fbpx

Första julen med hunden

2020 har ju varit ett minst sagt intressant år på många plan. En bieffekt har varit att ovanligt många skaffat hund! Det betyder att ovanligt många har sin första jul och nyår med sin fyrbenta kompis, och jag tänkte ge lite konkreta råd och tips inför helgerna. Det blir liksom inte lika kul om man behöver åka akut till veterinären, det tenderar att ta ner stämningen…

Vakta på vad hunden får i sig!

Många saker som finns framme runt jul innebär risker för hunden. Speciellt nyfikna valpar tuggar i sig typ vad som helst…

 • Skippa glaskulor i granen om hunden kan komma åt den. Julgranskula, boll, vad är skillnaden liksom? Plast är inte lika snyggt, men det är MYCKET säkrare.
 • Glitter är superkul kampleksaker! Njae…inte helt lämpligt. Även om det kanske livar upp hundens toabesök mede lite glitter så kan snörena sno in sig rejält i tarmarna. Undvik!
 • Samma sak med paketsnören. Allt som är snör-likt faktiskt.
 • Vid närmare eftertanke kan det vara vettigt att faktiskt spärra av granen med ett par kompostgaller. Utan glitter!
 • Och det här med julblommor? Följande är giftiga för hundar: amaryllis, hyacint, julros, julstjärna, mistel, tazett, tulpan och tidlösa. “Men varför skulle valpen äta blommor?” Well…den frågan har ställts av hundägare i alla tider, om väldigt mycket som valpen har ätit. Tro mig, better safe than sorry!
 • Mer “normala” ätbara julsaker som också kan döda din hund? Choklad, russin och nötter. Choklad och russin är båda giftiga, nötter kan fastna i tarmarna.
 • Allför mycket salt och fet julmat är givetvis inte heller vidare bra! En köttbulle – utan lök – för festlighetens skull, kanske en liten bit skinka och slicka gröttallriken när den är nästan tom, men låt det stanna där.

Ta det lugnt med släkten

Om det är hundens första släktträff så kan livet lätt bli lite för mycket. SÅ många roliga människor på EN OCH SAMMA PLATS? Eller tvärt om – så många läskiga människor på en och samma plats…

Aktivera hunden lite extra under dagen så är risken mindre att den spinner loss totalt när gästerna kommer. En aktiverad hund är en nöjd hund! Speciellt olika sorters nosaktivering fungerar väldigt bra. Eller få öppna sina egna paket! Under övervakning.

Se till att hunden har en lugn plats där den kan gå undan och får vara ifred när den vill. Extra viktigt om det kommer mindre barn som kanske inte förstår när hunden går undan! Gäller för den delen vuxna också… valpars söthet gör att vett och sans ibland försvinner också hos förnuftiga personer.

Att EN gäst ger hunden lite extra från tallriken är ingen fara. Men om ALLA gör det så blir det lätt väldigt mycket julmat i en ovan mage. Prata med gästerna om att det finns bättre sätt att visa sin kärlek för hunden än att ge den mat från bordet. Leka med den, göra en rolig övning, eller klappa och klia den (om hunden uppskattar det).

Vila och återhämtning

Låt hunden få möjlighet att vila ordentligt dagen efter. Blir det flera dagar efter varandra med konstiga händelser och mycket action så reagerar också den mest luttrade hund. Hundar behöver få komma ner i varv och återhämta sig mellan jul och nyår!

Inkludera hunden

Din fyrbenta familjemedlem vill vara med i firandet. Kanske inte hela tiden och kanske inte mitt i värsta stöket, men stäng aldrig ute hunden från festligheterna utan anpassa lite så att den får vara en del av sin familj. En jul utan hund är ingen jul!

Tips inför nyår

HÅLL HUNDEN INNE UNDER NYÅRSNATTEN!

Varje år ser jag mängder av inlägg om hunden som fått panik och rymt. Hundar som får panik tar sig ur både halsband och selar. De springer blint.

Tyvärr är raketer och smällare inte begränsade till nyårsnatten utan förekommer på vissa håll också under dagen. Man gör det man kan med de förutsättningar man har. Men: håll hunden inne under nyårsnatten. Hundar ska INTE vara med och titta på raketer, inte ens om de “aldrig har reagerat tidigare” eller “tycker att det är kul”. Helt plötsligt händer något som får hunden att reagera. Det är helt enkelt inte värt risken.

Det handlar inte bara om att hunden kan ta sig loss och rymma, utan också om att hunden kan bli rädd för livet. Nyår med ljudrädda hundar är inte roligt, och ännu värre är det om du själv är en del av att hunden blivit skrämd! Tro mig, efter ett antal nyårsaftnar tillbringade på toa ( enligt Mårran den säkraste platsen i huset) så vet jag vad jag pratar om.

För att ge hunden en så trevlig nyår som möjligt finns det en del du kan göra:

 • Stanna hemma med hunden.
 • Dra för gardiner och sätt på TV:n högt runt tolvslaget.
 • Rasta hunden tidigt – innan smällandet har startat.
 • Låt hunden gömma sig om den vill det. Ge den skydd i famnen om den vill det. Var själv lugn och avslappnad.
 • DAP/Adaptil fungerar bra för många hundar (inte alla) och kan vara värt att testa.
 • Ett riktigt smaskigt ben ger din hund något att sysselsätta sig med.

För riktigt rädda hundar finns läkemedel att få utskrivet hos veterinären, det finns fortfarande tid att få det gjort. Hellre en lätt drogad hund som tycker att livet är lite underligt men ganska coolt än en livrädd hund!

I år planerar vi att ta husbilen och köra ut i skogen under nyårsnatten. Helst inga hus på ett par mils avstånd! Fricampa i skogen under nyår? Det blir en ny upplevelse – jag lovar att avlägga rapport efteråt om vi ror projektet i hamn!

Resten av året med en ny hund då? ValpVerkstan såklart!

Du kanske också gillar…

Förebereda inför tävling

Förebereda inför tävling

Om knappt en vecka debuterar vi i både HtM och Freestyle, Midori och jag. För en gångs skull har jag faktiskt haft en...

Hantera tävlingsnerver

Hantera tävlingsnerver

Under dagens banvandring på vår öppna rallyträning kommenterade en av deltagarna "Så skönt att se att det inte bara är...

Lär du hunden vakta sina grejer?

Lär du hunden vakta sina grejer?

Resursförsvar kallar vi det när hunden försvarar sådant som är viktigt för den. Det är något som är helt naturligt,...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.