fbpx

Bygga goda vardagsvanor

Jag älskar att träna med mina hundar. Trick för tävlingslydnad, rally, freestyle, hoopers… Det mesta! Men något som jag faktiskt har varit dålig på med Rocket är vardagstricken. De där enkla grejerna som man väver in när man ändå är i situationen.

Midori fick väldigt mycket mer av den varan, vilket har gett en hund som hanterar de flesta situationer i vardagen på ett (tycker jag) väldigt bra sätt.

Äntligen har JAG fått lite rampljus! Allt är bara RocketRocketRocket. Hallå, JAG!!!

Jag är synnerligen lat och disträ, jag behöver väldigt enkla övningar. Här kommer därför fyra plättlätta och väldigt effektiva vardagsvanor att bygga:

Skällbelöningar

En favorit som jag kört med mina fyra senaste hundar. När en hund runt oss skäller får mina hundar en belöning. Mitt mål är att betinga skallet, alltså att skallet får betydelsen “belöning på väg”. Oftast godis, eftersom det är svårt att svarsskälla med munnen full. Det GÅR (fråga Rocket), men ljudet dämpas.

Midori tyckte att det var otäckt när andra hundar skällde, Valle ville kolla vad de skällde på, och Mårran ville skälla tillbaka. Alla tre bytte beteende till att direkt titta på mig med godisförväntan i blicken efter en tids skällbelöningar.

Rocket har gått från att ljudligt svarsskälla till att ge ifrån sig ETT skall och sedan ta kontakt för lön. Ett skall är väldigt mycket bättre än tio!

Hoppa ut ur bilen

Med nyfikna och utåtriktade hundar vill jag ha en kontaktpunkt när de hoppar ur bilen. Så här:

Här kan jag lägga på ett enklare steg om det behövs: att lägga ut godisregnet medans hunden tittar på, innan den hoppar ner, så att den hoppar rakt ner i ett godissök. Då fångar jag när nosen lämnar söket med ett “yes”, och går över i en kontaktövning.

Det tar en minut längre tid, max. Och det blir så mycket bättre känsla.

Gå genom dörren

Samma sak som att hoppa ut genom bilen, men det är en dörr istället!

Mina hundar behöver inte vänta medans jag öppnar, men jag vill att de direkt tar kontakt med mig när de gått igenom dörren. Jag lär in det på samma sätt som bilen: belöningssignal ögonblicket framtassarna går genom dörröppningen skapar en vana att “inkassera” i den situationen.

Knäppa på och av kopplet

Den här hade vi med i vår Vardagshjälteutmaning, så jag lånar filmen därifrån:

Den här har gjort mitt liv VÄLDIGT mycket lättare!

Det finns säkert massor med bra vardagsvanor som andra pysslar med. Dela med dig i en kommentar vetja!

Vardagsvanor ger mig både säkerhet i vad som förväntas av mig, och en rolig chans att förtjäna en belöning! Win – win!

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.