fbpx

Bygga goda vardagsvanor

Jag älskar att träna med mina hundar. Trick för tävlingslydnad, rally, freestyle, hoopers… Det mesta! Men något som jag faktiskt har varit dålig på med Rocket är vardagstricken. De där enkla grejerna som man väver in när man ändå är i situationen.

Midori fick väldigt mycket mer av den varan, vilket har gett en hund som hanterar de flesta situationer i vardagen på ett (tycker jag) väldigt bra sätt.

Äntligen har JAG fått lite rampljus! Allt är bara RocketRocketRocket. Hallå, JAG!!!

Jag är synnerligen lat och disträ, jag behöver väldigt enkla övningar. Här kommer därför fyra plättlätta och väldigt effektiva vardagsvanor att bygga:

Skällbelöningar

En favorit som jag kört med mina fyra senaste hundar. När en hund runt oss skäller får mina hundar en belöning. Mitt mål är att betinga skallet, alltså att skallet får betydelsen “belöning på väg”. Oftast godis, eftersom det är svårt att svarsskälla med munnen full. Det GÅR (fråga Rocket), men ljudet dämpas.

Midori tyckte att det var otäckt när andra hundar skällde, Valle ville kolla vad de skällde på, och Mårran ville skälla tillbaka. Alla tre bytte beteende till att direkt titta på mig med godisförväntan i blicken efter en tids skällbelöningar.

Rocket har gått från att ljudligt svarsskälla till att ge ifrån sig ETT skall och sedan ta kontakt för lön. Ett skall är väldigt mycket bättre än tio!

Hoppa ut ur bilen

Med nyfikna och utåtriktade hundar vill jag ha en kontaktpunkt när de hoppar ur bilen. Så här:

Här kan jag lägga på ett enklare steg om det behövs: att lägga ut godisregnet medans hunden tittar på, innan den hoppar ner, så att den hoppar rakt ner i ett godissök. Då fångar jag när nosen lämnar söket med ett “yes”, och går över i en kontaktövning.

Det tar en minut längre tid, max. Och det blir så mycket bättre känsla.

Gå genom dörren

Samma sak som att hoppa ut genom bilen, men det är en dörr istället!

Mina hundar behöver inte vänta medans jag öppnar, men jag vill att de direkt tar kontakt med mig när de gått igenom dörren. Jag lär in det på samma sätt som bilen: belöningssignal ögonblicket framtassarna går genom dörröppningen skapar en vana att “inkassera” i den situationen.

Knäppa på och av kopplet

Den här hade vi med i vår Vardagshjälteutmaning, så jag lånar filmen därifrån:

Den här har gjort mitt liv VÄLDIGT mycket lättare!

Det finns säkert massor med bra vardagsvanor som andra pysslar med. Dela med dig i en kommentar vetja!

Vardagsvanor ger mig både säkerhet i vad som förväntas av mig, och en rolig chans att förtjäna en belöning! Win – win!

Du kanske också gillar…

Förebereda inför tävling

Förebereda inför tävling

Om knappt en vecka debuterar vi i både HtM och Freestyle, Midori och jag. För en gångs skull har jag faktiskt haft en...

Hantera tävlingsnerver

Hantera tävlingsnerver

Under dagens banvandring på vår öppna rallyträning kommenterade en av deltagarna "Så skönt att se att det inte bara är...

Lär du hunden vakta sina grejer?

Lär du hunden vakta sina grejer?

Resursförsvar kallar vi det när hunden försvarar sådant som är viktigt för den. Det är något som är helt naturligt,...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.