fbpx

Mål uppnått. Vidare mot nästa! Eller…?

De flesta av oss jobbar mot någon sorts mål. Ett projekt med en deadline, ett slutresultat att nå. Att klara ett slutprov i en utbildning, att nå nog med poäng för uppflytt till nästa klass, att skriva en artikel… Eller som i vårt fall sikta mot en invigningsfest för en hundhall.

Drömmål och delmål

Jag pratar ofta om målsättningar i mina kurser. Att våga sätta höga mål, och att dela upp målet i hanterbara delmål. Man kommer väldigt långt med ett steg i taget! Har man dessutom satt någon sorts tidsgräns (som man får lov att flytta, det är viktigt!) brukar det ge resultat.

Lika viktigt, men lätt att glömma, är att stoppa upp och faktiskt fira det man åstadkommer. Tänka tillbaka på när man startade resan. Se vad man faktiskt har lyckats med. Tillåta sig själv att vara nöjd.

Jag tillhör skaran av människor som – om jag inte passar mig – direkt flyttar mitt mål när jag har uppnått det, omedelbart slänger mig in i nästa steg. Det som när jag startade kändes nästan ouppnåeligt, känns nu som inget viktigt alls. Jag har ju klarat det så hur svårt kan det vara liksom?

Vad gör det med mitt självförtroende? Min känsla av att jag utvecklas och faktiskt klarar saker? Inget bra, kan jag intyga… Om jag hela tiden flyttar målet gör jag det omöjligt för mig själv att faktiskt vara nöjd med vad jag gör. Inte trevligt, och inte konstruktivt för vidare prestationer!

Vi flyttade upp i rallyn på tre tävlingar i varje klass. När det till slut tog lite längre tid att få championatet var jag väldigt frustrerad. Istället för att fira hur bra det gått i varje klass hade jag bara rusat vidare…

klappa dig själv på axeln!

Men jag lär mig, lite i taget. Att stanna upp, att titta mig omkring när jag når ett delmål, att komma ihåg hur omöjligt det verkade. Jag har insett att jag kan vara nöjd utan att det är samma sak som att jag nöjer mig. Och jag firar. Positiv förstärkning fungerar utmärkt också när man gör det på sig själv 😁

Så idag har det inte hänt så mycket. Jag har ätit choklad som vi fick i present (TACK!), tittat på film, myst med mina hundar. Imorgon åker jag och tittar på allt jobb vi lagt ner de senaste veckorna, och småpysslar lite och gör nya planer. Känner mig nöjd, även om det är långt ifrån färdigt. Ett delmål är uppnått, och jag tänker njuta av det fullt ut i ett par dagar innan vi siktar mot nästa.

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.