fbpx

Hållbar hund

Jag kommer från hästvärlden, och har under många år både levt med egna hästar och jobbat med att ta hand om andras. Något man lär sig tidigt när man pysslar med häst är att de går sönder. Hästar är inte gjorda för att bära ryttare på ryggen, så mycket av arbetet handlar om att bygga hästens muskler så att hästen bär upp ryttarens vikt på rätt sätt, så att de inte får förslitningsskador. (Ja, det är lite absurt när man tittar närmare på det, men under en väldigt lång tid var det helt naturligt för mig.)

Uppvärmning, nervarvning, liksidighet, lösgörande övningar, samling i balans, korrekt rörelseteknik – allt sådant hade jag i huvudet varje gång jag jobbade en häst från marken eller från ryggen. Och efter det handlade det om stretching, massage, kylomslag eller värmeomslag efter behov, och tillgodose behovet av att få röra sig fritt ihop med hästkompisar. Ett heltidsjobb!

Det är något jag bitvis har saknat i hundvärlden. Både medvetenheten om att många av de rörelser vi ber hunden göra är onaturliga och potentiellt skadliga, och viljan och kunskapen att hjälpa hunden använda sin kropp rätt och bygga de muskler som behövs. Vi har bråttom, och hundar förstår inte sina begränsningar utan bara kör på. “Matte sa hoppa, jag hoppar!”

Hundar (i min erfarenhet) visar inte heller att de har ont på samma sätt som hästar. Istället avlastar de, döljer smärta, utvecklar avvikande rörelsemönster, och ibland också avvikande beteendemönster.

Vad kan man tänka på?

Utmaningarna varierar så klart beroende på sport. Kolla därför upp med en erfaren person inom just din sport, och gärna en fysioterapeut för hund som är kunnig inom just den sporten. Men lite generella “tänk på detta” kan jag bidra med!

Tänk styrketräning
För att hunden ska kunna utföra rörelser på ett bra sätt behöver den rätt muskler. Lite exempel:

  • Just nu tragglar vi hoppteknik, för att ge våra hundar en chans att lära sig hoppa avslappnat och effektivt och för att bygga upp de muskler de behöver för korrekt avstamp och landning – både på rakt spår och i sväng.
  • I lydnaden och rallyn ska hunden kunna växla mellan sitt ligg och stå utan att förflytta sig framåt eller bli sned – det är definitivt inte naturligt för alla hundar! Här krävs bra bålmuskler som stabiliserar kroppen, och mycket träning på korrekt teknik om man siktar på höga betyg inom lydnaden.
  • Att hämta tungapporten i brukset kräver ofta en annan teknik i både gripande och bärande än en vanlig träapport, och många repetitioner påverkar hundens nackmuskler.
  • Och vi behöver inte gå till moment: gillar din hund att kampa? Hur påverkar det musklerna i nacke, framben, rygg, bakben, rumpa? Vilken teknik har din hund, vilka muskler använder den?

Fundera över hur det ser ut i den sporten du tränar – vilka styrkeutmaningar finns där? Hur kan du lägga upp träningen så att den bygger upp och inte bryter ner?

Tänk liksidighet
Något som jag faktiskt upplever som ett stort problem är vår tradition att ha hunden på vänster sida. Inte för att det är just vänster sida, utan för att det tenderar att bli väldigt mycket vänster och väldigt lite höger… Även om det bara är på promenad så kommer hunden att förhålla sig till både vilken sida vi är och var kopplet finns. Tränar vi en gren där hunden har vänster sida som utgångsläge så blir det ännu mer tragglande på just vänster. Och vill vi dessutom att hunden tittar på oss – vilket många vill, inklusive jag – så blir det en både onaturlig och enformig position för hunden. Vad gör det med hundens nacke, rygg, bogar, och till och med benställning?
Motverka genom att verkligen träna hunden på båda sidor. Växla sida på promenaden. Låt hunden gå lös ofta (om möjligt). Träna allt så liksidigt du kan, från “snurra” till “runda” (hur många hundar kan runda konen åt båda hållen?). Och om du vet med dig att det blir mycket fotgående på vänster sida, försök kompensera under de vardagliga promenaderna iallafall.

Balans med hunden på vänster sida följs av balans med hunden på höger sida. Alltid både sidor i parkourträning!

Tänk variation
Fastna inte i att traggla en och samma övning för länge. Tänk på när du själv till exempel tränar knäböj – efter ett antal repetitioner får du mjölksyra och musklerna behöver få återhämta sig. Trötta muskler tappar dessutom både teknik och precision. Men om du jobbar med en annan muskelgrupp emellan så kan du återkomma till övningen igen. Om hunden helt plötsligt väljer att göra andra rörelser än den ni tränar så kan det vara så enkelt som att musklerna är trötta. Lyssna på hunden!
Variera också träningsupplägget dag till dag – vissa dagar kanske handlar om (fysisk) uthållighet, andra explosivitet, andra kroppskontroll eller ren styrka. Och en vilodag då och då!

Tänk återhämtning
Hjälp hundens kropp att återhämta sig effektivare genom att vara noga med uppvärmning och nervarvning, och låt den få regelbunden massage och genomgång av någon som är specialiserad på att hitta avvikelser. Massera själv! Hundar är oerhört skickliga på att avlasta, vilket i de flesta fall ger större problem i andra delar av kroppen efterhand. Var observant på om hunden ändrar sitt rörelseschema, om den musklar sig ojämnt, och givetvis om den ömmar eller rör sig orent.

Vill du utöka din kunskap?

Det finns inte jättemånga böcker om just rörelser och hundmassage, men det finns tre av Annika Falkenberg som vi rekommenderar starkt: Friskvårdens grundstenar, Rörelseboken och Massageboken (där du dessutom kan se bilder på både Totoro och Valle).

Mina hundar är 7 och 9 år gamla. Valle har haft problem med sina höfter sedan han var liten, och går på smärtstillande sedan en månad tillbaka. Han börjar bli till åren helt enkelt… Midori har aldrig visat någon fysisk svaghet, men jag tänker att hon ska förbli lika frisk hela livet. Jag vill ge dem det allra bästa, så klart!
Men jag måste erkänna: jag är kass på att omsätta de massagegrepp och övningar jag ser på bilder och läser om till praktiken med min egen hund. Jag känner mig helt enkelt osäker på hur jag ska göra och vad jag ska titta efter. Därför kommer Annika till oss och delar med sig av sin kunskap!

Jag kommer att mycket uppmärksamt lyssna och testa och öva under Annikas helg om hundmassage 24-25/10, jag tänker lära mig mer om Rörelseanalys 28/11, och agilitykelpien ska få en grundlig fördjupning i hoppteknik 29/11. Sedan kommer jag att vara betydligt bättre rustad att ta hand om mina hundar på allra bästa sätt ❤️

Visst ses vi?

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.