fbpx

Trött hund?

Att hunden är trött kan låta som något som är helt självklart att lägga märke till. Men är det så enkelt egentligen? De flesta av oss får nog en bild av en sömnig hund när vi hör om trötta hundar. Hunden fick en rejäl utmaning på träningen så den… gick och la sig? Hur ofta ser vi det hända skulle ni säga?

Hallå, vakna! Vi höll ju på med något?

Så gott som aldrig skulle jag säga. Men med den – ofta omedvetna – bilden av hur trötthet “ska” yttra sig blir det väldigt lätt att missa andra tecken. Hunden går inte och lägger sig och sover, alltså är den inte trött.

Däremot är den kanske störig, envis, korkad, nervös, motsträvig, lättstörd, svårstyrd, svårbelönad, trög, sölig, olydig, sur, lättretlig, vrång, ofokuserad, fjantig, eller bråkig?

Vikten av rätt ord

Hur vi beskriver något kommer att påverka hur vi hanterar det. Alla de orden här ovan – och många, många fler – används om trötta hundar. Och ja, på sätt och vis stämmer det ju. Hunden kanske är sölig och ofokuserad. Men anledningen är att den är trött. Trötthet kan vara fysisk, som när vi kör positionsskiften med låsta benpar, sitt-ligg-stå om och om igen. Till slut kommer hunden att utföra övningen sämre och sämre, kanske svara långsammare, försöka spexa till det med något annat trick, eller bara stå och glo på dig – övningen är ett ganska hårt gympass och musklerna tar slut. Trötthet kan också vara mental, som när vi tränar in ett helt nytt beteende där hunden måste hantera en massa ny information. Det går bättre och bättre allteftersom hunden förstår, men så börjar det gå utför istället. Du kunde ju det här nyss! Varför är du så korkad nu!? Inte korkad, trött.

Att hunden är trött kan vi både förstå och åtgärda konstruktivt. Växla aktiviteter så hunden får arbeta jämnt, pausa ofta, ge längre pauser regelbundet, och inse att vila – äkta vila – är en nödvändighet för oss alla. Symptomen, som att hunden är korkad, tjurig eller rentav sticker iväg och muckar gräl eller leker med andra hundar, är mycket jobbigare att både acceptera och åtgärda.

Jag är helt slut i både kroppen och knoppen – tjohooo, nu blir det springa av!

Det är därför det är så väldigt viktigt att komma ihåg att trötthet yttrar sig på många olika sätt, och det är inte symptomen som är de viktiga. Stirrar vi oss blinda på symptom kommer vi bara att gräva en djupare grop. Men det kan vara svårt att se om vi föreställer oss att en trött hund är en hund som försöker få gå och sova.

Tänk på några gånger när din hund varit “dum”. Kan det vara så att det kanske handlade om trötthet istället? En sak vi ofta missar kan göra hundar väldigt trötta är nya intryck, uppgifterna kanske inte är så svåra men miljön kan bidra med ordentliga utmaningar.

Om jag säger att min hund är trött kommer jag att göra något förnuftigt och hjälpsamt. Jag kommer att hjälpa den att vila. Om jag säger att min hund är olydig, elak eller korkad kommer jag inte att vara till någon vidare hjälp alls! Att använda rätt ord är att ge oss själva verktyg för att fixa situationen.

Konsten att sluta

Vi har lätt för att måla in oss i hörn. Jag kan inte sluta nu när det går så bra! Nähä, vill jag alltså fortsätta tills det går på tok och sluta då?

Jag kan inte sluta nu när det går så dåligt, vi måste fortsätta tills vi lyckas! Jaha, hur stor är sannolikheten att det spontant kommer att börja gå bättre bara för att vi fortsätter harva på i samma katastrofala spår?

Planera dina träningspass i förväg! Oddsen är emot dig om du hoppas på att fatta bra beslut i stunden… Skapa en ram för att kunna täcka in en lagom variation av olika utmaningar, och se till att där finns utrymme för återhämtning. Fyll ramen med spontana infall så mycket du vill, men följ kanterna som det var tänkt. På så vis kommer du att göra både dig själv och hunden en tjänst.

