fbpx

Hund i husbil

Jag har varit iväg på semester! Två tredagarsturer med husbilen har det blivit. Med hundarna så klart. MÅNGA nya upplevelser har det blivit, och några nya upptäckter…

Så här ser den ut, vårt rullande hem som rymmer två vuxna utan så stora krav på bekvämlighet och två hundar med desto större krav på service dygnet runt. Precis under sex meter lång, får (näääästan) plats på en vanlig parkeringsplats. Sovdelen är soffdel under dagen (eller inte, om hundarna vill ha det bäddat hela dagen). Yttepyttelitet badrum, pyttelitet kök, förvånansvärt mycket packutrymmen lite överallt. Och ja, det får ledigt plats två personer och två hundar i sängen.

Jag har gradvis vant hundarna vid att vistas och sova där med kortare utflykter, första övernattningen gjorde vi på uppfarten utanför huset. De gillar husbilen. Det gör livet enklare. Jag kände att vi var väl förberedda för att ta oss längre från hemmet än en timme.

Upptäckt 1: aktiveringen fixade sig självt

Mina hundar är 7 och 9 år gamla, de är miljötränade sedan valptiden och är ofta med mig på kurser och föreläsningar. De blir ÄNDÅ mentalt trötta av nya platser! Jag hade säkrat med noseworkattiraljer och parkoursele, men att gå helt vanliga promenader på nya platser – i deras eget tempo, med tid att nosa och upptäcka – räckte som aktivering. Vad jag däremot upplevde var ett ökat behov av rena promenader. Jag gissar att de rör sig ganska mycket under dagen här hemmavid i huset och trädgården utan att jag tänker på det, och i husbilen finns så klart inte de möjligheterna. Att vandra är ett semesterintresse så det var inga problem.

Upptäckt 2: krav på tidiga morgnar

Det KAN så klart bara vara mina hundar som är extra morgontidiga, men klockan 4 var det dags att gå upp. Basta. Så det gjorde jag. Tidiga sommarmorgnar är ganska fantastiska, och kl 4 kan man ha hundarna lösa eftersom det inte är någon annan ute (mina hundar håller sig runt mig). Efter 1,5 timmes promenad kunde vi gå in och fortsätta sova ett par timmar.

Upptäckt 3: vakt och attack-kelpie

Andra natten stannade vi på en lite större camping i Åsa (jepp, vi valde staden pga namnet). Ni vet – stor badplats, restaurang, hålligång, massa barn, andra hundar… Helt plötsligt hade jag en vakt och attack-kelpie som överraskade oss båda med att försöka åla sig under husbilen för att springa efter en intet ont anande jack russel terrier! Låt oss säga att jag har oanade röststyrkor och effektivt stoppade henne från att få oss utkastade. Efter den brandsläckningen var det koppel på och godispåse i närheten – skvallerträning på varenda hund! Problemet löstes ganska fort.

Upptäckt 4: förbered för värme!

Vi lyckades tajma första semestertrippen med värsta värmeböljan, och Valle fick – tror vi – lindrigt värmeslag dag 2. Han slogs in i blöta handdukar och vi tog oss hem på morgonen dag 3. På vägen hem beställde jag både kyltäcken och kyldyna, och svor över att jag inte tänkt på den INNAN vi åkte. Han hämtade sig snabbt i hemmiljö med ac inomhus och sina skuggiga liggplatser i trädgården, och värmeböljan gav med sig.

Första semestertrippen i filmform:

Upptäckt 5: first impression lasts

Ett par dagar senare var vi på väg igen! Jag var orolig för vad Valle skulle säga, men efter en initial tveksamhet insåg han att husbilen inte längre var otrevligt varm och återgick till att tycka att det är toppen att ha sin jättestora hundkorg med sig överallt. Jag är väldigt glad att jag la ner tid i början på många BRA upplevelser i husbilen!

Upptäckt 5: behovet av vila

Det är definitivt inget nytt, men har blivit extra tydligt: mycket nya intryck betyder större behov av återhämtning. Hundarna har sovit som stockar när de har sovit! Det har gett oss frihet att lämna dem i husbilen och besöka hundfria ställen – de har själva valt att stanna kvar. Jag tror att om vi varit ute flera dagar kanske de tidiga morgnarna hade börjat dra sig framåt sextiden istället för fyra. Rutiner hade börjat skapas, och hemmakänslan hade blivit ännu starkare.

Och ett slutligt tips: skäm bort fyrbeningarna lite extra

För våra hundar betyder “skämma bort” att de får roliga promenader, mer uppmärksamhet, vara med typ jämt, något smaskigt att tugga på, och att de får en egen glass då och då. Jag tror speciellt att de har uppskattat variationen i miljö! Att upptäcka nytt är roligt för de flesta hundar, om de får göra det i sitt eget tempo och på sina egna villkor.

Eftersom vi bor i skogen valde vi att åka till havet, och båda kelparna har varit fascinerade av speciellt klipplandskap vid havet. De har undersökt nya växter, gått på bryggor, tittat på fåglar, och känt nya underlag under tassarna. De har hängt på uteserveringar, de har hälsat på barn. De har levt livet – som det ska vara på semestern!

Ett annat sätt att skämma bort samtliga inblandade? Medlemskap!

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.