fbpx

đŸŽ” Skrammelburkar, koppelkorrigeringar och alfarullningar, tralala đŸŽ¶

Det Ă€r inte nĂ„gra av mina favoritsaker. Men de Ă€r populĂ€ra! HĂ€r och dĂ€r… Varför? Jamen, de Ă€r ju universella problemlösare! SĂ„klart.

Blivande alfahane, kolla hur galningen lÄter honom ta plats fysiskt över henne! Katastrof!

Drar hunden i kopplet? Han försöker ta över ledarskapet, claima ledarrollen kvickt och sĂ€kert genom valfri kombination av dessa – sĂ€kra, trevliga och garanterat framgĂ„ngsrika – tekniker.

GĂ„r hunden före genom dörren, hoppar ur bilen utan frisignal, rymmer ur trĂ€dgĂ„rden? Han försöker ta över ledarskapet, claima ledarrollen kvickt och sĂ€kert genom valfri kombination av dessa – sĂ€kra, trevliga och garanterat framgĂ„ngsrika – tekniker.

Morrar hunden Ă„t barnen nĂ€r han Ă€ter? Han försöker ta över ledarskapet, claima ledarrollen kvickt och sĂ€kert genom valfri kombination av dessa – sĂ€kra, trevliga och garanterat framgĂ„ngsrika – tekniker.

Gör hunden utfall mot andra hundar? Han försöker ta över ledarskapet, claima ledarrollen kvickt och sĂ€kert genom valfri kombination av dessa – sĂ€kra, trevliga och garanterat framgĂ„ngsrika – tekniker.

GĂ„r hunden inte att klippa klorna pĂ„? Han försöker ta över ledarskapet, claima ledarrollen kvickt och sĂ€kert genom valfri kombination av dessa – sĂ€kra, trevliga och garanterat framgĂ„ngsrika – tekniker.

Lyssnar inte hunden nĂ€r han Ă€r lös? Han försöker ta över ledarskapet, claima ledarrollen kvickt och sĂ€kert genom valfri kombination av dessa – sĂ€kra, trevliga och garanterat framgĂ„ngsrika – tekniker.

Gör hunden nĂ„got du inte gillar? Han försöker ta över ledarskapet, claima ledarrollen kvickt och sĂ€kert genom valfri kombination av dessa – sĂ€kra, trevliga och garanterat framgĂ„ngsrika – tekniker.

Enkelt! VÀnta, va? Fungerade det inte? Jamen det Àr i sÄ fall för att du Àr en för dÄlig ledare. SÄklart.

Kolla den dominanta blicken, han stirrar pÄ oss! Fort, vÀlt honom upp och ner!

Wow, jag Ă€r sĂ„ imponerad av logiken att jag blir matt, vĂ€nta lite fĂ„r jag sitta ner och hĂ€mta mig en stund…

Samvetslöshet, dÄrskap eller lathet?

Vad Àr det som gör att instruktörer idag lÀr ut detta nonsens? LÀr betalande kunder att hundÀgandet Àr en konflikt dÀr det gÀller att stÄ som segrare, dagligen och stÀndigt, och varje problem Àr en utmaning av deras ledarskap? Vad Àr det som gör att yrkesverksamma trÀnare demonstrerar och lÀr ut vÄld mot hundar? Det enda jag kan komma pÄ Àr att de antingen Àr samvetslösa nog att tÀnka att det hÀr Àr enklaste och snabbaste vÀgen till kundernas pengar (det Àr ju vÀldigt enkelt!), för dumma för att förstÄ hur galet det Àr, eller för lata för att göra sitt förbannade jobb och sÀtta sig in i hur och varför detta Àr helt uppöver vÀggarna och vilka alternativ det finns.

Finns det nĂ„gon möjlig anledning jag missar? För faktamĂ€ssigt Ă€r det fel – hunden försöker inte ta över nĂ„got ledarskap. Etiskt Ă€r det fel – det Ă€r misshandel rakt av, fysisk sĂ„vĂ€l som psykisk. Och effektivitetsmĂ€ssigt Ă€r det fel – det finns betydligt bĂ€ttre och mer lĂ„ngsiktiga sĂ€tt att förĂ€ndra beteenden. SĂ„ varför tar folk betalt för att lĂ€ra ut dumheter?

PassaredjÀvlitnoga hörru! Annars tÀnker jag dominera dig!

