fbpx

vad behöver en hundinstruktör kunna?

En av de bästa delarna med mitt yrke som hundinstruktör är att jag hela tiden får utvecklas och vidarebilda mig. Jag gillar att lära mig nytt!

Det gör jag med, matte! Därför passar vi perfekt ihop.

Hundträning är ju min passion och inte bara mitt jobb, och jag går mycket kurser både online och IRL. Både sådant som jag verkligen vill fördjupa mig i och bli riktigt riktigt bra på, som till exempel den onlinekursen i heelwork som jag går just nu för världsmästaren Anja Christiansen, och sådant som jag bara gör för att det är kul, som agilityträning med Rocket ett par gånger i månaden.

Jag går också regelbundet kurser för Ulrika – inte för att hon är min kollega och jag vill veta vad hon gör (även om det så klart är intressant) utan för att hon är en bra instruktör som har andra vinklar än mina vanliga och roliga övningar. Plus att hon vet precis vilka ovanor jag har och var min comfortzone är, och därför kan se till att jag får välja lite andra vägar.

Gemensamt för alla instruktörer jag väljer att gå för är att jag letar efter genuint belöningsbaserade instruktörer, som själva tränar sporten de lär ut på hög nivå (de behöver inte tävla – men jag vill veta att de har mycket praktisk erfarenhet av det de lär ut), och som har en annan infallsvinkel än jag själv har. Jag vill ha något nytt, något annat, något som skiljer sig från mina egna mönster och tankar! Annars kan jag ju bara träna med min spegelbild liksom.

Se djupt i mina ögon, så ser du din spegelbild!

Men att träna hund är bara en bit av vad jag jobbar med. Det finns så många fler områden att utbilda sig inom!

Mestadels jobbar jag med människor, att nå fram med instruktioner på ett tydligt och trevligt sätt. Pedagogik, gruppdynamik och föreläsningsteknik är spännande grejer. Hur når jag fram på ett bra sätt? Hur möter jag olika personer, lyfter och stärker samtidigt som jag ändrar människans beteende? Jag har mycket med mig från min tid som lärare, och jag fortsätter utbilda mig främst genom böcker och onlinekurser. Creative Live har en hel del utmärkta kurser om hur man skapar och når fram med material. Det är också en ständigt pågående utvärdering – om jag inte når fram med en övning behöver jag hitta ett annat sätt att förklara på. Om jag får många frågor om något specifikt brister min information där. Jag får ständig feedback från hur mina elever genom hur de tar till sig det jag säger, visar och gör.

Jag gillar hundsporter av olika slag, och går gärna vidareutbildningar till att få behörighet som instruktör i specifika grenar. Förra året blev det Bästa Starten och Hoopers för Canine Hoopers i England, detta året har jag hittills hunnit med den svenska hoopersutbildningen och är förhoppningsvis snart färdig freestyleinstruktör. De flesta påbyggnadsutbildningar av det här slaget är korta och helt inriktade på just den sporten eller de övningarna som utbildningen gäller – det krävs alltså en bredare bas i grunden för att sedan kunna möta elever av alla sorter och hjälpa där det behövs.

Vi gillar att matte går mycket utbildningar, vi får göra en massa kul!

Och så är det det här med att jag faktiskt lever på att driva ett företag. Företagande är stort, intressant, bitvis rackarns knepigt, och MYCKET roligt! Jag har gått kurser i copywriting, branding, hemsidedesign, grafisk formgivning, filmning och filmredigering, sociala medier och marknadsföring – hittills. Mycket har jag gått via Coursera, där man kan ta del av universitetsstudier online utan kostnad, annat via privata aktörer som är specialiserade på sin bit. Moderskeppet är ytterligare en guldgruva. Jag lär mig med stort intresse om allt utom bokföring som jag avskyr! Den lämnar vi bort.

Jag gillar verkligen friheten i att vara egenföretagare och att det finns så många möjligheter att göra mängder av kul och spännande grejer. Jag hade aldrig lärt mig hur en facebookpixel fungerar, hur jag klipper film på mobilen för Instagram eller att layouta en e-bok utan mitt jobb!

Och jag gillar utmaningen i att faktiskt få det hela att gå med vinst. Vi har ett antal fasta kostnader i månaden, vi måste driva ett fungerande företag – annars går vi under. Därför vet jag hur man lägger en budget, räknar ut ett timpris på kurser och privatlektioner, och prisar varor. Jag kommer från många år som butikschef/inköpare, det här med att faktiskt kunna leva på det man jobbar med sitter i ryggmärgen.

Jisses matte! Det låter som väldigt mycket jobb! Hoppas du får många tennisbollar.

För att hålla sig i framkant behöver man hålla sig i rörelse. Göra saker. Se vart det leder. Ändra. Utvecklas. Och hela tiden hålla glädjen i fokus – jag jobbar inte med det jag gör för att bli rik, jag jobbar med det för att jag älskar yrket.

Visst låter det kul?

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.