fbpx

Gör något kul med hunden

Igår blev det (statistiskt sett) vår här. Hurra! Idag blåser det halv storm, regnar och är svinkallt, medan värmepannan har stannat. Suck… Vi fortsätter bygga upp vårt fantastiska Hundflix. Hurra! Jag har väldigt lite tid och ork att göra något med min hund. Suck…

Jag kan inte göra något åt våren eller värmen (eller att Putin invaderat Ukraina 😖) , men jag kan hitta några minuter om dagen att i alla fall göra något roligt för och med min hund! Vi kan göra vårt bästa att må bra även när saker kanske ser rent mörka ut, och även göra vårt bästa för att de omkring en mår bra är faktiskt något. Nej, det fixar inte de stora frågorna men jag kan inte fastna på saker jag inte kan fixa. Jag vet hur vi kan pigga upp våra hundar.

På tisdag släpps vår nyaste kurs, 10 roliga vardagsaktiveringar, på Hundflix. Den kommer att vara suverän, men här kommer tre betydligt enklare tips för att klara oss över helgen.

  • Sätt upp två koner på lite avstånd (eller hinderstöd, gåstavar, eller vad som helst) och skicka hunden att runda. Skicka att runda den andra. Skicka att runda båda, och fortsätt öka ut tills hunden springer kontinuerligt runt konerna. Öka avstånden. Ändra var du står i förhållande till hundens väg. (Och givetvis belöna ordentligt längs vägen!) Och kom ihåg att växla håll så hunden inte blir ensidigt ansträngd.
  • Shejpa mimik, det vill säga att göra miner. Vad som helst som inbegriper ansiktsrörelser, klick och belöning. Ni behöver inte ha något mål, se vad det blir av det!
  • Plocka fram en tre-fyra olika grejer, spelar ingen roll vad. Till exempel, fjärrkontroll, glasögonfodral, trådrulle och en sandal (saker jag ser när jag tittar mig omkring). Lägg dem bakom ryggen, ta fram en, säg namnet på den och belöna hunden för att han gör något med grejen (tittar på, nosar på, lägger tassen på, osv), upprepa ett antal gånger. Byt pryl. Gå igenom alla grejerna enskilt, och börja sedan ta fram två åt gången och be hunden interagera med en av dem. Fortsätt tills du kan ha alla grejerna framme samtidigt och hunden förstår ordet för var och en och kan peka ut dem. Blir ni klara? Byt grejer!

Det här är saker som kräver väldigt lite av mig, lite förberedelser, lite ansträngning och lite tid. Men hundars lycka mäts inte i hur hårt vi anstränger oss, utan i att vi gör något tillsammans. Totoro vet inte att “fjärrkontroll” aldrig kommer att vinna honom några rosetter, och inte skulle han bry sig om han visste det heller.

Det behöver inte vara så jäkla allvarligt alla gånger – särskilt inte när andra saker runtomkring kanske känns betydligt mer allvarliga. Ha en riktigt bra dag och helg med din hund, så ses vi på tisdag i Hundflix för den nya aktiveringskursen. Och! För det nya månadstemat! Mars är för självförtroende, det ni.

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.