Konsten att vila

Att vila är sannerligen inte så lätt! Ofta, tillsammans med tröttheten, kommer frustration och spänningar. Konflikten mellan vad vi ber hunden göra och vad den faktiskt klarar av är jobbig i sig, ansträngningen i att traggla på i ett upprepat beteende som känns mer och mer motvilligt bygger ännu mer stress. Att gå från det tillståndet till att slappna av är svårt!

Var din hunds vän genom att se till att balansera övningar så hunden får arbeta jämnt, ta pauser ofta och vila regelbundet. Om ni kör ett pass med mycket stå still och tänka, använd aktiva belöningar så kroppen får jobba också. Kör ni ett pass med stor fysisk ansträngning, använd mys- och gosbelöningar så hunden kan växla känsloläge såväl som vila kroppen lite. Träna in pausstation så minipauserna blir tydliga, håll i tankarna att ta lite längre minipauser med små promenader för att få kissa och nosa, och hjälp till att komma till ro – eller få blåsa ur sig, efter behov – när ett träningspass är slut.

Vi är experter på att vila! Och på att ge allt när det är dags för aktivitet. Det ena ger det andra, serru.

Det är absolut inte fel att träna sig trött! Det är inga problem med att hunden får anstränga sig. Det blir däremot problem när det inte vägs upp av återhämtning. Nästa gång din hund är “knäpp”, fundera på om det inte kan vara trötthet det handlar om.

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

2 Kommentarer

 1. Amanda

  Det här var ett gammalt inlägg, men jag hittade det nu och kommenterar ändå! Om man har en hund som väldigt lätt blir trött, hur övar man upp uthålligheten? Jag är definitivt där att jag kallar det för att han är trött när han inte orkar hålla ihop och fokusera längre (dvs kallar det för rätt ord), men det sker väldigt fort. Vi har inte problem med motivation och vilja utan han orkar helt enkelt inte. Han kan vila flera dagar och sen bli trött snabbt av ett enda träningspass och då behöva vila flera dagar igen. Man ser att han är jättetrött (saktar tempo, ögonen börjar falla ihop ect) men ber jag honom jobba så fortsätter han (men det blir ofta ett sämre resultat förstås). Kan man träna upp den typen av uthållighet på något bra sätt?

  Svara
  • Åsa

   Hej!
   Du skriver inte hur gammal din hund är eller vilken ras, valpar blir trötta på ingenting och likaså unghundar i perioder. En hund av sällskapsras har oftast inte lika mycket uthållighet som en hund av bruksras. Ett “träningspass” ser ju också väldigt olika ut beroende på vem man frågar, om du menar att du åker till en klubb och tränar en timme så är det ju en annan sak än ett fem minuters pass hemma i köket. Hundens grundförutsättningar skiljer sig alltså väldigt mycket åt mellan olika hundar, likaså vilka mål föraren har – ibland matchar det inte riktigt.

   På din beskrivning hade jag först och främst velat göra en koll hos veterinären, för att se så att han inte har brist på något eller att något annat fysiskt ställer till det (om det inte är en valp, då låter det helt normalt).
   Steg två skulle vara att kolla av hans vardag – mat, sömn, motion. Kropp och huvud hänger ihop, en hund i fysiskt god form har lättare att jobba mentalt. Att verkligen få sova är en förutsättning för att orka. Bra mat behövs gör att ge energi.
   Steg tre att kolla av om ALL sorts träning/aktivering gör honom lika trött. Är det skillnad med nosaktivering, mycket spring och lek, eller är det den kognitiva biten som är jobbig? Försök variera mellan mer och mindre tröttande aktiviteter under veckan.
   Själva uthålligheten jobbar du upp stegvis, precis som att konditionsträna eller styrketräna. Om hunden tar helslut som du beskriver så har ni antagligen gjort lite för mycket – vilket jag verkligen förstår kan vara frustrerande! En träningsstruktur som ger pauser och håller träningspassen på max någon minut hjälper ofta. Kanske din hund klarar 30 sekunders lek – en lugn nospromenad – 30 sekunders lek i början? Lägg in korta, korta pass i vardagen i hemmamiljö så att inte miljön och störningar i sig tar mycket kapacitet. Två inkallningar under promenaden, trickträning under reklampausen, ett kort stanna kvar innan matdags.

   Hoppas det hjälper lite, lycka till!

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.