fbpx

Är det kul när det blir fel?

Veckans tema är “antar du utmaningen”, och det här är verkligen en utmaning! Vad händer när det blir fel? Kan din hund göra fel utan att det gör något, kan du? Är det lite mer spännande när något går snett, eller är det katastrof? Fel är hemska saker! Varför? För att fel måste straffas – och hela poängen med straff är ju att det är något man vill undvika. Det är hemskt att göra fel, för fel gör att hemska saker händer. Vi måste vara rädda för att göra fel!

Rädd? Vad betyder det ordet?

Och så har vi ju det där med att hunden måste veta när den gör fel, annars lär den sig ju inget. Såklart. Det var ju fel! Fel är allvarliga saker…

Vad är fel?

Fel är faktiskt bara steg längs vägen. Att se dem som gigantiska misslyckanden är ett val – även om det känns så naturligt att det kan vara svårt att föreställa sig att välja annorlunda. Själv väljer jag att se dem som en ny chans att göra rätt, det är nämligen mycket roligare. Det gäller för mig, och det gäller för min hund. På så sätt inte bara vågar vi försöka igen (finns inget behov av att våga, vågar gör man för att man är modig och modig är man för att något är farligt), att något blev fel är kul. Det är roligt att lösa ett sudoku, men en variant där alla rutor ska ha en nolla i sig är inte ett dugg kul – trots att det inte går att göra fel och vi blir klara mycket snabbare än med en svårare utmaning. Utmaningen i sig gör det roligt, och felen längs vägen är en del av vägen framåt.

Om vi tar ett exempel. Jag vill lära min hund att lägga leksaker i en låda. Jag vet hur det färdiga resultatet ska se ut men han har ingen aning. Förhoppningsvis känns det självklart här att belöna alla initiativ som närmar sig slutmålet, tex belöna att han rör vid sakerna, plockar upp dem, rör sig mot lådan, stoppar huvudet i lådan, mm. Men något som ofta också känns självklart är att stoppa beteenden som är “fel”. Belöning för att plocka upp en leksak, sätta stopp för att hunden slänger iväg den åt andra hållet, släpper den, plockar upp flera saker på en gång, osv. Belöning för att hunden är vid lådan, har huvudet över lådan, stoppar huvudet i lådan – men att försöka plocka upp lådan, knuffa på den, kliva i den, skälla på den, mm, är “fel” och det måste jag se till att han förstår! Eller hur?

Om jag straffar (och igen, jag pratar inte om hemska straff här med skrik och slag utan om milda korrigeringar – konsekvenser som ska se till att beteendet minskar eller helt upphör) när hunden försöker så är det det jag straffar. Jag ser till att det inte lönar sig att försöka och jag dödar glädjen i att upptäcka lösningen. Om allt hunden gör med leksakerna och lådan lönar sig (med bra belöningar som hunden vill ha), men inte att han ställer sig i lådan så är det all information han behöver för att testa något annat. Vill han ha belöningen? Då kommer han att försöka räkna ut hur han får den – förutsatt att det inte är riskabelt att testa.

Upptäckarglädjen i sig blir en del av processen! Just för att det blir svårt ibland, för att en del beteenden inte leder till belöning, är det roligt att räkna ut vad det är som funkar. Medan om en del försök leder till belöning men andra leder till “sluta med det där!” är det inte roligt att försöka…

Varje steg på vägen för oss närmare målet, eller hur?

Spela spelet, leka leken

Jag gillar spel – jag har sällan vare sig tid eller ork att spela längre, men jag gillar det fortfarande. Från Pong till Skyrim kan kanske min spelhistoria sammanfattas. Grejen med spel är att man gör fel hela tiden. Men det gör det bara roligare att spela mer, försöka igen, hitta nya lösningar! Utmaningen är kul – och det står ingen över mig och talar om för mig att jag var dum som försökte med x eller y och jag skulle bara våga göra om det igen.

Pong.png
Vem minns Pong? ?

Det här är mycket hur jag ser på hundträning. Det är ok att det är svårt. Det är ok att göra (en massa) fel. För det är roligt, och det lönar sig att försöka igen. Ibland är svårighetsinställningen fel, det blir fel hela tiden och vi kommer inte framåt – det betyder ju bara att vi får justera svårigheten lite. Och ibland är det fel åt andra hållet, det är för lätt och det blir ingen utmaning i det alls – jamen då gör vi det lite svårare då, så det blir kul.

Fel, misstag, omvägar… De är inte ett problem i sig, problemet med dem är om de påverkar chansen att lyckas lösa uppgiften. Ingen av oss skulle spela Pong om det är en elchock som gäller varje gång man släpper bollen bakom sig, inte heller om det “bara” leder till en utskällning eller ett hånskratt.

Fel betyder bara att det är dags att försöka med något annat, inte att man ska passa sig för att göra fel.

Det är mänskligt att fela

Jag gör en massa fel med min hund! Fel i träningsupplägg, fel i vardagen, fel i belöningar, fel i allt möjligt. Men varken han eller jag blir arga på mig för det – för att jag ska vilja hitta på saker med honom gäller samma sak för mig som för honom, det ska inte vara läskigt att våga försöka. Inget blir bättre av att jag gräver ner mig i saker jag inte borde ha gjort/borde ha gjort annorlunda. Det hände, nu ser vi framåt istället. Och Totoro tycker det är lite roligt när matte gör fel, det är ju inte så himla noga…

En del fel är allvarliga och jag bör absolut inte göra om dem (idag i ett träningspass felbedömde jag en vinkel och fick min hund att välta baklänges in i ett kompostgaller, inte ett roligt fel alls), men det betyder ändå inte att jag borde se till att må dåligt över att det har hänt. Låt bli att välta hunden baklänges! Eller… Se till att hunden kan hålla sig i balans i relation till dig och belöningar. Det ena är en hemsk sak att undvika (press, stress, obehag), det andra är en konkret sak att utföra som dessutom är trevlig (glädje och avslappning). De uppnår samma sak, men med skillnaden att jag vill göra alternativ två medan alternativ ett får mig att vilja hitta på något annat istället för att träna.

Jag vill inte vara passiv, och jag vill inte ha en passiv hund. Jag vill att saker vi gör ska vara roliga och utmanande – gärna svåra! Men inte riskabla att misslyckas med.

– Vad är det där “fel” hon pratar om?
– Jag tror hon menar “försök igen”…?

Antar du utmaningen?

Fel är som sagt steg längs vägen, och vi alla gör fel (oavsett art). Gör fel att du och din hund blir lite mer taggade, nu jäklar ska jag räkna ut det här! Eller att ni slokar lite, fanken, det blev fel, vilket elände… Kort sagt, är det roligt när det blir fel? Om inte, vad vill du göra åt det?

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.