fbpx

Fem enkla tips för bättre hundträningspass

Jag har inte lika mycket tid att träna hund som jag skulle vilja. Därför vill jag få ut så mycket som möjligt av mina träningspass, så att de faktiskt leder oss framåt! Effektivare träning helt enkelt. Jag tänker dela med mig av mina fem bästa tops, som faktiskt gör ganska stor skillnad oavsett vad man tränar.

“Mindre snack, mer godis. Eller menar du att tipsen går ut på mer godis? I så fall: kör!”

1. Ha målet i huvudet

Vill du lära din hund något nytt? AWESOME! Hur ska det se ut när det är klart?

Att konkretisera målet för sig själv gör det enklare att se vilka delar som ingår, vilka miljöer och störningar som behöver tränas igenom, och vilken känsla/aktivitetsnivå man vill att hunden ska ha. Målet ger träningen en riktning.

Målet är individuellt och utgår ifrån just dig och din hund. Midori och Totoro har inte samma målbild av hur en agilitybana genomförs, hur en koppelpromenad ser ut, eller hur olika trick utförs. De är väldigt olika både fysiskt och mentalt, och då ser målet olika ut!

Målet kan också behöva ändras under tiden som man jobbar mot det. Man inser kanske att det finns en bättre målbild som passar just din hund. Hunden hittar på en kul variant som den gillar bättre. Eller något händer så att man får helt andra mål!

Vitsen är alltså inte att bestämma sig för att “det här ska uppnås till varje pris”, utan att rikta träningen mot ett slutmål som man har funderat igenom. Mål är sällan ett “måste” om man tänker efter! Alltså får vi ändra dem som vi vill.

2. Tre saker i veckan

Min lista över “saker jag vill ska bli bättre” är alltid lång. Jag och Midori roar oss med en mängd olika sporter, plus att det finns en vardag som behöver fungera också. Saker att träna finns det alltså ingen brist på!

Det kan kännas lite övervärligande, så jag har ett system där jag har fokus på tre eller fyra saker per vecka. Denna veckan är min lista:

  • Bygga värde i släppa leksak (hon har börjat “fastna” lite i leksaken – inget stort problem men det stör flytet i träningen)
  • Ingångar vid vänstersidan från olika vinklar (ingångarna blir sneda om vi inte underhåller)
  • Stadga i rallyns “gå ett varv runt”, stå sitt och ligg, vänsterhandling

Varje dag gör vi ett par repetitioner av dessa fyra. Lägger in under promenader, gör några repetitioner framför TVn, ett lite längre kvällspass i trädgården.

Får jag tid och lust så tränar vi annat också! Men tack vare att jag har fokus på tre saker och lägger en liten stund varje dag på just dem, så märker jag resultat i slutet av veckan. Det man tränar på har en tendens att bli bättre 😁

3. Balansera detaljer och helhet

Jag gillar detaljer. Millimeterprecision, små bitar, snabba belöningar. Superkul tycker både jag och mina vovs! Men om vi BARA tränar detaljer så blir mina hundar mer eller mindre beroende av just täta belöningar och att göra en liten bit i taget. Därför behöver jag balansera upp med att medvetet träna helhet i form av olika kedjor och sekvenser.

Många är tvärt om – de gillar att träna helhet, men bryr sig inte om att detaljerna ska sitta.

För bra resultat i olika hundsporter behöver man en balans. Bra detaljer OCH bra helhet.

Jag vet med mig att jag fastnar i detaljerna, så jag påminner mig själv om helhet innan varje pass och ser till att lägga in en liten kedja, sekvens eller “bana” i varje pass, där jag släpper på precisionen och bygger uthållighet.

4. Tydligt start och stopp

Något som Midori har automatiskt är arbetsglädje och fokus. Det är en lyx – men om inte hunden har det medfött så går det att arbeta upp! Det går också snabbt att “förstöra” även om hunden i grunden är arbetsglad.

Att vara överens med hunden om start och slut på passet är en väldigt bra sak att börja med.

Min startsignal för Midori är att jag vänder uppmärksamheten mot henne, kallar upp henne från hennes pausplats, och transporterar henne dit jag vill starta träningen. Där får hon en gratis belöning och sedan kör vi igång.

När jag vill pausa transporterar jag henne tillbaka till pausplatsen, eller visar tydligt “fri” och vänder bort min uppmärksamhet. Det betyder att hon är fri att göra vad hon vill (inom rimliga gränser).

Själva tidsrymden mellan start och stopp anpassar jag efter hunden jag jobbar med – mitt mål är att vi båda ska hålla fullt fokus på varandra hela passet. Om det är tio sekunder eller två minuter beror på hunden. Jag tränar sällan längre än två minuter innan jag bjuder hunden en paus – och jag vill ge hunden möjligheten att pausa INNAN hunden checkar ur för att den är för trött eller blir störd. Den kan välja att fortsätta träningen direkt, eller utnyttja den erbjudna pausen som då dessutom blir en extra belöning för att hunden hållit fokus.

Innan jag startar passet ser jag till att allt är klart. Belöningar och klicker är på rätt plats, jag vet vad hunden ska göra för att få klick, jag har nödvändig rekvisita åtkomlig. Då rikerar jag inte att hunden gör en bra start men JAG schabblar bort det genom att inte ha fokus på min hund!

5. Den magiska pausen

Pausa ofta. Låt både dig och hunden få skaka om hjärna litegrann. Det kan vara en kort paus som ger dig möjlighet att fylla på godis och hunden möjlighet att nosa runt lite, det kan vara en minipaus med kamplek eller att ni sitter tillsammans, det kan vara en lite längre paus med en kort promenad eller bara sitta och mysa tillsammans.

Utnyttja pausen till att fundera över nästa steg i träningen. En lättstressad hund kan behöva varva ner, en lågaktiv hund kan behöva peppas lite. Jag gillar en pausplats i form av en filt, men det fungerar utmärkt att ha en annan rutin.

Om du tvekar – pausa! De flesta av mina elever hör mig säga det. Om du blir osäker under ett träningspass – något oförberett händer, hunden gör något oväntat, och du inte riktigt vet vad som händer – PAUSA HUNDEN. Sedan kan du börja fixa och fundera, när hunden vet att den inte längre jobbar och förvirringen smittar inte av på träningen.

Pausen är ofta det som får hunden att helt plötsligt göra en ny koppling eller förstå något som den har kämpat lite med. En längre träningspaus då och då är nödvändig för vissa hundar, de orkar inte träna hur mycket som helst utan behöver kanske ett par dagars återhämtning efter ett intensivt pass. Går det troll i ett moment fungerar det oftast bättre efter att ha fått pausa både en och två veckor.

“Själv misstänker jag att den där pausen är mer för matte än för mig…”

Sådärja! Fem enkla tips som faktiskt gör skillnad. Du känner säkert igen dem och använder de kanske redan. Bra, fortsätt med det! Och gör du det inte – testa. Det är lite knepigt innan man fått in vanan, men sedan går det väldigt enkelt.

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.