fbpx

Underhåll formen

Idag har mina dogs varit hos veterinären. Inte för att det är något direkt fel på dem, utan för att det inte heller ska bli något större fel i framtiden. Jag vill underhålla deras hälsa helt enkelt.
Likadant i träningen – när något faktiskt fungerar så betyder tyvärr inte det att beteendet/momentet/färdigheten kommer att fungera för all framtid. Träning är en färskvara, både fysisk och mental. Den måste också underhållas!

Superhunden! Allt behöver bara läras in en enda gång, sedan sitter det. Eller…?

Men…du kan ju detta!

Just nu går Ulrika och jag en agilitykurs (ingen nyhet för den som följer oss på fejjan). För mig är det en massa nytt, men för Kelpan är det mest sådant hon redan kan hopsatt i nya former. Stanna kvar, hoppa hinder, springa genom tunnlar, svänga där jag ber henne. Problemet är att sådant jag trodde hon kunde kan hon helt plötsligt inte alls!

Det beror delvis på den nya sättningen så klart. Det är kuuuuuul att springa och hoppa, varför måste man vänta på sin tur? Man borde få springa jämt ju! Det måste världen få veta. Högljutt.
Ja, hennes generella aktivitetsnivå är högre än vanlig träning. Men jag kunde svurit på att för två år sedan kunde jag binda upp henne en bit bort medans en annan hund sprang, och hon var helt tyst. Jag kunde till och med springa med en annan hund INFÖR HENNE och hon var tyst.

Ni ser ledtråden i texten: “två år sedan”. Då var hon med mig i skolan och var ofta uppbunden när elever jobbade med sina hundar. Jag tränade Valle betydligt mer, och hon var uppbunden under tiden. När jag lämnade skolvärlden och flyttade ifrån min privata träningsplan försvann anledningen att binda upp henne medans andra hundar tränar. Och nu är färdigheten “ligga tyst och vänta på sin tur” poff – borta! Hon har samma “min tur NUUUUU” mentalitet som när hon var valp…

Det är min tur! Jag! Alla hinder bara till mig!

Så det är bara att börja om som om hon aldrig kunnat det. Starta från början. Om jag tycker att det är mödan värt så klart – det finns inget som säger att jag inte kan sätta henne i bilen istället. Vad jag däremot INTE kan göra är att säga att “hon borde kunna det” och bli irriterad – för det leder bara till dåliga platser känslomässigt för oss båda två.

Underhåll!

Tidigt i min klickerkarriär råkade jag på en föreläsning om förstärkning och hur det egentligen fungerar av Kathy Sdao. Det var superintressant för en vetgirig crossovertränare (jag startade med korrigeringsbaserad träning för typ tusen år sedan och växlade spår för 22 år sedan när min första terrier flyttade in). Det som jag verkligen fastnade för var insikten om att även beteenden som hunden kan måste fortsätta förstärkas för att inte antingen försvagas eller utkonkurreras av andra beteenden. Utan förstärkning stoppar beteendet!

Samma för människor. Varför skriver jag på tangentbordet just nu? Därför att orden dyker upp på skärmen. Hade det slutat så hade mitt beteende “att skriva” också slutat (efter ett tag). Det hade antagligen ersatts av en hel kategori beteenden som går under namnet “frenetiskt felsöka varför tagentbordet slutat funka”, och om förstärkaren där också uteblir hade tredje steget blivit “slå sönder tangentbord i väldigt små bitar” följt av “inköp av nytt tangentbord”.

Poängen med tangentbordliknelsen? Beteenden behöver underhållas med förstärkningar om de inte ska försvinna eller ersättas av andra. Även sådant man “kan”.

Öva, öva, öva

Under söndagens agilityträning som passade jag på att slå två flugor i en smäll. Jag har uppdaterat min kamera och har inte haft chansen att plåta så mycket action sedan nyförvärvet. Även om jag “kan” fotografera action, så är det också något som både behöver underhållas och förhoppningsvis utvecklas! Och det finns liksom bara ett sätt att göra det på: öva. Öva mer. Öva ännu mer. Och tacka sin lyckliga stjärna att man har vänner som ställer upp som övningsobjekt.

Ta det som en utmaning!

Det är lätt att bli modfälld när man inser att det som fungerade tidigare helt plötsligt inte längre liksom finns… Men se det istället som en utmaning att få beteendet ÄNNU starkare! Få det att fungera i nya situationer, med nya störningar, ihop med helt nya beteenden som hunden kanske inte kunde tidigare!

Det är roligt att träna hund. Faktiskt. På riktigt. Även om man kanske inte alltid får träna det man tänkte sig ?

Och förresten…vill du följa med och se hur vår första gång på agilitykursen gick? (Kelpan är i bilen i pauserna!)

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.