fbpx

Hur ser din idealhund ut?

Vilken är din hund bästa egenskaper? Ta ett kort ögonblick och skriv ner dem. På mobilen, en bit papper, vad som helst. Hitta åtminstone tre. ALLA hundar har betydligt fler bra egenskaper än tre, men jag gör det enkelt för dig. Du behöver inte ens rangordna dem – bara välj de första tre som kommer upp i huvudet.

Positiv, samarbetsälskande, energisk.
Intelligent, humor, kelvänlig.

Min idealhund är personlig. Mycket vilja, och gärna envishet i att träna sina människor! Jag gillar belöningstokiga och energiska hundar, de där som gör allt på en gång. Min idealhund får gärna ha ett helt spektrum av känslor och visa tydligt vad den tycker och tänker om saker.

Det är alltså sådant som jag uppmuntrar hos mina hundar. Midori har sedan väldigt många år tillbaka tränat mig att ge henne tuggpinnar på morgonen genom att sno och tugga sönder pennor. Och Valle… han är i en helt annan liga än de flesta när det gäller att se till att livet blir som han vill! Ni ser de ord som jag valt för att beskriva deras bästa egenskaper – helt ärligt så är det också just de egenskaperna som gör dem riktigt, riktigt jobbiga med jämna mellanrum.

Mina hundar är inte vidare lydiga. De har ingen “hyfs”, jag har ingen “pli”på dem (och jag vill inte heller ha det). Alla som har gått kurs där Midori är kurshund kan intyga detta – hon är överallt och hoppar oinbjuden upp i kursdeltagares knän eller stjäl ur öppna fickor. De som lyssnade på gårdagens livesändning i ValpVerkstan hörde Valle tigga uppmärksamhet VÄLDIGT höggljutt i bakgrunden – han är inte direkt diskret…

Och så är det. Två sidor av samma mynt. En positiv, samarbetsälskande och energisk hund vill gärna vara överallt och tydligt visa sin kärlek för folk. En intelligent hund med humor som älskar att kela, ser till att han får just det. Kela alltså. På ett sätt som får en att skratta samtidigt.

Jag anser inte att min vilja automatiskt är viktigare än deras. Jag drar gränsen vid sådant som är potentiellt farligt, men i övrigt försöker jag respektera deras vilja och förhandla fram kompromisser om vi tänker olika. Precis som jag gör med mina andra vänner.

Hur ser din idealhund ut?

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.