fbpx

Funk, och värdet av mjuk päls

Jag tycker att februari är en tung månad. Våren lockar med att synas där framme – för att direkt försvinna igen (just nu snöar det). Livet känns som att en sunkig disktrasa liksom ligger över hela världen, kall och tung och luktar lite småskumt. Månaden snuvar mig dessutom på tre dagar, som jag hade behövt! Det finns alltid mycket att göra – något som jag vanligtvis älskar, men som just idag känns oöverstigligt: det finns inte på kartan att jag hinner det jag vill hinna! Och dessutom händer det tråkiga saker för goda vänner som gör mig ledsen.

Jag har en dålig dag, helt enkelt. Till och med överpositiva jag har det ibland. Det kanske är värt att lyfta bara det – ibland känns livet kasst. För alla.

Kelparna har inte mimiken för att spegla mina känslor, men Totoro vet exakt vad jag snackar om.

Det finns ett bra uttryck på engelska: “To be in a funk“. Temporär känsla av nedslagenhet, ingen motovation, och trötthet utan direkt anledning. Varar alltifrån några timmar till några veckor. Jepp, det är jag idag.

Ibland kan det vara lite skönt att ta en paus från livet, äta choklad och titta på netflix, och det är vanligtvis hur jag behandlar denna sortens svackor i livet. Men just idag känns inte som en sådan dag, så jag får göra något åt det här istället. För det kan jag, det kräver bara lite ansträngning att påverka min envisa hjärna. Mitt normaltillstånd är mer happy go lucky golden retriever style liksom, jag ska bara hitta tillbaka dit.

OBS! Det här handlar INTE om depression eller någon annan allvarligare form av nedstämdhet! Jag hävdar definitivt inte att det bara är att “rycka upp sig” när man mår dåligt Tvärt om – ta hjälp när du behöver, hjälpen finns. Det här handlar om mig och den funk jag hamnar i ibland, och hjälper det någon annan så är det suveränt!

“Midori är lite väl allvarlig för min smak. kom igen, lev lite!” /Rocket
 1. Erkänn känslorna. Det är OK att inte vara på topp jämt. Check, det är gjort genom detta inlägget (ja, ni är en del av att göra min dag bättre).
 2. Andra individer. Att prata med någon gör det enklare att hitta tillbaka till mitt vanliga jag. För mig behöver det inte vara IRL, för någon annan kanske ett fysiskt möte behövs.
 3. En promenad med hundarna. Jag mår bättre efter att jag rört på mig, och det gäller de allra flesta. Vi mår bra av att röra på oss, och jag har dessutom skogen som hjälper till, och tre glada kelpar som hjälper till ännu mer.
 4. Jag behöver äta. Jepp, det låter enkelt, men ibland känns det väldigt, väldigt svårt att ta sig till kylskåpet – och ännu värre om det är tomt. Affären känns en evighet bort… Men just idag har jag mat hemma, så just det problemet går att fixa ganska snabbt.
 5. Skapa något. Oavsett om det är att gå ut och fotografera, rita en teckning, skriva en text, eller skriva ett blogginlägg så känns själva akten att göra någonting från ingenting bra. Jag har åstadkommit något.
 6. Musik. Få saker påverkar mitt humör som musik – rätt spellista gör mig lugn, pepp, eller helt enkelt glad. Åtminstone gladare. En betydligt bättre sorts funk!
 7. Städa. Jag AVSKYR att städa, så hur kan det fungera? Därför att jag gillar när det är städat. Jag trivs i (lagom) ordning. Och det går att kombinera med musik.
 8. Räkna saker jag är tacksam över. Det låter cheesy, men det fungerar! Att fokusera på saker jag tar för givna och faktiskt tänka på hur glad jag är över dem.
 9. Ta en tankepaus. Jag är inte en person som mediterar eller utövar yoga, men att stänga av tankarna ett tag på lämpligt sätt (netflix-serie, podd, whatever works) gör det lättare att komma ur dåliga tankeloopar.

Och så klart den viktigaste.

10. När inget annat funkar, krama hunden. Jag har tre att krama, så det är bara att välja. Det gör faktiskt alltid livet bättre.

Krama mig! Du vet att du vill!

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

1 kommentar

 1. Anna Wallström

  Det är så befriande att du skriver om när man inte orkar vara matte o hitta på träning , man får liksom vara trött ibland . Speciellt om man har en rätt krävande hund ( har också en kelpie) När jag inte orkar halka ut i skogen o lägga spår tex
  Så brukar jag göra små paket med maten i ( toarulle) som jag packat in i nån kartong . Med mycket prassligt papper omkring ! Hon älskar detta pyssel ! Sen städat jag så gärna så !
  Åsså är det ju en ny dag imorgon !!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.