fbpx

Aktivering med slumpgenerator

Det är mörkt. Blött. Lerigt! Kallt. Rått. Nämnde jag mörkt? Och dystert… Att orka aktivera hunden så här års tycker jag faktiskt är riktigt, riktigt svårt! Och samtidigt det enda som ger energi – om jag bara orkar komma igång. Mitt bästa knep för att göra tröskeln lägre? Låta någon annan göra tänkandet åt mig. Att gå kurs är suveränt, då har man ju uppgifter att träna på till nästa gång. Men det funkar inte alltid att gå kurser hela tiden (och just nu har vi pågående coronakris också).

Vintern kan dra åt SKOGEN!

Så, vad annat kan vi hitta på? Youtuba förslag kan vara kul – men det kan också vara hemskt! Att slumpa fram en träningsfilm på youtube är som att spela rysk roulett, har man tur blir det något trevligt men risken är (för) stor att det blir en film med ledsna, rädda hundar som tvingas utföra något de verkligen inte är trygga i. Det muntrar inte upp min dag!

Det roliga med hundträning är ju att vi aldrig blir klara! Vi tränar inte en sak tills den är perfekt och sedan sätter vi den på hyllan och beundrar det färdiga resultatet. Det finns alltid något att fila på, och beteenden förändras även om vi inte aktivt gör något med dem. Det betyder att även fast jag – och Totoro – har gjort många av våra kurser och därmed redan “kan” dem är det ändå högst relevanta övningar och uppgifter för oss!

Din uppgift är…

Vi har trettiotalet kurser i vår prenumeration just nu, varje kurs har, öh… för många för att räkna antal övningar. Det finns ingen brist på saker att göra alltså, det gäller bara att hitta dem. Med så liten ansträngning som möjligt för att inte fastna. Så, steg 1: skriver in “random number generator” i google. Direkt på träffsidan får vi en slumpgenerator där går att ställa in, jag sätter den på 30 och slumpar tre gånger (jag vill ha tre övningar att leka med), jag får 16, 4, och 13. I listan med prenumerationskurserna motsvarar det

Hurra! Känns redan lovande! OK, nu då? Slumpar fram vilken modul ur varje kurs vi ska ta, såklart. Det blir 3, 4 och 5 (slumpgeneratorer känns alltid fel!), alltså moment i rallylydnaden, transporter i trygga hundmöten, och… öh… fotokursen har jag dålig koll på men något om panorering kanske?

Slumpar vidare: Från rallyn ska jag göra övningen för stadgeträning, från hundmöteskursen ska jag träna “följ mig”, och från fotokursen blir det… ja, ok panorering!

Det här har tydligen något med panorering att göra – learning by doing får det bli!

Noll ansträngning, planerad aktivering

Exakt vad jag – och stackars Totoro – behövde! Vi har plan, struktur och till och med saker att gå vidare till direkt ifall andan skulle falla på. Vi klarar oss ett tag till. Trots lermörkret.

Chilla dystergök, sommaren kommer igen!

Ja. Men då är jag pollenallergisk. ?

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.