fbpx

Förebyggarens miniparlör

I måndagens blogg skrev Åsa om vikten av att agera förebyggande istället för att reagera efter något redan gått fel. Det låter ju jättebra, eller hur? Och det är det också, men innan man fått in det i vardagstänket är det inte alltid så lätt… Den omedelbara känslan när hunden gör något vi inte ville den skulle göra är som regel “men varför gör du så här – mot mig?!”

Och i ärlighetens namn handlar även det där varför om mig mer än om hunden. Frågan är inte – som den borde vara – “vad motiverade dig att utföra det här beteendet”, utan snarare “du har fått mig att må dåligt, skäms du inte ens?” vilket inte hjälper någon av oss. Men bara för att det ofta är den naturliga reaktionen betyder det såklart inte att det är den enda spontana reaktion vi kan ha. Det går att träna om våra beteenden också!

Steg ett är vilja. Men jag förutsätter att alla som läste Åsas måndagsblogg redan vill vara förebyggare, givetvis. Steg två kan vara ett stort steg, lär dig tänka-prata-leva ABC i alla situationer. Men jag är ju klickertränare och vill gärna ha mååååånga steg på vägen istället, så det här kommer att handla om steg 1.5: lär dig några fraser utantill så du inte känner dig helt borttappad på vägen till turistinformationen.

Det ska vara här någonstans…

Något är fel, señor

 • Hunden springer fram till andra hundar istället för att träna med dig. Upplevelse: hundskrället vill skämma ut dig och visa vilken dålig pli du har! Verklighet: hunden lämnar träning med dig, där den får belöningar för att utföra beteenden du ber om, för att istället vara social med andra hundar. Situation: det är bättre att springa till den andra hunden än stanna med dig, dina belöningar är mindre värda än social kontakt med andra hundar (variera ditt belöningsvärde, var inte förutsägbar), eller de beteenden du ber om är för svåra att utföra och hunden tar hellre en förstärkare av mindre värde än stannar med dig och sliter för något den känner att den inte klarar av (gör träningsupplägget enklare), eller din hund är känslig för förändringar och att någon inkräktade på området där ni tränade måste kollas av för att se till att det inte är någon fara (störningsträna din hund och höj självförtroendet), eller din hund är trött (ge en paus tidigare).
 • Hunden gör utfall och skäller mot mötande på promenad. Upplevelse: hunden saboterar vad som kunde ha varit en mysig promenad med helt orimliga beteenden som bara förstör! Verklighet: det var ingen mysig promenad för hunden, den agerar under hot. Hunden är i Saving Private Ryan, på helspänn med faror överallt och ingen möjlighet att stoppa det som händer – men den kan åtminstone försöka försvara sig mot varje enskild motståndare ni stöter på! Situation: din hund mår dåligt och kämpar för sin överlevnad, främlingar är farliga (motbetinga och håll samma avstånd som du skulle hålla till ett krig), eller utrustningen gör ont när ni möter någon (kolla upp så hunden är frisk och inte skadad, använd väl sittande sele, kanske ryckdämpare i en period, lär hunden gå i koppel utan att dra och korrigera absolut inte “fel” i kopplet), eller hunden är så sjuk eller skadad att den känner sig utsatt (behandla sjukdom/skada och undvik under tiden situationer och miljöer där hunden kan känna behov av att försvara sig)
 • Hunden ylar och skäller när den är ensam hemma. Upplevelse: den galna hunden vill få er vräkta! Verklighet: hunden är skräckslagen och försöker ropa på hjälp. Situation: hunden upplever att den är inlåst, övergiven och glömd, den förstår inte att du kommer att komma tillbaka (börja med att lära hunden slappna av i ett rum om du går in i ett annat), eller den hör ljud den inte vet vad den ska göra med när du inte är där och kan säga att det är ok att grannarna dammsuger (lämna radio, youtube eller något igång för att skapa ett konstant bakgrundsbrus), eller hunden har generellt svårt att slappna av och kan det inte alls när den inte har dig där som hjälp (träna avslappningsövningar och rigga chillhörnor hemma som bara är till för att slappa på).

