fbpx

Less is more

Vanligtvis står vi oftast för att MORE is more i vanliga livet, men just i hundträning finns det en klar poäng i att bryta ut och träna en aspekt i taget. Har man dessutom tänkt till lite före så är det ännu bättre. Vad behöver vi träna på? Vad behöver bli bättre? Hur kan jag på bästa sätt träna BARA det? En sak i taget blir så mycket tydligare för hunden!

“Ta inte illa upp matte, men ibland är du svår att förstå…”

Bilden här ovan är från ett kort träningspass med enda syfte att ta några bilder där vi fortsättningsvis kommer att hålla till. Snygg miljö, samarbete, glad hund, tydligt att vi tränar rally. Check på den liksom.

Vad som INTE syns är alla de bilder före och efter när Midori är helt ofokuserad på vad vi gör och har noll intresse av att träna rally. Hon vill springa till Ulrika som ligger i gräset med kameran, nosa av den nya miljön, chilla lite allmänt i värmen.

Det här var ett träningspass med ett enda syfte – få till något som ser trevligt ut på bild. Så allt det som inte fungerade, det ligger nu och puttrar lite i min hjärna. Vilka grundläggande grejer föll igenom? Vilka detaljer fungerade, vilka fungerade inte? Och framför allt – vad ska jag fokusera på i nästa pass? INTE att få till bilder iallafall! 😂

Grundläggande attityd

Det jag har överst på min lista är alltid hundens vilja, glädje och driv. Midori är typ alltid glad, men viljan och drivet saknades – och får vi inte det på plats så kan vi liksom glömma resten. Min egen trappa ser ut så här:

  1. Ta belöningar. Olika sorter – lek och godis.
  2. Tigga fler belöningar. Det är inte samma sak som att bara ta emot den! Inte förrän Midori aktivt är beredd att “fråga mig” om en ny belöning är hon redo att träna. Till min hjälp har jag bland annat olika incheckningsövningar från “Bästa starten”, men jag använder också olika “starta matte” övningar där hon aktivt får sätta igång mig, och olika varianter på Premack där jag använder miljön och gör den till en belöning istället för en störning.
  3. Börja sätta in belöningarna i vår vanliga träningsstruktur med station och tydligt start och stopp.
  4. Träna frivilliga grundfärdigheter som hon kan väl.
  5. NU är vi redo att börja träna mer “vanliga” saker.

Om jag verkligen tar mig i kragen och jobbar igenom de olika stegen i ordning så brukar jag snabbt få tillbaka min träningsnarkoman. Det är när jag tänker att “jamen det här KAN du ju faktiskt” som det faller. Hon kan det faktiskt inte alls där och då – i så fall hade hon gjort det. Det här med att se sin hund agerande inte som man TROR att den gör, eller som den BORDE göra, utan som den faktiskt här och nu faktiskt GÖR – det är svårt för de allra flesta. Inklusive mig.

När den grundläggande attityden ser ut som jag vill igen, först då går vi vidare till nästa del.

“Egentligen har jag attityd så det kommer ut genom öronen. Men på nya ställen glömmer jag det ibland!”

Detalj eller helhet?

Vad vill jag träna på i just detta passet?

Detaljer?
Helhet?
Störningar?
Min egen handling (bäst upplägg är att göra det utan hund först)?
Tävlingsträning?
Eller något annat?

Om jag tränar helhet och uthållighet så behöver jag släppa på detaljerna. Tränar jag på störningar behöver jag välja beteenden som det inte irriterar mig om de blir fel – trix är perfekta. Tränar jag tävlingsträning kanske det är startrutinen, första skylten, att gå över ett ringband = fokus, etc. Jag vill ha syftet klart för mig INNAN jag tränar, så att jag vet hur jag ska lägga upp passet, vad jag ska titta efter och vad jag vill belöna.

Vilken detalj?

Om jag bestämmer mig för att jobba med detaljer – jag ÄLSKAR detaljpill, och alltså gör Midori det med – så behöver jag veta VILKEN detalj, och jag behöver bestämma mig för hur den ska se ut så vi jobbar i rätt riktning.

De detaljer vi behöver träna just nu är starter (nosen dippar i första steget), ingångar vid vänstersidan (blir sneda) och högersvängar (för vid). Så då lägger jag att kort pass på BARA den detaljen. Inte blanda med annat, inte göra en hel skylt – BARA den detaljen, för att kunna sätta en spotlight för Midori på vad som lönar sig och inte. Blandar jag in detaljen i en massa andra beteenden så blir det svårare för henne att urskilja exakt vad jag vill ha, och då är vi inne på att träna helhet – även om det är en liten helhet.

Jag själv då?

Hehe… Flera sporter som vi håller på med känns som förarsporter. Rallylydnad, hoopers, agility, freestyle – det ingår handling i allihopa. Alltså att JAG behöver göra rätt grej i rätt ögonblick. Det behöver också tränas, helst separat! Det är, åtminstone för mig, VÄLDIGT svårt att bara tänka på vad jag själv gör när jag har hunden vid sidan…

Lite som att lära sig en dans eller att köra en aerobicsrutin. Man lär sig ett steg i taget. Lågt tempo, bara ben. Lägg till armar. När det sitter höjs tempot. Helt plötsligt kan man börja ta ut stegen.

Först då är det egentligen läge att plocka in hunden, som ofta är den allra största störningen för oss. När vi vet hur vi ska hantera vår egen kropp, och kan fokusera på vad hunden gör eftersom kroppen går på autofokus.

Hur rör sig fötterna i en vänstersväng? Behöver jag fundera över det med hunden vid sidan blir NÅGOT lidande!

Din egen inställning

Jag hade kunnat bli irriterad eller rent av deppig eftersom att sådant jag trodde fungerar felfritt helt plötsligt inte fungerade alls. Nu känner jag tvärt om ganska mycket förväntan inför nästa pass, det här är en möjlighet att utvecklas och bli bättre! Bli mer sammansvetsade. Förstå varandra bättre.

Jag ser på hundträning som ett ändlöst pussel, som dessutom byter form med jämna mellanrum. Det är nog därför jag aldrig tröttnar. Det finns alltid nya pusselbitar att hitta!

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.