Jag var sjĂ€lv en av hundĂ€garna som blev lĂ€rd detta en gĂ„ng i tiden. “Experten” jag lyssnade pĂ„ mĂ„ste ju ha rĂ€tt – det hĂ€r var hens jobb, kursen var dyr, och dĂ€r var en massa andra mĂ€nniskor med som ocksĂ„ lyssnade. SjĂ€lvklart visste hen vad hen pratade om. Det kĂ€ndes inte nödvĂ€ndigtvis rĂ€tt, men det var ju mitt problem.

Jag förstĂ„r till 100% alla hundĂ€gare som gĂ„r till sĂ„dana hĂ€r trĂ€nare och tror att vad de sĂ€ger Ă€r sant, rĂ€tt och riktigt. Det Ă€r för deras expertis man anlitar folk, det Ă€r för att jag sjĂ€lv inte vet som jag frĂ„gar en expert. Men jag förstĂ„r inte hur trĂ€narna kan göra det…

I vĂ„r bransch Ă€r det ju tyvĂ€rr sĂ„ att det enda som krĂ€vs för att du ska vara expert i Ă€mnet Ă€r att du sĂ€ger att du Ă€r det. Vi har bokstavligen “kollegor” som sett hundprogram pĂ„ TV och sedan börjat hĂ„lla kurser. Det finns ingen lĂ€gstanivĂ„. En frivillig lĂ€gstanivĂ„ Ă€r att nĂ„ upp till att bli H-mĂ€rkt dock! Letar du hjĂ€lp och vet inte hur du ska sortera Ă€r det ett bra stĂ€lle att börja pĂ„.

Men det Ă€r ju inte bara de TV-“utbildade” trĂ€narna som Ă€r problemet tyvĂ€rr. VĂ„ldet och felinformationen förekommer pĂ„ mĂ„nga olika nivĂ„er…

Alternativet dÄ?

SĂ„ om man inte tror pĂ„ den enkla “förklaringen”, att hunden försöker ta över ledarskapet sĂ„ fort den gör nĂ„got jag inte gillar och genom att demonstrera ledarskap (dvs misshandla hunden) kan jag fixa allt (och om det mot förmodan inte fungerar Ă€r det jag som mĂ„ste fixa min dominansnivĂ„ – det Ă€r inget fel pĂ„ vare sig förklaringen eller teknikerna givetvis), vad finns det kvar dĂ„? Det mĂ„ste vĂ€l betyda att vi inte kan göra nĂ„got Ă„t problemen!? SĂ„ man fĂ„r bara leva med en hund som biter grannarna, slĂ€nger sig runt i kopplet, och har klor som vĂ€xer hela vĂ€gen runt?

DjÀvla köttbullehippies!

Upprörd i Göteborg
Jag Àr en clown! Matte Àr en clown! Vi sysslar bara med clownigheter!

Jestanes och kĂ€ra hjĂ€rtanes… Ibland – ok, ofta – fĂ„r man höra att belöningsbaserad trĂ€ning (dvs trĂ€ning utan hot, rĂ€dsla och vĂ„ld, inga obehagliga konsekvenser för felbeteenden som hunden vill undvika) kaaaaaaaanske kan funka. Om man har milda meshundar som inte vill sĂ„ mycket och Ă€r sĂ„ enkla att den dĂ€r fria uppfostran inte kan göra sĂ„ mycket skada Ă€ndĂ„.

Åsa har kelpie. De Ă€r visserligen smĂ„ (ur mitt perspektiv i alla fall) men vilja och intensitet saknas inte precis. SjĂ€lv har jag cane corso. Ja jösses vad det hĂ€r Ă€r hundar som inte behövt lĂ€ras nĂ„got för de fungerar automatiskt precis som förvĂ€ntat och skulle aldrig kunna stĂ€lla till med nĂ„got. De har dock aldrig, nĂ„gon av dem, blivit koppelryckta, alfarullade eller fĂ„tt skrammel kastade. Ingen av dem Ă€r bitna i örat, morrade Ă„t eller knĂ€ade heller.

Vad vi gjort istÀllet, nÀr nÄgon av dem sysslat med ett beteende vi inte vill ha:

