fbpx

Rätt förutsättningar

Jag sitter och knåpar ihop nya kurser till hösten, nu när vi äntligen fått vår efterlängtade träningshall. Förutom all nosework, rallylydnad, tricks, targets, hoopers, valpkurser med mera vill vi lägga in en allmän grundkurs – en kurs för kurs. För att gå kurs är inte alltid så lätt i början, hunden är ovan, föraren är ovan, det händer saker på alla håll och kanter och samtidigt ska man lära sig något nytt!

De leker med en boll där borta, de där springer tillsammans, där borta rullar hunden runt på marken, den hunden skäller på sin mattes godispåse, från det där hållet luktar det kyckling, men jag har bara ögon för dig matte!

För de flesta hundar är det här jättesvårt! Så mycket nytt och spännande, på alla håll och kanter, hur ska det finnas fokus kvar till att lösa nya uppgifter? Och för människorna är situationen liknande, det händer distraherande saker runt omkring, de är inte helt säkra på vad de borde göra, alla kan se en, och deras hund är helt okontaktbar…

I den situationen ska vi försöka lära oss fotingångar med bakdelsvändning, fordonssök eller avståndsdirigering? Det är stor risk för frustration och besvikelse i det upplägget. Och så vill vi ju inte ha det!

Så vad kan man göra då – hur ska vi få pli på odågorna!? Det ska vi såklart inte alls. Det handlar inte om att hundarna är olydiga eller att människorna är “dåliga ledare”, det handlar helt enkelt bara om att det är ett för stort steg och det fattas några verktyg och erfarenheter. Som i all hundträning: är det för svårt, bryt ner det. Hela poängen är att det ska vara lätt att lyckas!

Asså ja lyckas hela tiden, ja ä typ bäst på å lyckas! De ä ju typ superenkelt å lyckas, vaddå störd? Det handlar om mindset, youngsters!

Du är åtta år Midori, hysch på dig. Det var svårt för dig med en gång i tiden, vare sig du minns det eller inte.

Kurs för kurs

För att kunna gå kurs och lära sig nya moment, dofter, sporter, tricks – vad som helst egentligen – behöver vi först ha vissa förutsättningar på plats. Hund och människa måste kunna fokusera på varandra utan att bli störda av vad som händer runtomkring (jodå, människorna blir också störda). Hund och människa behöver kunna bryta av med pauser där de kan rensa hjärnan lite. Vi behöver belöningar som fungerar som de är tänkta. Vi behöver vänja oss vid situationen och miljön. Och. Vi behöver lyckas!

Jag lyckas hela tiden! Jag är bäst på att lyckas! Enkelt: jag vet inte vad jag tänkte göra förrän efter jag har gjort det, och då var det exakt vad jag tänkte göra och precis på det sättet. Perfekt!

Det är lätt att tänka att det här är självklarheter, saker vi inte behöver träna på. Det är på något magiskt sätt bara tänkt att finnas på plats. Vem behöver träna på belöningar!? De flesta. Så enkelt är det. Att kunna ta belöning i kursmiljö är en helt annan sak än att kunna göra det hemma i trädgården. Jösses, att kunna ge belöning i kursmiljö utan att försöka mata hunden med bilnyckeln eller slänga godispåsen i huvudet på honom behöver tränas. Jag talar ur egen erfarenhet här…

De rätta förutsättningarna kommer inte automatiskt, för att vi vill det eller tycker att de borde. Vi får se till att skapa dem – och ha roligt längs vägen. Kurs för kurs är kursen för oss som inte är perfekta – ni som är det får hoppa över den då. 😂

Den här kursen är inte helt klar än (och kommer alltid att fortsätta utvecklas), så passa på! Vad skulle du önska “bara funkade” i svårare miljöer? Tipsa om vad du tycker borde vara med…

Bollar! Alla kurser borde handla om bollar! Mer bollar! Fler bollar! Alla bollar! Alla bollar är mina!

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.