får äran att låna någons hund ibland för att visa ett sätt att göra en övning, hjälpa till att komma över en blockering, eller bara hålla kopplet medan matte/husse springer ut till bilen för att hämta favoritleksaken. Men det är en ganska liten del av jobbet. Istället går mycket av träningstiden ut på att träna tvåbeningar – jag tränar människor att träna hundar.

Människan är ett intressant djur att träna!

Kolla här grabben, det är såhär du gör för att få dem att ge dig godis…

Som tränare måste jag lyssna på varför ekipaget är framför mig, inte stövla på med vad jag själv hade velat göra om det vore min hund. Alla har sina mål, sina drömmar, och sina vägar dit – det är mitt jobb att hjälpa, inte att köra över. Det betyder att inget i jobbet blir rutin, jag måste alltid vara lyhörd och förstå vad målet ska vara – att bara dela ut övning 1-5 kommer inte att hjälpa någon!

Jag hjälper andra att utvecklas, och genom varje möte får jag chansen att själv utvecklas. Det gör det här jobbet till det coolaste jag kan föreställa mig. Jag får se fantastiska förändringar, och det blir verkligen aldrig tråkigt!

Och så får jag hänga med många hundar. Såklart.

Jobbet

Att jobba som hundtränare är också väldigt, väldigt jobbigt. Det är långa dagar – en kurs slutar ofta vid niotiden, sedan ska man städa, göra i ordning för nästa kurs, köra hem, skicka ut mail, hinna med sin egen hund, och kanske hinna slänga i sig lite mat innan man slocknar. Det är många förfrågningar som inte leder någonstans. Det är ett yrke som många – som till exempel min mamma – inte tar på allvar över huvud taget, och därför anser att vi borde ge bort vår tid gratis. Det är hård konkurrens, ofta (men absolut inte alltid) från människor som saknar både teoretisk och praktisk kompetens – de blir oftast inte så länge i branschen men det dyker upp nya hela tiden.

Och det är hjärtslitande.

Varje individ är så värdefull!

Många dagar är valpkurs, rallylydnad och freestyle, kul, kul, kul hela vägen. Men andra dagar är beteendeutredningar efter allvarliga bitincidenter, omplaceringar på sitt femtonde hem, och familjer som nått vägs ände. Jobbet är inte bara att dela ut övningar och åka därifrån, många gånger är det att lyssna, föreslå alternativ, och se till allas behov.

Eftersom hundarna är just familjemedlemmar blir saker snabbt både personliga och allvarliga. En hund är inte “bara en hund”.

Yrket

Jag började som egenföretagare. Alla som har någon erfarenhet av att driva en liten enskild firma vet vad det betyder – en person som gör allt! En liten småföretagare behöver vara expert på det mesta, marknadsföring, förhandlingar, juridik, försäkringar – tusen olika saker som inte har ett dugg med hundträning att göra. Jag var bra på att träna hund – jag har blivit ännu bättre sedan dess, men bra nog att vara hundtränare har jag varit från början – men inte alls bra på resten.

Idag driver jag ett aktiebolag ihop med Åsa, vi sköter de delar av verksamheten vi vill och lämnar resten till folk som är bra på det. Mest tränar vi hund, håller kurser, och skapar onlinematerial till Hundflix. Vi föreläser, fortbildar oss, och utbildar nya hundtränare. Vi kollar in nya sporter, networkar med kollegor, och tar emot för privatlektioner. Och så driver vi vår hundhall såklart.

I höstas flyttade vi in, känslan när saker började komma på plats var fantastisk!

Att jobba som hundtränare ser nog inte riktigt ut som många föreställer sig. Det är både lättare (det går att försörja sig på det) och svårare (det är inte bara att gulla med hundar hela dagarna) än många tror. Det är ett jobb, precis som alla andra – även om delar av det också är en hobby. Och det är något unikt, verkligen olikt alla andra jobb!

Framförallt är det ett yrke som förtjänas att tas på allvar. I inget av mina tidigare jobb har jag gjort så stor skillnad i människors (och givetvis hundars) liv som jag gör idag. Hundar är en del av hela livet, och som hundtränare följer vi med in – i hela livet.

Hundar är allvarliga saker. Och fantastiskt, otroligt roliga!

Va flinar’u åt?

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.