fbpx

Lätt att göra rätt

Det är ett uttryck som både vi och andra instruktörer använder ganska ofta: gör det LÄTT att göra RÄTT! Men vadå lätt att göra rätt? Om hunden liksom aldrig gör rätt vad gör man då?

Vadå “aldrig rätt”? Jag gör bra grejer HELA TIDEN!!!

Var är din fokus?

Om du upplever att hundägandet är en kamp där hunden bara gör grejer fel hela tiden, då kan jag lova att du behöver göra en stor förändring först och främst: skifta ditt fokus. Det blir en dålig vana att bara märka när hunden gör fel. Din hund gör MÄNGDER av bra saker hela tiden, men du behöver fokusera på att se dem!

Om hunden inte gör rätt behöver du sänka kriterierna. Genom att sänka kravet på vad som är “rätt” – för det bestämmer ju du – så kan du börja uppmärksamma och belöna små små saker. Sådant som blir belönat upprepas, det säger sig självt! Små saker blir större. Det blir i en god spiral av ömsesidiga belöningar.

Jag och Ulrika VET att det fungerar så här. Vi ville dela den här vetskapen, den här upplevelsen som det faktiskt är, med andra hundägare. Så vi skapade utmaningen “Fånga dagen” som gick ut på att under (del av) en 24-timmars period på olika sätt observera, markera och belöna ALLT som hunden gjorde. Från att sträcka på sig (bra för kroppen) till att sätta sig (trevligt när hunden är stilla), ta kontakt (kul när hunden frågar hur läget är), nosa på grejer (nyttig aktivering under promenaden), MINSTA LILLA!

Och resultaten var…riktigt, riktigt roliga att läsa om och få se på film. Och ja, det var lite tårfyllt då och då!

Jag har fått tillåtelse att dela med mig av några citat från deltagarna:

Tänk så mycket bra saker våra vovvar gör under en dag! Jag förundras och fortsätter observera, berömma och belöna! Det här var kul!

Jag kommer att fortsätta observera min fantastiska lilla hund och berömma och belöna eftersom hon gör så mycket som är bra! Tack för utmaningen!

Cecilia och Tosca

Idag har jag hittills belönat att lägga sig i soffan hos mig vid frukosten och att komma och vilja mysa. Nu när vi var ute så belönade jag och kunde filma att hon släpper sin boll spontant. Himla har mycket ägande och även om det blivit bättre efter mycket jobb händer det fortfarande att hon låser sig vid släppandet av leksaker/grejor. Var bra detta kände jag! 🙂 Så det kommer jag att fortsätta med.

Jessica och Himla

Beröm o belöning vid en massa spontankontakter under dagen. Vid fm promenaden gick Jippi spontant in bakom mig i st f att dra framför, vilket uppskattades o belönades. Gjorde inget utfall trots att 3+3 hundar passerade på ca 40 m avstånd. Klick, belöning x massor.

Christina och Jippi

Kanel fyller 11 mån imorgon och jag ville passa på att förstärka två saker ihop med henne; dels att hon väljer mig istället för någon av mina andra hundar.

Det andra för dagen har varit fokus på sinnesstämning. Varje gång hon varit glad och mysig utan att speeda iväg har jag berömt henne. Och här har jag kunnat berömma för i princip vad som helst precis så som dagens utmaning var tänkt.

Utav detta har två saker påtagligt hänt. De andra hundarna har dragits med i stämningen och alla har blivit både mer nöjda och mer glada fram över dagen. Och i och med det har de blivit lugna o nöjda. Så häftigt att se hur de smittar varandra. Och att veta att det är jag som startat kedjan😊 Jag har för att se tydligare vad som händer bara berömt Kanels sinnesstämning, inte uppmärksammat någon av de andra mer än vad jag gör en vanlig dag. Det andra är att Kanel börjat kvittera mitt beröm, som har varit med rösten, med ett tydligt svansvift. Och efter viftet har hon erbjudit spontan kontakt hyfsat ofta och mer frekvent över tid och senare på dagen.Efter denna dag har alla somnat tidigt ikväll. Den som stämplade ut först var såklart Kanel den lilla snurran🥰Nu laddar vi för morgondagen. Kommer somna leende ikväll🐾🤗

Annika och Kanel

Det är så många saker man ser förbi om dagarna som jag åtminstone kanske inte tänker på eller tar för givet? Som att Leo sträcker på sig direkt han går upp på morgonen. Fantastiskt 👏 Och varför inte belöna upp det? Det är ju super att han gör varenda dag.

Lyssnade på inkallning och var självmant runt oss vilket Leo tidigare har haft svårt med. Allt 100m bort har varit intresserat, speciellt vilda djur och spår. Men runt mina fötter vid promenad och vid sjön så åt dem kong och ville mysa eller lugnt bara vara. Även fast det var rörelse runt oss så var det inte av intresse.

Vilken fantastisk dag när dem varit lösa alla promenader tryggt och med förtroende. Det behöver man mellan att jobba med att få bort dragande i koppel och reaktioner vid hundmöten. Då hjälper det att faktiskt se dem fantastiska beteenden som man ser över och glömmer av. Vilken dag tack! ✨🐾

Anna och Leo

Gösta är “mammas pojke” så han har inkassera godis för att pussas, sitta i knät och be om att få komma upp I knät. Och även att låta bli att skälla på nåt som han faktiskt troligen inte vet vad det är. Bra helg säger Gösta 😍😍

Ingela och Gösta

Jag vill säga tack till er. ❤️Jag vaknade med ont i kroppen o huvudet, humöret därefter. På promenaden drog Prinsen kolossalt mycket o jag var nära att bli irriterad, men påminde mig själv om att det inte leder någonvart, o att jag istället skulle berömma honom hela dagen. Så för att lyfta mitt eget humör o hans dag lekte vi dragkamp o puss, o han fick massor med beröm. På så vis skrattade vi tillsammans o hade kul o lyfte vi oss på en bättre nivå av samspel, på liten skala alltså, o nästa promenad gick väldigt mycket bättre.

Man letar efter små små saker som är värda att berömma o så får man mer av det o framför allt får man förutsättningar för utveckla en fin relation istället för att dyka ner i det som man hade velat ha annorlunda. Det kommer kanske nästan per automatik, eller i alla fall enklare, framöver.

Barbara och Leopold
En blomma till alla som deltog på olika sätt!

Själv testade jag att gå all in under en promenad, och då gick det så här:


Men ärligt talat – ta inte vårt ord för det! Testa själva. Ta en promenad, en kväll i soffan, eller en hel dag, och fånga ALLT bra som din hund gör. Överraska den! Jag lovar att den överraskar dig.

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.