fbpx

Förväntan

Det vi känner påverkar vad vi gör. Det vi förväntar oss ska hända påverkar hur vi känner. Vilka erfarenheter vi har haft påverkar vad vi förväntar oss. Kroppen förbereder sig helt enkelt för vad den tror kommer att hända härnäst och reagerar utifrån vilka känslor som är kopplade till händelsen.

“Hej godisbiten. Snart…snart…SNART är du i min mun!”

När börjar belöningen?

Det finns en rad i Nalle Puh (ni vet, den honungsälskande björnen) som går något i stil med att “det finns ett ögonblick som är lika bra som ögonblicket då man äter honungen – ögonblicket PRECIS INNAN man äter honungen”.

Jag håller med. Fredag eftermiddag när jag som liten gick hem från skolan och hela helgen låg framför mig var en av de bästa stunderna på hela veckan. Nuförtiden blir jag extra lycklig av ljudet när jag öppnar en bit choklad, för att välja ett vardagligt glädjeämne.

Egentligen börjar förväntan och glädjen faktiskt redan när jag tar beslutet att köpa chokladen, och ibland kan jag göra ganska mycket för en liten chokladbit (åka till butiken som ligger 10 minuter bort BARA för att köpa choklad). Varje steg på vägen blir belönat – det är ett tydligt steg närmare den STORA belöningen (att få äta chokladen om någon har missat det). Jag gillar verkligen choklad…

Någon mer som blir sugen…? Photo by Nathana Rebouças on Unsplash

Så när börjar belöningen för hunden? Det beror på hur vi har byggt upp hundens förväntan.

Hundar plockar upp tecken på att belöningen är på väg. Handen i fickan är en klassiker, jag upptäckte en kall höstdag för många år sedan att alla tre hundarna gick perfekt fot eftersom jag värmde händerna i fickorna. Intressant! Jag testade om jag kunde få fram samma effekt på min tävlingshållning (blicken rakt fram, händerna vid sidorna) om jag började att konsekvent inta strikt tävlingshållning ett par steg innan varje belöning. Det gick utmärkt. Min tävlingshållning skapade förväntan om belöning = glädje!

Jag är ganska säker på att Midoris förväntan startar redan när träningspasset startar. Hon vet, utom allt tvivel, att belöningen är på väg – eftersom det är den erfarenhet hon har av träning. Och hon GILLAR sina belöningar! Nästan lika mycket som jag gillar choklad. Hon har en hög belöningsförväntan i träningssituationen och blir därför glad av träningen i sig. Men så är ju träningen rolig också…

Bygg uthållighet med förväntan

Hon har rätt grundförutsättningar – energisk, lättbelönad, snabbtänkt – men det är också ett resultat av ett ganska genomtänkt upplägg. Först har jag lärt in grundfärdigheterna var för sig med täta belöningar. Sedan har jag byggt kedjor och tränat uthållighet, lärt henne successivt att det lönar sig att fortsätta jobba eftersom belöningen är ännu mer fantastisk efter längre ansträngning. Och inte minst har jag “hjärntvättat” henne att i svårare miljöer eller när det finns störningar så är det superenkelt att vinna belöningar! Resultatet har blivit en väldigt hög förväntan på allt som ser ut som en träningsplan, situationer då jag beter mig som på en träningsplan, eller tillfällen då vi tränar helt enkelt. Träningen i sig är via MÅNGA erfarenheter associerad med belöningar och glädje.

“Jag gillar när matte tar fram kameran. Det är enkel och välbetald träning!”

Givetvis är den lyckliga känslan precis innan något trevligt beroende av att det trevliga faktiskt händer, annars blir det en rejäl backlash. Att INTE få det man förväntade sig ger inga roliga känslor alls! Besvikelse, frustration, uppgivenhet, ilska… Jepp, om min favoritchoklad är slut när jag har åkt HELA VÄGEN till affären TROTS att jag egentligen var trött och soffan var jätteskön, då är jag inte så kul att tas med en bra stund efteråt.

Det är den biten som gör uthållighetsträning knepig. Om man går för fort fram så är det precis vad hunden känner – den BORDE få sin belöning men belöningarna verkar vara slut? Vafaen? Eller ännu värre, om vi liksom råkade missa att träna uthållighet innan vi tävlar, och hunden snabbt lär sig att tävlingsbanor är ställen där min människa blir snål som attan…

Här behöver vi tänja på uthållighetsgränsen väldigt successivt, och för vissa individer också lägga in småbelöningar på vägen fram till den STORA belöningen. Hålla förväntan levande!

Ge. Hit. Nu! Eller lev med konsekvenserna…

Låt oss skapa lite förväntan hos dig!

Just nu håller vi att planera våra erbjudanden inför Black Friday. Under en enda dag kommer vi att försöka se till att alla hundintresserade hittar ett fynd. Kanske kommer ett eller två av erbjudandena att vara någon dag extra, men de riktigt coola kommer bara att vara på fredagen.

(Fast om du är riktigt smart så kan du få en dag extra – du bör ha fått en pop-up annons här på sidan vid det här laget med förtursmöjlighet…)

Sådärja! Nu har du också lite framtidsförväntan. Känns bra, inte sant!

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.