Jag vill ha, fräulein

 • Hunden stjäl mat som står framme. Upplevelse: hundkräket är en tjuv som inte respekterar gränser! Verklighet: hunden ville ha något att äta, där fanns något att äta. Enkelt. Situation: du lämnar din tallrik på bordet för att hämta något och hunden passar på att äta av maten du lämnat (lämna inte mat tillgänglig, om det finns mat i det fria tillhör det den första som hittar det), eller du lämnar rester i kastrullen på bänken medan du äter framför TVn så hunden hoppar upp på bänken och äter resterna (lämna inte mat tillgänglig, om det finns mat i det fria tillhör det den första som hittar det), eller du ställer bara ner hundmatssäcken öppen i hallen en liten stund medan du gör något annat så hunden äter sig brakmätt (lämna inte mat tillgänglig, om det finns mat i det fria tillhör det den första som hittar det). Den här är inte svår, hunden har rätt. Lämnar du maten tillgänglig är det helt rimligt att anta att du just lämnat den.
 • Hunden jobbar bara för de bästa belöningarna. Upplevelse: den giriga hunden är så snorkig och petig att den minsann inte ens sätter sig ner om du inte har en hel grillad kyckling i handen! Verklighet: hunden har lärt sig att passivitet är det som belönas mest av allt. Situation: du tränar genom att locka med belöningen hunden får för utfört beteende (sluta lockträna, testa shaping), eller du tränar en redan mätt hund som egentligen inte vill jobba för godis (hundar ska inte vara svultna för att prestera, men det är bra om de har utrymme för efterrätt när vi ska träna), eller när hunden utför något långsamt tar du fram dunderbelöningar för att få snabbare utföranden (separera beteende och konsekvens bättre i ditt eget tänk, forma variation istället för att försöka knuffa fram det).
 • Hunden jagar katter. Upplevelse: hunden är ett ondskefullt mördarmonster som inte kan bete sig! Verklighet: hunden är en jägare och katter är både byte och konkurrenter. Situation: en katt springer mitt framför näsan på hunden och gör så hunden helt låser sig och bara drar i kopplet och försöker följa efter (motbetinga katter och lär in alternativa beteenden), eller hunden ska in i varenda buske och runt varenda hörn där det skulle kunna finnas katter (motbetinga katter och ge andra aktiviteter så hunden inte behöver en egen hobby), eller inkallningen funkar finfint så länge det inte kommer en katt (ha inte hunden lös innan du vet att hunden inte längre reagerar på katter, det kommer att komma en katt).

Parlez vous?

Sex fraser är inte mycket till en parlör, eller hur? Men det är fler än inga! Och att ha några saker förberedda kan vara skillnaden mellan att helt gå vilse och att hitta dit man vill, om än kanske med någon omväg som man sluppit med ännu bättre kunskaper. Vi måste börja någonstans, och är det något som vi klickertränare vet (eller borde veta) så är det värdet av att hålla det enkelt.

Med träning kommer din naturliga reaktion när något händer vara just att analysera situationen ur rätt vinkel, en vinkel som kan ge dig verktygen som behövs för att kunna förebygga att samma sak händer igen. Men det kräver träning. Så ut och träna!

Titta på min hjärna, så intressanta saker som händer här!

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

2 Kommentarer

 1. Lena Blomberg

  Vår hund hatar folk som åker skateboard. Det värsta är att det ofta är grannen och hans barn. Han gör utfall och skäller och försöker komma ifatt och bita i brädan. Inomhus morrar han när han hör dem åka förbi. Vi försöker avleda. Vi går omvägar. Har funderat på att köpa egen bräda så han får se att det inte är något farligt. Godis hjälper inte heller. Han är dessutom råstark. Han är 18 månader och vi undrar om det överhuvudtaget går att träna bort detta beteende.

  Svara
  • Ulrika Högbom

   Jadå, det gör det. Men jag förstår att det är jobbigt! 🙂

   Jag hade absolut köpt en egen bräda (en billig från typ Rusta eller något, den behöver inte vara jättebra utan bara kunna glida på samma sätt), vant honom vid bara brädan, brädan med saker på, brädan med er på, och kanske även att han får åka den själv också (var försiktig så den inte glider iväg oväntat och han får en sträckning eller smäller in i en vägg eller något, det är svårt i början). När det funkar bra hemma, ta ut samma bräda och gör om ute (det lär gå mycket fortare än första gångerna inne), och därefter kan ni gå – på stort avstånd – och titta på andra som åker.

   Det är jättevanligt att det skrämmer hundar, alla “glidare” brukar vara läskiga. Inlines, skateboard, hoverboard, skidor, osv. Det ser hotfullt ut att rörelsemönstret inte matchar hur de faktiskt rör sig. 🙂

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.