fbpx

Prioritera i träningen

När man gillar att träna hund och har lite mål med träningen kan det lätt kännas som att det är så mycket som behöver tränas. Detaljer som ska filas på, nya färdigheter som hunden inte verkar fatta, hur ska vi nånsin klara en hel bana utan synbar belöning, och hundelendet drog dessutom efter en katt i morse – vi behöver fixa inkallningen.

“Katt? Var? Vem? Jag tar den!”

Det kan verkligen kännas överväldigande ibland, och det är lätt att fastna i allt man “måste” träna.

Då är det dags att stanna upp, ta ett andetag och koppla på hjärnan. Ta ett medvetet beslut att prioritera. Sluta säga till dig själv att du “inte hinner med” (det bara stressar dig mer), börja aktivt välja vad du vill lägga din tid på istället.

Vad är viktigast just nu?

Vad kan du välja bort?

Först och främst kan du fundera över sådant som du gör för att någon annan tycker att du borde göra det, eller för att “alla andra” gör det. Är det viktigt för DIG eller för DIN HUND? Om inte – bort. Tycker uppfödaren att ni borde tävla men du känner dig mest stressad? Bort. Tycker svärmor att hunden inte ska hoppa, men du bryr dig inte? Bort.

Nästa sak att fundera över är sådant som du faktiskt kan hantera hyfsat enkelt. Det är inte jättesvårt att ha ett koppel på hunden och på så sätt hindra att den jagar katten. Visst, det hade varit trevligt att ha en hund som lyssnar på inkallning i det läget också, men om inte tiden räcker till så måste du faktiskt inte träna det om du egentligen inte vill. Likaså gå fint i koppel – du kan sätta på hunden en dragsele och dig själv ett midjebälte och köra dragträning. Själv har jag lagt “stadga i agilitystart” på hyllan just nu och tränar bara agility med flygande start.

Vad du däremot behöver se till är att hunden inte får möjlighet att träna på något som du absolut inte vill ha (jaga katten, dra i vanligt halsband, tjuvstarta i agilityn).

“Vem vill vara stilla på agilitybanan liksom? Där finns HINDER och TUNNLAR!!!”

Vad bör du lägga din tid på istället?

Vissa vardagsproblem behöver tränas på för hundens skull. Att träna självförtroendeövningar med den osäkra hunden, koppelteknik eller “pekaleken” med en hund som är reaktiv mot andra hundar, kroppskontroll och rörelseträning för en svag hund – sådant behöver göras för hunden välbefinnande. Det är okomplicerad och rolig träning dessutom.

Aktiveringen för hjärnan behöver finnas, oavsett om du låter hunden leka med ett aktiveringsspel, göra nosövningar, eller träna på problemlösning.

Den fysiska aktiveringen behöver ni båda – speciellt om du är stressad behöver du komma ut och röra på dig regelbundet!

Och något som du verkligen behöver prioroitera – men som jag vet av erfarenhet har en tendens att hamna långt ner på listan – är ren “träna för att det är kul”-träning.

Det är lätt att hamna i fällan att när man äntligen har några minuter över – då ska det tränas på SVÅRA grejer! Sådant som ska bli bättre! Och det är klart man behöver träna på sådant som ska bli bättre. Men inte ENBART! Det är kul att lyckas med grejer. Det behöver vara lätt och roligt och lättsamt emellanåt. Om det alltid är svårt så försvinner en del av träningsglädjen – för båda…

“Har du sett min fina leksak? Har du? Har du? På riktigt, har du SETT den?”

Om du bara ska prioritera en enda sak, så prioritera träningsglädjen. Utan den faller resten.

Så vad väntar du på? Ut och gör något kul med din fyrbening.
Få den där svansen att vifta!

(Behöver du tips vad VAD och HUR? Jag har sagt det förr: vårt medlemskap innehåller allt du behöver och lite till.)

Du kanske också gillar…

Förebereda inför tävling

Förebereda inför tävling

Om knappt en vecka debuterar vi i både HtM och Freestyle, Midori och jag. För en gångs skull har jag faktiskt haft en...

Hantera tävlingsnerver

Hantera tävlingsnerver

Under dagens banvandring på vår öppna rallyträning kommenterade en av deltagarna "Så skönt att se att det inte bara är...

Lär du hunden vakta sina grejer?

Lär du hunden vakta sina grejer?

Resursförsvar kallar vi det när hunden försvarar sådant som är viktigt för den. Det är något som är helt naturligt,...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.