fbpx

Frustration som motivation

Just motivation är ett ämne som vi återkommer till lite då och då här i bloggen. Motivation är viktigt att fundera över ibland, både för våra hundar och oss själva. Det finns en mängd olika infallsvinklar! Idag tänker jag skriva lite fritt om något som jag upplever på flera plan just nu – frustration som motivation.

OBS! Bilden är manipulerad. Både koppel och husse är borttaget.

Glappet mellan vad jag VILL och vad jag KAN

Bilden ovan är min favoritbild just nu, tror jag. Den uttrycker precis det jag vill, och även om det var ett tillfälle som dök upp helt plötsligt så fick jag direkt en idé om slutresultatet – och jag har kunnat förverkliga den.

För tusen år sedan när jag började fotografera upplevde jag en enorm frustration – jag visste hur jag ville att bilden skulle KÄNNAS, men inte hur jag skulle komma dit. Jag visste inte ens vad det var jag inte kunde, bara att resultatet inte stämde med bilden i mitt huvud. Då och då fick jag till glimtar av det jag sökte, mer av slump och tur än skicklighet, och det räckte för att jag skulle fortsätta försöka. Känslan när det stämmer är så stark att den överträffar alla de gånger som det inte stämmer, alla slängda bilder, alla misslyckade försök, alla timmar av träning med kamera och redigeringsprogram (det är många!).

Det där glappet mellan att vilja och kunna, det återkommer varje gång jag börjar lära mig något nytt. Frustrationen likaså. Jag. Vill. Kunna. NU!

Frustration som motivation

Jag gillar att göra saker som jag är passionerad över. Saker som känns “meh” är liksom sådant som ingår i vardagen, men som jag inte vill lägga mer tid än nödvändigt på. När jag blir frustrerad så är det ett tecken på att jag känner starkt för det jag håller på med och vill bli bättre!

Jag har alltså inget emot att känna mig lite lagom frustrerad lite då och då. Jag vill ha något som jag inte riktigt når, och när jag väl kommer dit så blir känslan av lyckande väldigt stark. Frustration har – för mig – blivit något som jag vet leder till utveckling, erfarenheter, och så småningom (förhoppningsvis) att jag når dit jag vill.

Det är definitivt en association som jag vill lära min hund! När det blir svårt ska det vara ett tecken på att det är dags att spotta i tassarna och lösa problemet, inte att ge upp. Midori tacklade från början minsta frustration med att skrika högt, eller ge upp. Inget av de valen är vidare bra ur en träningssynpunkt, och jag har medvetet lagt både tid och planerad träning på att lära henne hantera och jobba sig igenom frustration på ett konstruktivt sätt. Frustration = jobba lite till, du är nära nu!

“Yes, jag fick den!”

Utveckling och ny kunskap

Just nu håller jag på att försöka lära mig att skapa film, och att springa agility. Jag har inte som mål att bli vidare fantastisk i något av det, men det finns ett ganska stort glapp mellan vad jag vill och vad jag kan just nu i båda delarna. Jag är kass, helt enkelt! Men det betyder ju inte att jag behöver FORTSÄTTA att vara kass.

Eftersom jag funkar som jag funkar så bearbetar min hjärna både film och agility i stort sett hela min vakna tid just nu. Jag söker kunskap i böcker kurser och filmer, jag funderar över vilka delar jag behöver öva på just nu för att nå lite närmare målet, jag tittar efter kameravinklar under promenaden och gör små filmer om att ge mina hundar mat, jag funderar över banor och byten när jag kör bil. Jag lär mig, Jag utvecklas. Jag tar energin från frustrationen och omvandlar den till utveckling.

Talang eller träning?

Jag är inte naturligt talangfull inom något område. Men jag är envis! Glappet mellan vilja och kunna är ju faktiskt något som kan övervinnas genom att lära sig mer – jag VET att det är så eftersom det är så jag har blivit (hyfsat) bra på i stort sett allt jag är (hyfsat) bra på. Ta körkort? Fyra uppkörningar. Högskolepoäng i fransk grammatik (varför jag nu ville ha det…)? Fem omtentor. Uppflytt till lydnadsklass 2? 17 starter i lydnadsklass 1. Skapa stillbilder? Femton år av i stort sett daglig fotografering – and counting…

Jag vet att det – för mig – handlar om att öva. Hitta nya vägar. Testa. Ändra. Utvecklas. Att jag känner frustration berättar för mig att det är mödan värt.

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.