fbpx

Hur vi har löst vårt problem med bakombyten i agility med hjälp av hoopers

Jag får börja med ett erkännande: titeln är inte hundra procent sanningsenlig. Jag vet inte om vi har löst problemet ÄN. Men vi är på VÄLDIGT god väg, och jag har filmbevis! 😁

“Agility är superkul! Ännu roligare ifall matte liksom bara SKÄRPER SIG och visar vart vi ska.” Eller bara hänger på, JAG vet vart vi ska!

Först och främst: vad är ett bakombyte och vad är problemet?

Jag vet, bakombyten är något man lär sig tidigt som agilitymänniska. Jag är lite trög. det har tagit tid att fatta vad alla byten heter. För de av er som är som jag: det bakombytet jag pratar om är när hunden ligger före mig mot ett hinder med högersväng i högerhandling, och jag byter sida bakom hunden så att den hamnar i vänsterhandling. Jag vill göra det för att få hunden på utsidan i svängen mot nästa hinder. Det finns sist på filmen längre ner om ni vill se hur det ser ut. Givetvis kan det lika gärna vara tvärt om, vitsen är att jag byter sida bakom hunden, när hunden är på väg mot eller över hindret.

Det har varit omöjligt för Midori att förstå. Skickar jag henne på ett hinder i högerhandling så ska hon till vänster efter hindret! Det har hon varit 100 procent säker på. Det är så reglerna ser ut! Eller vice versa, skickar jag i vänsterhandling ska hon till höger. Punkt, basta, end of story.

Eftersom hon är en kvick hund har hon gjort en liten volt och snabbt hittat tillbaka när hon noterat vart jag tagit vägen så det är inget problem så sett – men det har varir frustrerande att inte hitta en lösning på! Jag bryr mig inte om bytet som sådant, men jag bryr mig om att det har varit något jag inte lyckats träna en i övrigt väldigt träningsbar hund till. Vi har testat grundövningar där jag står bakom henne och skiftar vikten – inge problem. Jag har lärt henne orden right och left – funkar kanon i de flesta andra situationer. Jag har prövat target, medhjälpare, skål, olika vinklar, försöka göra bytet gradvis mer och mer, allt jag kunnat komma på! Nope. Nada. Och dessutom har hon verkligen blivit förvirrad, hon har inte förstått vad som blivit tokigt!

Jag har alltså inte lyckats förklara hur jag vill att hon ska göra. Alls.

Förrän nu i veckan.

Hoopers to the rescue

Vi gillar hoopers, Midori och jag. Det är enkelt att variera med få hinder, det går att göra ganska tekniskt på liten yta, det sliter inte på kroppen på samma sätt som agility. Midori får springa och tänka samtidigt, vilket har gett en väldigt nöjd hund. Jag har fastnat för distanshandlingen och eftersom det inte finns jättemycket material om just handlingsystem så har jag börjat uppfinna mitt eget. Det är kul att fundera ut en logik som vi båda köper!

I hoopers finns med att hunden ska kunna svänga bort från mig, både runt tunnor och runt hoops. En variant av bakombyten, när man tittar på det lite närmare. Med tunnor och hoops har det varit så mycket enklare för Midori att förstå! Vi har lärt in “flip” som betyder “sväng ut från mig”, som jag använder oavsett sida tillsammans med en handsignal med yttre arm.

Vi har börjat med att vi båda snurrar mot varandra – hon är på min högra sida, när jag säger Flip och visar med ghöger arm vänder vi båda 180 grader till vänster så hon hamnar på min vänstra sida. Och tvärt om, så klart. Själva rörelsen har vi från rallyn, men jag har satt ett annat ord och en handsignal på.

Nästa steg var att använda Flip för att kunna skicka henne runt tunna ut från mig, och efterhand kunna variera vilket håll hon rundar på.

Till slut började vi använda det ihop med en hoop, först nära och sedan längre ifrån, och till slut med fler hoopar före och efter. Det steget kom vi till i veckan och la ca 20 minuter (i flera pass) på att jobba igenom. Och det gick! Helt plötsligt gjorde jag motsvarande bakombyten – och hon förstod!

Resultatet?

Well…Kolla själva. Jag visar först några klipp från träningspasset där det också tydligt syns när hon tänker fel, sedan hur vi jobbar igenom, och till slut en liten sekvens från gårdagens agilitytävling.

Spoiler alert: BAKOMBYTET HÄNGDE MED FRÅN HOOPERS TILL AGILITY!

Det är faktiskt väldigt häftigt hur det man tränar i en sport helt plötsligt bara låser upp något i hundens (och säkert ens eget) huvud, och det liksom bara…funkar. Även om hoopers bygger på distanshandling (åtminstone upp i klasserna, och det är distanshandlingen jag tycker är intressant) så är det många delar som blir gemensamma och därmed får vi nya vägar att lösa gamla problem på. Yey!

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.