fbpx

Vad är tricket?

Jag älskar trickträning. Jag håller ofta trickträningskurser och det blir helt enkelt en härlig stämning – allt är på kul och ingen bryr sig om något blir lite tokigt. Det är ju bara trick, det är bara på låtsas! Kanske är det därför jag gillar parkouren så mycket – rörelsetrick utomhus ?

“Jag kan snurra JÄTTEFORT! Snurra är superkul, man blir alldeles snurrig…”

Trick är roligt!

Trickträning är också något jag introducerar för stressade och/eller osäkra hundar. Trickträning hjälper att lappa ihop relationer som blivit skadade av en eller annan anledning. Att träna trick är roligt, för båda, helt enkelt!

Ett trick som hunden gillar att utföra blir dessutom kopplat till en massa bra känslor. Glädje, självförtroende, samarbete. Midori älskar att snurra, så vi använder det när vi tävlar lydnad. Hon älskar att hoppa och göra nostarget mot mina händer, så det är en del i våra tävlingsbelöningar. Hon älskar att hoppa upp på saker, så det gör vi i miljöer där hon känner sig lite osäker – om en hund skäller på henne i stan till exempel. När jag ber henne om ett trick svarar hon med ett leende.

Trick kan också användas till att träna en massa ANDRA saker: trick för kroppskontroll och balans, trick för kognitiv utveckling, trick för självkontroll, trick för signalkontrill, trick för att bygga komplexa kedjor…Egentligen kan vi träna ALLT genom just trickträning.

Tricket är “sitt still och titta på kameran”.

Så…vad är tricket?

Varför är trick så roligt och funkar så bra? Efter vad jag har sett på kurser handlar det i stort sett enbart om förarens inställning.

Trick är inte på allvar, det är på kul! Vem bryr sig egentligen om hunden lär sig spela död, eller hur lång tid det tar? Och den är ju SÅ SÖT när den försöker och till slut förstår, så det blir massor av belöningar på vägen. Det finns kanske till och med utrymme för att hunden själv hjälper till att utforma tricket och får bli delaktig i hur det till slut ser ut? Det är ju roligare för alla att få vara med och bestämma!

Och nästa grej som följer på “inte på allvar” är att om det inte funkar på ett sätt så testar man ett annat. Många vägar finns till målet! Tricktränande förare blir kreativa och lösningsorienterade på ett annat sätt, upplever jag. Jag tror att det till stor del har att göra med att det inte spelar någon roll om det blir tokigt, då är pressen på prestation borta och föraren blir också friare i tanken.

Eller så byter man bara trick! Lär hunden något annat. Det i sin tur ökar träningsförståelsen och bygger nya skills, och helt plötsligt kan man gå tillbaka till det där som inte funkade för ett halvår sedan med en ny infallsvinkel – och det funkar. Magiskt!

När är ett trick inte ett trick?

Det här tycker jag är ganska häftigt. Ett trick slutar att vara ett trick när vårt mindset ändras.

Ärligt talat: HUNDEN vet inte skillnaden mellan det roliga tricket “kom och sätt din nos mot min hand så blir det party” och den ytterst allvarliga vardagslydnaden “inkallning”. Eller skillnaden mellan lättsamma “stick din nos i en partyhatt wohoooo!” och viktiga “ta på dig munkorgen”.

Jag vet, vissa saker behöver fungerar. Men det är ju det som är grejen: trick fungerar! Så gott som alltid! Be din hund om favorittricket – det sitter!

“Partyhatt, partyhatt, partyhaaaaaatt” (lägg till valfri melodi)

Så, handen på hjärtat. Vad tränar du?

Tricket heter “Följ vänsterbenet oavsett hur föraren försöker smita”.
Momentet heter “Fotgående”.

Tricket heter “Hämta den där grejen till mig så blir jag superglad”.
Momentet heter “apportering”.

Tricket heter “Freeze oavsett vad som händer!”.
Momentet heter “stanna kvar”.

Och det är inte alls begränsat till tävlingsmoment!

Tricket heter “Stick in huvudet”.
Vardagslydnaden heter “Sätta på halsbandet”.

Tricket heter “Var är din filt?”.
Vardagslydnaden heter “Gå och lägg dig”.

Eller min personliga favorit just nu: tricket heter “Håll kvar tassen på min hand oavsett störning”, vardagslydnaden heter “Kloklippning”. Den har vi just börjat med eftersom jag också behöver skaka om i huvudet och justera min egen inställning ibland.

Idag är det måndag. Jag tänker ägna denna veckan åt ENBART trickträning. Vilket i praktiken betyder att vi kan träna precis vad som helst – så länge jag i mitt huvud gör ett trick av det.

DET, mina vänner, är tricket.

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.