 • Analyserat varför. Hunden utför inte slumpmĂ€ssiga beteenden, de har ett syfte – vad Ă€r det hunden försöker nĂ„ genom att bete sig sĂ„hĂ€r? (LedtrĂ„d, svaret Ă€r aldrig att den försöker ta över ledarskapet.) Exempel: den vill komma fram till en doftflĂ€ck, den vill fĂ„ större avstĂ„nd till nĂ„got den inte gillar, den har trĂ„kigt och vill leka, den har skadat sig och har ont nĂ„gonstans (det hĂ€r Ă„terkommer vi till strax).
 • StĂ€llt upp ett alternativ. Hunden kan inte bara sluta med nĂ„got, att icke-bete sig finns inte. Den mĂ„ste göra nĂ„got annat istĂ€llet, sĂ„ vad vill jag att hunden ska göra? Exempel: gĂ„ vid min sida, ta kontakt med mig och hĂ„lla den med stadga, hĂ€mta en specifik sak för att kommunicera ett specifikt behov.
 • TrĂ€nat det alternativa beteendet. Hundar, precis som mĂ€nniskor, behöver lĂ€ra sig nya saker. Jag kan inte spela piano bara för att nĂ„gon sĂ€ger till mig att jag ska, jag mĂ„ste öva. Vi behöver börja pĂ„ en nivĂ„ dĂ€r det gĂ„r att göra rĂ€tt, och gradvis öka svĂ„righeterna i den takt som fortfarande fungerar. NĂ€r jag var liten hade jag skor med kardborreband – jag var gammal nog att sjĂ€lv ta pĂ„ mig skorna, men jag kunde inte knyta dem. Ingen skĂ€llde ut mig för det, eller brottade ner mig pĂ„ golvet och vrĂ„lade Ă„t mig. Jag fick skor jag kunde anvĂ€nda, och trots denna totala brist pĂ„ ansvar hos mina förĂ€ldrar anvĂ€nder jag idag skor med snören utan problem. Exempel: komma in i fotposition, följa fotposition i ett steg, följa fotposition i flera steg, i svĂ€ngar, i olika tempo, börja om i ett nytt rum, i trĂ€dgĂ„rden, pĂ„ gatan utanför vĂ„rt hus, med och utan koppel.
 • UtvĂ€rderat motivatorn. Det hunden Ă€r ute efter nĂ€r den utför sitt oönskade beteende, Ă€r det nĂ„got den kan fĂ„? Eller Ă€r motivatorn i sig oacceptabel? Om motivatorn Ă€r “kissflĂ€ck som luktar spĂ€nnande dĂ€r borta vid stolpen!” kan det fĂ„ fungera som belöning för det alternativa beteendet i punkten innan, men om den Ă€r “jaga grannens katt!” kan den inte fĂ„ vara kvar i ekvationen. Om jag behöver byta motivator behöver det ocksĂ„ trĂ€nas, att ta belöningar som Ă€r nĂ„got annat Ă€n man vĂ€ntar sig Ă€r ett beteende – en fĂ€rdighet hunden mĂ„ste lĂ€ra sig. Kan hunden Ă€ta en köttbulle om kamptrasan hĂ€nger i andra handen, tex? En del motivatorer (belöningar) Ă€r mer lika varandra Ă€n andra, för det nya beteendet kan jag vilja vĂ€lja en alternativ motivator som Ă€r sĂ„ lik som möjligt. Exempel: gĂ„ fot fram till stolpen, belöningen Ă€r att fĂ„ nosa pĂ„ flĂ€cken. Ta kontakt med mig nĂ€r katten springer över gatan, sĂ„ leker vi kamplek med en skinnkampis.
 • UpprĂ€tthĂ„llit den nya situationen. Beteenden mĂ„ste fortsĂ€tta löna sig. Enkla, mer eller mindre automatiserade beteenden (vanor) behöver inte löna sig ofta eller mycket, men de mĂ„ste löna sig lite, ibland. Om de Ă€r utsatta för konkurrens (ett alternativt beteende som Ă€r lika enkelt att utföra hade lett till en bĂ€ttre belöning) behöver de upprĂ€tthĂ„llas mer aktivt. Exempel: nĂ€r hunden spontant kommer in i fot pĂ„ promenaden fĂ„r han ett leende och beröm. NĂ€r hunden tar kontakt för den sett en katt springer vi runt och tjoar en stund i ren glĂ€dje.
hund stor nos nosework
VÀnta, va!? Gör du allt det dÀr!? För varenda liten smÄsak!?

Det lĂ„ter jobbigt va? Det Ă€r bara för att jag försöker bryta ner det i detaljer och förklara. Hur det ser ut i vardagen? Jag lĂ€r min hund saker jag vill att han ska göra, och ber om dem om han gör nĂ„got annat som jag vill att han ska sluta med. Jag har sĂ„ gott som alltid godis i fickan, det Ă€r sant! Men jag förstĂ„r inte riktigt problemet med det, jag har alltid bajspĂ„sar med mig ocksĂ„. Och nycklar. Mobil, plĂ„nbok – jag har en massa grejer med mig. NĂ„gra hundgodisar i fickan kĂ€nns inte precis betungande.

