Vad betyder surdeg?
- Deg som jäst av sig själv och används som jäsningsmedel i ett nytt bak.
- Gamla problem som man inte tagit itu med.
- Något som borde åtgärdats för länge sedan.
- När det går långsamt, segt.
- Något som tar längre tid och/eller är mer påfrestande än normalt på grund av yttre omständigheter eller speciella tillvägagångssätt.
Källa: synonymer.se, slangopedia.se
Fem betydelser av ett ord. Vilken ska bort?
Låt mig säga så här: tiden jag tillbringar i köket är begränsad till tiden det tar att värma microrätter och fixa kaffe. Baka? Inte min grej…

“Gamla problem som man inte tagit itu med. Något som borde åtgärdats för länge sedan.”
Någon som känner igen sig? Inte? Bara jag alltså. 😆
Det finns en massa grejer i både träningen och vardagen med dogsen som antingen jag småirriterar mig på, eller som hundarna småirriterar sig på. Att jag tycker att det är lite jobbigt må väl vara, jag kan göra ett medvetet val att se åt andra hållet när det blir lite sneda ingångar, eller när Midori för umptielfte gången flyttar sig i stadgan. Men när det är något som hundarna irriterar sig på, tycker är jobbigt, eller faktiskt är lite osäkra över – då behöver jag fixa den där surdegen.
Ett exempel som jag faktiskt tog tag i förra året var Valles ovilja att ta på sin sele. Efter nio år av att ha behövt nästan jaga honom med selen (eller täcket) så har vi nu en frivillig påsättning av både sele och täcke med startsignal (jag håller upp selen som en “fråga”, han sänker huvudet för att säga “OK”). Jag kan till och med använda “ta på selen” som en förstärkare för att komma till mig!
Vi tränar fortfarande, varje gång jag sätter på selen. Det är numera en del av vår rutin. Filmen är från idag, med en ganska sömnig Valle…
“När det går långsamt, segt. Något som tar längre tid och/eller är mer påfrestande än normalt på grund av yttre omständigheter eller speciella tillvägagångssätt.”
Sedan november har jag tagit tag i en STOR surdeg: kloklippning. Inte bara träna mina egna hundar, utan faktiskt skapa en onlinekurs om kloklippning (och hantering överhuvudtaget). Det. Går. SEGT!
Det är inte bara det att träningen faktiskt behöver ta tid, för att kunna visa på film behöver jag ju liksom filma och mina hundar var INTE färdigtränade att gilla kloklippning. Utan det tar emot! Det är trögt! Det finns ju en anledning till att just kloklippningen var en surdeg från början liksom.
Och ju längre tid det tar desto trögare blir det. Eftersom jag med min vanliga optimism tänkte “jepp, klart på två veckor” och nu är uppe i snart sex månader så påminns jag varje gång jag sätter mig med materialet om att det faktiskt borde varit klart för länge sedan. Inte en vidare trevlig känsla.
Ytterligare en anledning till att det tar tid är sållandet i materialet. Det finns massor av saker jag vill ha med, och att extrahera det viktigaste och få ihop en ordning som faktiskt fungerar har visat sig tufft. Helt ärligt: väldigt få orkar titta igenom en kurs på 15 timmar. Så jag jobbar för att få ut essensen – inte ALLA olika tillvägagångssätt, utan ett som faktiskt fungerar, som hålls ihop av en röd tråd. Balans mellan hur man gör och varför man gör det. Filmer som visar olika signaler att vara uppmärksam på, och hur olika hundar kan bete sig och reagera.

Tips för att fixa sin surdeg
Det TAR EMOT att jobba med surdegar. Det är liksom därför de har blivit just surdegar. Men det finns några trick som jag tar till när det är saker jag faktiskt måste få gjort, som fungerar för mig:
Fokus på uppgift, inte resultat
Att sätta mitt mål efter uppgifter att utföra istället för resultat att nå hjälper mig massor. Givetvis har jag ett resultat i huvudet, men jag försöker hitta de olika uppgifter som leder mig dit! Träningen med selen var enkel, där var uppgiften “träna vid varje selpåtagning”.
I andra projekt kan jag ha mål som “en timme om dagen” Funkar perfekt om jag behöver skriva en bok eller artikel – skit i om det blir bra, skit i hur långt jag kommer, bara sitt och skriv en timme om dagen. Jag kan alltid ändra i texten sedan, huvudsaken är att jag kommer igång.
Är det ett träningsprojekt kanske det handlar om “ett pass om dagen” (eller hur ofta det passar). Jag försöker öka min kondis just nu (för att kunna springa agility utan att få andnöd) och målet är “måndag, onsdag, fredag, under hundpromenaden vid lunch”. Inget om hur länge eller hur intensivt, bara att genomföra uppgiften.
Vad kan jag göra idag?
Med en uppgift som känns nästan förlamande, som bokföring, brukar jag försöka hitta en enda liten sak som jag kan tänka mig att göra idag, som inte känns som att jag kommer att dö av ansträngningen. “Hitta bokföringspärmen och lägg fram den”. “Skriv ut årets fakturor”. “Logga in i programmet och kolla vilket datum jag senast avslutade vid”. När jag har gjort tio sådana smågrejer så har jag faktiskt kommit en liten bit, och har jag väl kommit igång känns det lite enklare att fortsätta.
Tillrättalägga miljön
Lätt att göra rätt gäller i högsta grad människor. Jag har en tendens att skuffa saker som tar emot lååååångt bak i huvudet – jag nerprioriterar på att-göra-listan och får plötsligt slut på tid, eller helt enkelt glömmer att jag skulle göra just det där. Genom att göra det enkelt för mig själv blir det mer sannolikt att jag kommer igång. En jättestor nyckel till att selträningen började fungera är att jag köpte en godisburk till hallen så jag alltid kunde ta ett par godisbitar när jag tog selen. Så enkelt att det nästan är pinsamt, men det var ett hinder mindre på vägen och det gjorde skillnad!
Gör en studie av projektet
Den här funkar bara ibland, men då är den grymt effektiv. Om jag får ett problem som känns jobbigt att lösa kan det hjälpa att ta en mer studerande synvinkel – att målet inte primärt är att lösa problemet, utan att undersöka problemet och möjliga lösningar. Det låter som en liten grej, men det gör jättestor skillnad i mitt huvud! Helt plötsligt känns det intressant att pyssla med, jag lär mig om beteende istället för försöker lösa ett jobbigt problem!

Så i veckan fortsätter jag jobba med kloklippningskursen. En timme om dagen är avsatt. Det betyder att på söndag har jag jobbat sju timmar med den. Det gör skillnad! Faktiskt!
Såå bra reflektioner, insikter, känslor och beteende om både oss själva och då naturligtvis våra älskade hundar också. Good is enough sometime. Vi ÄLSKAR ju våra vovvar.
Tack snälla, så roligt att höra!