fbpx

Hundtips för att klara vintern

Vi har kallt och snöigt i mellanskåne just nu. Rejält med snö (valpdjupt på sina ställen, Rocket liksom bara försvinner)! Jag som avskyr vinter är på sådär bra humör.

Men det finns ju saker att göra som gör livet bättre! Här kommer några tips från mig på hur du överlever vintern.

Det där vita på marken känns mysko under tassarna.

Håll värmen!

När temperaturen droppar plötsligt är det en rejäl omställning för hundarna, och många fryser. Går det mer gradvis hinner pälsen med, men går det fort är det skönt med ett täcke även på promenaden. Att hunden har täcke om den är stilla i bilen eller på annan kall plats är redan en självklarhet.

Tassarna kan få problem, både från salt, snö (klumpar mellan trampdynorna) och kyla (köldkramp). Värm kalla tassar med dina händer, smörj in förebyggande med tassalva, tvätta bort saltet när ni kommer hem. Har din hund känsliga tassar kan skor vara en bra idé, men vänj den gradvis och låt den välja själv.

Mer rörelse = mindre frysande. Undvik att stanna och prata med grannen, håll igång tassarna så hunden rör sig. Passa på att leka med snön, många hundar tycker att det är kul!

Fryser hunden ändå? Värm om möjligt med din egen kroppsvärme. Är det en liten hund öppna upp jackan och svep in den nära dig. Är det en större hund kan du liksom drapera dig själv över den som en levande filt (obs, försiktigt! Inte skrämma eller hålla fast). Värm en stund och ta er sedan hem.

Snö = styrketräning

I snön behöver hundarna lyfta på benen mer än vanligt, och ofta blir det ojämnt att ta sig fram och de får kämpa lite extra. Tänk på att det är styrketräning! Kanske får promenaden vara lite kortare än vanligt, kanske behöver du bära där det är som jobbigast, och ge din hund lite extra tid för återhämtning och en massage på kvällen.

“Skutt i snö” ska bli en ny tävlingsgren har jag hört. Jag ligger i hårdträning!

Aktivera huvudet

När du inte kan vara utomhus på samma sätt som ni brukar kan hunden behöva lite extra aktivering för huvudet för att bli nöjd. I Hundflix har vi en mängd kurser som passar perfekt för inomhusträning!

Mina egna favoriter är nosework för Valle, konceptträning för Midori, och grundträning/shaping för Rocket. Efter 10-15 minuter var är de oftast väldigt nöjda med att få ett tuggben i soffan och ta det lugnt en stund!

Det går enklare än man tror att skapa aktivering på liten inomhusyta, men man behöver vara lite kreativ (och ibland möblera om lite). Men ibland är det skönt att kunna träna på större ytor, det kan absolut vara värt pengarna att hyra en timme i en inomhushall för hundträning i närheten! Då blir det dessutom lite extra miljöträning på köpet. Teama upp med en kompis och dela på kostnaden?

Gå en kurs

När motivationen dalar finns det ett säkert sätt att iallafall göra något kul ihop med hunden någon kväll i veckan: anmäl till en kurs! Även om ni tränar noll mellan tillfällena så blir det kvalitetstid och träning där och då – och det är ibland värt väldigt mycket bara det. Att ha någon annan som ger direktiv, bara kunna hänga med sin hund och ta emot information och hjälp. En paus från “vanliga livet”. Det behövs ibland.

Att lära sig nytt är kul! Hur man äter en pinne med snö på till exempel. Ett tips: låt bli…

Härda ut

När allt annat känns hopplöst – krama din hund (om den gillar det) och härda ut. Det blir en vår igen. För varje dag kommer den närmre. Tack och lov!

Du kanske också gillar…

Förebereda inför tävling

Förebereda inför tävling

Om knappt en vecka debuterar vi i både HtM och Freestyle, Midori och jag. För en gångs skull har jag faktiskt haft en...

Hantera tävlingsnerver

Hantera tävlingsnerver

Under dagens banvandring på vår öppna rallyträning kommenterade en av deltagarna "Så skönt att se att det inte bara är...

Lär du hunden vakta sina grejer?

Lär du hunden vakta sina grejer?

Resursförsvar kallar vi det när hunden försvarar sådant som är viktigt för den. Det är något som är helt naturligt,...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.