fbpx

Hela hunden

En hund är en (underbar!) levande, komplex varelse. Den är inte en slumpmässig samling egenskaper.

Vi är mästare på att se hunden i delar. Det finns de här bra bitarna, dem gillar jag! Men så finns det de här dåliga bitarna, dem gillar jag inte alls! Vad jag behöver är att bli av med de dåliga bitarna, så bara de bra bitarna blir kvar. Då har jag den perfekta hunden!

Perfekt hund? Det är oss hon pratar om!

I jämförelsen med andra hundar gör vi samma sak – vi bryter ut vissa egenskaper som den andra hunden har och jämför med avsaknaden av de egenskaperna hos vår egen hund. Den andra hundens sämre egenskaper? Varför bry sig om dem, de är ju helt separata!
(Vad som är “bra” och “dåligt” är såklart fullständigt i vars och ens egen tolkning.)

En hund är inte en blombukett. Vi kan inte lägga till och ta bort. Vi bör inte vilja lägga till och ta bort! Det är väl ändå hunden vi älskar, inte vissa saker den kan göra…?

Hela individen

Det existerar inga separata delar i en hund. Det vi ser som bra, önskvärda, användbara egenskaper är inte på något sätt skilt från resten av hunden. Vi kan inte ta bara de bra delarna och få en hund kvar. Individen är helheten.

Totoro är miljöstark, självständig, lättbelönad och nyfiken. Han är lätt att lära distansuppgifter, han tar glatt godis, lek, kel eller rentav ibland (när fickorna är tomma) luft! Nya prylar, nya uppgifter, nya människor, nya platser? Superkul säger Totoro! Bra va?

Midori är lite ängslig, vill helst inte lämna Åsa, vill att saker ska vara som de brukar vara, och kan behöva vänjas vid nytt ganska försiktigt. Hon kan vara svår att lära distansuppgifter, får nästan ångest när saker blir fel, och vill ha exakt sina belöningar (inte röra!). Nya prylar, nya uppgifter, nya människor, nya platser? Nja jag vet inte riktigt säger Midori… Dåligt va?

Total olika?

Men. På en ny plats, med nya människor, saker och uppgifter? Där är Tot överallt, lika glad för att upptäcka en ny sten som för att käka godis som matte har med. Nya människor är mer spännande än de han redan känner, nya leksaker, hinder, möbler – Totoroparty! Nämen oj, det händer något jag aldrig sett förr däääääääär borta! Jaså matte är hundra meter bort och på väg någon annan stans? Inga problem, Tot har saker kvar att upptäcka här borta.

Midori? Vill stanna med Åsa, få de belöningar hon är van vid, få hjälp att vänja sig vid allt de nya och gradvis få de nya uppgifterna förklarade för sig. Dit Åsa går, dit går Midori. Händer det något överraskande vänder hon sig till matte och frågar hur hon ska förhålla sig till det.

Egenskaperna är desamma, vi bara väljer hur vi vill se på dem – det finns inga dåliga eller bra egenskaper! Hunden som så duktigt skrämmer bort tjuven kanske också skäller på grannen. Hunden som orkar hålla igång en hel dag i intensivt jobb kanske börjar hitta på egna saker att göra om den inte får tillräckligt med utmaningar. Det är hela hunden som gör alla saker, “bra” som “dåligt”. Hur hunden samverkar med miljön i ögonblicket avgör om vi tolkar det som något positivt eller negativt – men om vi på något magiskt sätt skulle kunna ta bort alla de “dåliga egenskaperna” skulle vi inte ha någon hund kvar.

Den perfekta hunden

Existerar inte.

hund stor nos nosework
Va? Ser du mig inte?! Jag är ju precis här!

Det är väldigt lätt att tänka “om bara min hund var som den där hunden vad gäller koppelgående/lyhördhet/energi/mm”, men det är ju inte så det fungerar. Om du skulle kunna ändra en viss aspekt i din hund till att bli sådär superperfekt, då skulle hela hunden förändras.

Tänk på hundens personlighet på samma sätt som dess kropp: du kan inte bara byta ut bitar – ens genom magi – utan att helheten går fullständigt på tok.

Jag tror något vi alla skulle behöva bli bättre på är att se hunden som en hel, odelbar individ. Mycket av träning handlar om att bryta ner i småbitar och fokusera på en sak i taget – vilket är som sig bör i just träning. Men vi kan inte låta det tänket spilla över på allt annat så vi får för oss att hundarna är byggsatser.

Jag älskar min hund för den han är. När han störtar in på en ny plats och säger “Aha! Jag har utökat mitt kungadöme!” är det exakt samma Totoro som sticker ifrån mig för att någon öppnat en ny dörr och han ser nya fantastiska möjligheter där bakom som bara måste undersökas till fullo…

Lögn och förbannad dikt!

Vi invänder starkt mot den nidbild av oss som framställs i denna text! Det är minst sagt överdrifter och i vissa fall rena påhitt! Relevanta myndigheter kommer att kontaktas….

Midori & Totoro

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

2 Kommentarer

 1. Anna Wallström

  Jag blir så glad varje gång jag läser er blogg , dom ger tröst hopp o pep ! Jag har en tvåårig kelpie tik …. puh !
  Mycket hund hör pengarna brukar jag säga !
  Ni är så bra ! Trevlig sommar ,
  Från oss utanför Uppsala ( för långt för att komma på kurs hos er !)

  Svara
  • Ulrika Högbom

   Tack! Så roligt att höra att bloggen gör lite skillnad 🙂

   Ni får komma på läger eller annat lite längre arrangemang någon gång – Skåne är fint att semestra i! 🙂

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.