fbpx

Dela ett äventyr med din hund

Synonymer till äventyr: spännande händelse, upplevelse, strapats, eskapad; riskabel händelse, fara, risk, vågspel, vågstycke, risktagande, chansning.
(källa synonymer.se)

“På äventyr med min bästa boll!”

Ett äventyr är alltså en händelse som går utanför det vanliga, en spännande händelse eller upplevelse som innebär någon sorts fara eller risk.

Jag skulle vilja lägga till en bit i den beskrivningen: ett äventyr – i min tolkning för dagen – är lagom spännande och slutar lyckligt. Som en äventyrsfilm! “Pirates of the Caribbean”, “Jurassic Park” eller en personlig favorit “Oh brother where art thou?”. Det finns en gräns när äventyr går över till action, och sedan thriller, och till slut skräck. Om vi håller oss till filmer uppskattar jag samtliga genres, men när det gäller verkliga livet föredrar jag äventyr.

För en valp är det ett äventyr varje gång den hittar på något nytt. Det är en spännande händelse förenad med viss risk – åtminstone upplevd risk – vi kan ju vara säkra på att det är helt ofarligt, men valpen vet inte. Jag tänker ofta att en stor del av vårt jobb som bra hundägare som vill utveckla våra hundar till lyckliga och självsäkra individer med ett rikt liv är att skapa just äventyrskänslan. Inte thrillerkänslan! Knappt ens actionkänslan. Just äventyr. Lagom spännande händelser med en bas av trygghet, alltid på en nivå där valpen växer och stärks och går ur varje ny händelse med en känsla av att den klarar allt. Ett lyckligt slut!

För en valp är äventyren den miljöträning vi gör. Det är viktigt att miljöträning just blir lagom äventyrligt för den individen man har. För vissa räcker det med att noggrant undersöka trädgården eller sitt eget kvarter under ett par veckor. Andra vill se mer av världen direkt (hostTotorohost) och ger sig orädda ut i nya miljöer. Konststycket för oss som människor blir att hitta balansen. Mer trygghet och enklare äventyr för den blyga individen (men fortfarande äventyr – en valp som hålls inlindad i bomull får ingen chans att utvecklas), mer spännande äventyr men fortfarande med en tydlig trygghetsbas för den tuffare valpen – här blir utmaningen att se till att inte valpen själv sätter sig i lägen som den inte reder ut.

“Vi vet att stigar lede till spännande ställen. Husse, häng med så ska vi visa!”

När valpen har blivit äldre och har lärt känna sin del av världen – då utvecklar vi äventyret. Gör det större, intressantare. Kanske svårare, eftersom hunden redan har byggt en hel del självförtroende och visshet om att den landar säkert! Då blir “svårare”, i lagom mängder, stimulerande och roligt.

Men sedan då? Med den vuxna hunden?

Äventyr är något vi kan – och, anser jag, bör – fortsätta med hela hundens liv. Inte på så sätt att vi tar med hunden jämt, överallt, utan en tanke på om det är hundvänligt eller inte, utan att vi faktiskt planerar äventyr som inkluderar hunden. Picknick, dagsutflykter, vandringar, cityhäng. Och för de av oss som gillar att träna: träningsträffar, kurser, läger.

Att ge hunden nya äventyr eller gamla äventyr i ny tappning är roligt för båda. Att upptäcka tillsammans är spännande, ibland lite riskabelt, men i sann äventyrsanda alltid med ett lyckligt slut!

“Är vi klara snart! Jag tror att det händer något äventyrligt där borta!”

Du får en utmaning för mig under sommaren 2021: skapa er egen äventyrsfilm ihop med din Pälskling. Filma korta snuttar när ni är på äventyr tillsammans. Lägg ihop i en gratisapp (jag gillar Youcut). Lägg till ert eget ledmotiv. Spara. Plocka fram i vinter. Njut.

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.