Aj!

En sak som Ă€r ohygglig, skrĂ€mmande och sorglig Ă€r tanken pĂ„ alla de hundar som agerar i smĂ€rta. I ett belöningsbaserat system finns utrymme för hunden att förĂ€ndra sitt beteende och demonstrera att nĂ„got Ă€r fel. I “du mĂ„ste vara ledaren, lĂ„t inte hunden mopsa sig!!!”, vad hĂ€nder om hunden har ont nĂ„gonstans? Om den utför saker lĂ„ngsamt, tappar fokus, Ă€r lĂ€ttirriterad, eller försöker dra sig undan? Blir den brottad ner pĂ„ marken och fasthĂ„llen tills den “ger sig för ditt ledarskap”? För skador Ă€r inte alltid sĂ„ lĂ€tta att se. (Och mĂ„nga av de hĂ€r teknikerna kan orsaka skador för i jösse namn!)

Egentligen, vad fĂ„r de hĂ€r hundarna uttrycka över huvud taget? Annat Ă€n “ja, chefen!”?

Men visst. Jag kan se fördelarna! Det blir sĂ„ himla, himla enkelt att hĂ„lla kurs. Bara: ta ledarskapet för i bövelen! JasĂ„ det hjĂ€lpte inte, jamen skĂ€rp dig dĂ„ vekling och bli en bĂ€ttre ledare! Ska jag behöva förklara allt för dig eller!? Det Ă€r bĂ€st du kommer pĂ„ en kurs till, sĂ„ jag kan förklara för dig mer vilken dĂ„lig ledare du Ă€r – och knyckla ihop din hund Ă„t dig dĂ„ och dĂ„ sĂ„ du fĂ„r se hur en riktig ledare sĂ€tter sig i respekt.

Enkelt! Och sĂ„ behöver jag inte lĂ€gga nĂ„gra pengar pĂ„ fortbildning heller! Om det inte vore för det dĂ€r jĂ€kla samvetet…

Åh gud… HUNDARNA ÄR I SOFFAN!!! Jag ger upp…
(obs, det hÀr Àr en bild, det finns ingen film att spela)

Du kanske ocksĂ„ gillar…

NÀr Àr man tÀvlingsfÀrdig?

NÀr Àr man tÀvlingsfÀrdig?

Det Àr en frÄga som vi fÄr lite dÄ och dÄ, i olika kurser för olika sporter. NÀr Àr man tÀvlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vÄr sedavanliga Ärskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kÀrvt för mÄnga, inte minst...

SlÀngprogram i freestyle

SlÀngprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vÄr nÀsta onlinekurs, som handlar om nÄgot som jag tycker Àr vÀldigt roligt, intressant och...

3 Kommentarer

 1. Eva Hannus

  Super â€đŸ‘!

  Svara
 2. Catharina Siemssen

  JĂ€ttebra skrivet! 😍👍 đŸŒ· Alla mĂ€nniskor, inte enbart hundĂ€gare, borde lĂ€sa detta! Precis som alla mĂ€nniskor borde lĂ€ra sig hundars lugnande signaler! 😊

  Svara
 3. Beatrice Palm

  NĂ€r jag skaffade min första samojed 1994 var det dominans, alfarullningar, bita i örat, kasta strypkejda i rumpan och andra skitmetoder som gĂ€llde. Jag tackar Ruff och Ricky för att ni Ă€ndĂ„ blev fantastiska individer och för att jag efter nĂ„gra Ă„r vĂ€nde dessa uppfostringsmetoder ryggen. Det kĂ€ndes helt enkelt inte rĂ€tt att brotta ner jycken pĂ„ golvet och bita honom i örat bara för att visa att jag var ledaren. Mina tvĂ„ senaste samojeder har sluppit gĂ„ igenom detta. ÄndĂ„ har de blivit fantastiska hundar som samlat pĂ„ sig meriter i alla möjliga grenar. Visst, jag fĂ„r leva med att snart 7-Ă„riga Nelly har en enorm jaktinstinkt som gör att hon inte kan vara lös. I stĂ€llet fĂ„r hon dra och trĂ€na viltspĂ„r, nĂ„got hon Ă€lskar, för att fĂ„ utlopp för sitt jaktbeteende. Visst har det blivit en och annan tillsĂ€gelse med Ă„ren, konstigt vore det annars, men det mesta löser vi i bĂ€sta samförstĂ„nd. Och med hjĂ€lp av bland annat köttbullar 😀. Bra att ni tar debatten i den hĂ€r otroligt viktiga frĂ„gan!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.