fbpx

Få in träningen i vardagen

Imorgon är det 1 december. Jag har jobbat i butik under stor del av mitt liv och vet precis hur stressade många är vid denna tiden på året – mycket ska hinnas med på kort tid! Av förklarliga skäl hamnar hundträningen helt plötsligt lååååååångt ner på listan…

“Matte…Kommer du någon gång? Vi skulle ju lära något nytt idag ju? Jag har väntat i evigheters evigheter…”

Tips för att få in träningen i vardagen

Personligen blev jag ganska vaccinerad mot julpynt och förberedelser, till och med firandet i sig, under de där åren i butik. Men även om jag inte har jul hemmavid så har vi desto mera jul på nätet! Vilket betyder en massa jobb. Kul, men tar tid. Själva hundträningen är liksom den lilla delen ?

Men jag har utvecklat några knep för att få in träning och aktivering i vardagen. För utan träning och aktivering, då blir kelpan väääääldigt jobbig… Och blir hon jobbig blir jag irriterad – mest på mig själv men också på henne trots att det inte är hennes fel. Det är inte rättvist.

En sak som ställer till det för mig ibland är tankefällan att “om jag inte kan träna ordentligt är det inte lönt att träna alls”. Det är VERKLIGEN inte sant! Det är ALLTID bättre att träna en minut idag än att tänka att imorgon är det en magisk dag då jag har massor med tid. Visar det sig att magin håller (det gör den aldrig för mig…) så har du ju gjort både och!

Så här kommer mina fem bästa tips på sätt att hitta den där minuten och få in träningen i vardagen!

“De funkar faktiskt!”

Noseworkgömmor på promenaden

Oavsett hur livet ser ut i övrigt så ska hunden ut på promenad. Ta med dina noseworkprylar! Öva sitt – stanna kvar (eller att kunna vara uppbunden) på några ställen på vägen ut och sätt ut ett par gömmor. Låt hunden ta dem på vägen tillbaka. Går GIVETVIS lika bra att bara gömma godisbitar om man frågar Midori!

Träna stadga och fokus framför TV:n

Jag har några godisbitar på soffbordet och brukar be Midori hålla en position. Sedan lägger jag en godisbit som hon får fokusera på Nära min hand, så jag kan avbryta eventuella stöldförsök genom att lägga handen över). Håller hon positionen får hon varsågod efter x antal sekunder. Bryter hon positionen tar jag bort godisbiten, hon hittar positionen igen (på egen hand eller med hjälp), jag lägger tillbaka godisen och hon får direkt ett nytt försök. Jag växlar mellan kortare och längre tidsintervall, och kör sitt, ligg och stå.

VÄLDIGT tankekrävande för henne. Inte alls tankekrävande för mig och jag kan se på TV eller scrolla på telefonen samtidigt.

Den magiska reklampausen

En reklampaus är längre än man tror! Perfekt för trickträning. Bestäm dig för vilket trick innan ni startar, och kör i korta pass tills reklampausen är slut. Lagom långt pass!

Har du dålig trickfantasi? Vi hjälper dig! I vår KulKalender på vår FB-sida får du ett nytt trick varje dag fram till julafton!

Signalkontroll framför datorn

Jag jobbar mestadels hemifrån och sitter – som nu – och knappar på datorn. Jag behöver ta små tankepauser då och då, och istället för att kolla fejjan så ber jag Midori göra en tricksekvens. Jag säger ordet, hon lyssnar (förhoppningsvis) och gör det jag ber om (återigen förhoppningsvis). Superbra träning på att lyssna på och förstå ord, samtidigt som hon tränar uthållighet!

Lite såhär kan det se ut – långt ifrån perfekt, men det är liksom inte heller grejen!

Någon att vara ansvarig inför

Det som verkligen ser till att jag prioriterar upp träningen på listan (för det handlar om prioritering, inte tid) är att vara ansvarig inför någon annan. Att boka en träningsdate, online eller IRL, då man tränar något specifikt tillsammans. Eller att gå en kurs. Förra veckan på agilityn hade Midori helt plötsligt helt glömt hur man sitter kvar i en start, och eftersom jag inte känner för att lägga kurstid på en enkel grej som jag borde kunna fixa själv så har vi TRÄNAT på det…? Ett par minuter varje dag.

Sådärja!

Lite insikt i hur jag hanterar mitt liv. Kanske har du fått någon idé till hur du själv kan göra träningen till en del av vardagen, och hitta små minuter här och där? Jag hoppas det! Fler insikter? Kolla in typ alla våra kurser!

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.