fbpx

Dansa med hunden!

Jag har en dålig dag. Det finns många anledningar, pollenallergin är ett elände, det är stressigt, vänners hundar blir sjuka (och värre), folk är okänsliga eller rentav elaka, och så vidare – många bäckar små, helt enkelt. Ibland blir det så, livet känns tyngre än det behöver vara.

Då behöver jag dansa!

Jag kan inte dansa. Jag har inte koordination, motorik eller taktkänsla, jag är stel, klumpig och definitivt inte i form. Men det spelar ingen som helst roll när jag dansar med min hund! Han bryr sig inte, så varför skulle jag? Det finns inga steg vi måste få rätt, det finns ingen stil vi måste hålla, det enda vi behöver göra är röra oss och ha kul – och det kan vi!

Jag kan alltid ha kul!

Har du aldrig testat freestyle? Släpp allt du har och gör det nu! Det finns faktiskt inget roligare. Jag har testat de flesta hundsporter på någon nivå, jag tränar aktivt de flesta i någon utsträckning, men freestyle är det som har allt. Det är “bygg ditt eget äventyr”, till musik! Känner jag för att träna precision och detaljer? Freestyle. Känner jag för att släppa på allt och bara se vad som händer? Freestyle. Känner jag för att låta Totoro ta täten och hitta på något eget? Freestyle.

I freestyle väljer du din egen musik, hittar på vad du och din hund ska göra till den musiken, och allt är helt öppet och valfritt. Det finns inga obligatoriska moment, det finns inga fasta program, det som är rätt för dig och din hund är det som gäller. (Däremot måste man givetvis vara försiktig med sin hund! Det finns regler om säkerhet.) Det passar därmed alla två- och fyrbeningar, eftersom vi fyller ett program med precis vad som passar oss.

Dagar när jag känner för detaljer och noggrannhet jobbar vi på program, tajma in tricken precis rätt till musiken, få övergångarna på plats så allt flyter, funderar på riktningar och avstånd. Men dagar som idag? De är perfekta för att lattja fram nya idéer. Sätta låtlistan på random, fylla fickorna med hundgodis, och bara se vad som händer! Det är sådana här gånger jag har upptäckt att Totoro och storbandsmusik är en perfekt matchning, att två snurrar på raken ger en kul kick in i en brygga, och att en låt jag aldrig riktigt brytt mig just om faktiskt är riktigt bra. Men jag behöver inte upptäcka något nytt heller! Jag behöver inte få något resultat, det behöver inte leda till något, vi behöver inte komma någon vart. Vi behöver bara röra oss tillsammans och ha kul! Det kan alla! Vi med. Och ni!

Program

En annan dag, när jag känner för det, ska vi jobba på några av våra påbörjade program. Det är också kul! Men det lyfter inte ett mulet humör på samma sätt, i alla fall inte för mig. Programmen är mer som “riktig” hundträning, där det roliga är utmaningarna. Vilket är jättekul, men inte när självförtroendet är i botten. För hundarna dock? Allt är precis lika kul! Vilket också är en anledning att verkligen, verkligen älska freestyle.

Det var Åsa som skapade programmet till vår freestylekurs i Hundflix, Totoro och jag fick det levererat färdigt att testa och hitta våra egna lösningar till. Första försöken blev inte precis suveräna, men roligt vi hade! Att testa någon annans program är lite som en kombination mellan att programträna och att lattja fritt – vi måste spåna lite för att hitta lösningar längs vägen, som passar för just oss. Totoro må tro att kelparna är hans storasyskon för det mesta men hans kropp rör sig inte riktigt som deras – men han har andra styrkor istället! Det gäller att hitta var vi måste ändra vissa saker, och var vi kan ändra vissa saker för att framhäva hur Totoro är världsbäst på att vara just Totoro.

Så jag ger er en uppgift idag. Testa något kul med era hundar – och gör det till musik! Det är inte svårare än så, bara lyssna på musiken, rör dig (så lite som du vill eller kan), och belöna din hund för att vara just din fantastiska hund.

Och var snälla mot varandra, gör inte dagen svårare för någon annan bara för att du kan.

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.